събота, 12 септември 2020 г.

Настъпи ново, вдъхновяващо време на промени; да го приветстваме - и да се подчиним на тъй благотворния му призив!



До г-жа Иванка Киркова, Началник на РУО-Пловдив
До г-н Красимир Вълчев, Министър на образованието и науката
До г-жа Янка Такева, Председател на Синдиката на
българските учители към КНСБ,
До г-н Юлиян Петров, Председател на
Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“
До г-жа Диана Ковачева, омбудсман на Република България
До инж. Борислав Стаматов, омбудсман на Пловдив 
ДО МЕДИИТЕ

ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА ЗАПОЧВАНЕ НА ДЕМОКРАТИЧЕН ДЕБАТ В УЧИЛИЩАТА И В ОРГАНИТЕ ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО

от групата на небезразличните граждани на България

Уважаеми Господин Министър,
Уважаема Госпожо Началник на РУО-Пловдив,
Уважаема Госпожо Председател на Синдиката на българските учители,
Уважаеми Господин Председател на Синдикат „Образование“,
Уважаема Госпожо омбудсман на България,
Уважаеми Господин омбудсман на Пловдив,



След два дни започва новата учебна година. И то в условия, които са многозначителни: всички абсурди на образователната ни система "лъснаха на слънцето", станаха очевидни благодарение на т.н. "криза около корона-вируса": МОН спусна 30 страници "инструкции", които превръщат процеса на обучението (доколкото такъв изобщо е бил налице в предишните години) в непресекваща вакханалия на идиотизма! Синдикатите, естествено, мълчат, което е израз на подкрепа, на поддържане на печалното, ала изгодно за тях статукво: синдикалната мафия е напълно солидарна с мафията на властващата самодоволна бюрокрация. 
В системата цари гробно, мъртвешко мълчание. Страхът с сковал душите и е блокирал волята. В тези условия е просто наложително да започне предлаганият от нас от години свободен, пълноценен, истински демократичен дебат по всички ония въпроси, по които сега никой не смее да каже каквото и да било. 
Да, противоотровата на смъртоносната болест на антидемократичната система (тоталната парализа!) е разумното действие, което обаче ще се отприщи благодарение на тия предлагани от нас и така неприятни за бюрократите демократични дебати. 
Като начало, като първичен тласък, придаващ движение в изцяло парализираната система предлагаме да бъде обсъдено казаното в ето този своеобразен документ (нещо като видеобръщение, което записа тия дни г-н Ангел Грънчаров):


Моето пределно откровено обръщение към учителите, учениците, родителите, гражданите във връзка с началото на учебната година


Желаем Ви приятно гледане!
Ще очакваме от Ваша страна конкретни предложения за деня и мястото, където да се срещнем и да отпочнем тия, позволяваме си да кажем, душеспасителни дебати. Верният подход е тъкмо този: непосредствена и практическа реална демократизация, либерализиране и декомунизиране на отношенията в конкретните образователни общности – и в институциите, властващи в образователната система. Повратът ще дойде само по този начин. Вървенето по стария път доникъде не води, този път всъщност не е нищо друго освен кръжене в омагьосан кръг. Което е крайно време да престане. 
Знайте: ние, гражданите, които не сме безразлични (а все повече граждани в нашите дни на всекидневни граждански протести против разплулата се от разврат, от престъпления и от беззакония арогантна власт успяват да победят безразличието и да стана небезразлични като нас!), няма да позволим мъртвилото в българското образование да продължава безкрайно! Развалата трябва да бъде спряна. Животът в училищата, в общностите, занимаващи се с обучение, с образование, с личностно развитие, с формиране на духовни ценности ще се отприщи само благодарение на възраждането и култивирането на демократичния дух, на демократичните нрави, на пълноценните демократични отношения. 
Този е верният път. В тия дебати ще ви обясним, че длъжностните лица, заемащи възлови постове в държавното образование, не трябва да пречат на развитието, а са длъжни да го обслужват. Много сте се объркали ако продължавате да си мислите, че вашата работата е да пречите на живота и на прогреса. 
Крайно време е да осъзнаете в какво положение сте се оказали. Ние се опитваме да ви помогнем, ала вие продължавате да се инатите. Което ще доведе до измитането ви като ненужни и вредни. Ето, сами решавайте каква ще бъде съдбата ви. 
Има и друг начин за излизане от тъй неблагоприятната ситуация: оставката. Който си мисли, че ще му позволим да вреди и да пречи безкрайно, горчиво се лъже. 
Свърши времето на необуздания бюрократичен произвол! Настъпи ново, вдъхновяващо време на промени! Да го приветстваме – и да се подчиним на тъй благотворния му и ентусиазиращ душите ни призив!

13 септември 2020 г.


С УВАЖЕНИЕ: (ЛЮБЕН ВОДЕНИЧАРОВ
упълномощен от групата на небезразличните граждани 
да води кореспонденцията с институциите)

1 коментар:

  1. Здравейте!



    Кореспонденцията е регистрирана с № 94-4354/ 14.09.2020 г.



    Приемна на МОН

    ОтговорИзтриване

Предлагаме името на публичния философ Ангел Грънчаров за влизане в гражданската квота на кандидат-депутатската листа на ПП-ДБ

До г-н Кирил Петков, съпредседател на ПП "Продължаваме промяната" До г-н Атанас Атанасов, председател на ПП "Демократи за сил...