сряда, 16 октомври 2019 г.

Деморализацията на властта е страшна, тя ще донесе заслужени беди на изпадналия в непростимо безразличие народ!

За обсъждане публикуваме следния документ, който тия дни ще бъде изпратен на адресатите си:


До г-н Бойко Борисов, Министър-Председател на Република България
До г-жа Иванка Киркова, Началник на РУО-Пловдив
До г-н Красимир Вълчев, Министър на образованието и науката
ДО МЕДИИТЕ

ПРОТЕСТ ПОД ФОРМАТА НА ОТВОРЕНО ПИСМО
от група небезразлични към проблемите на образованието български граждани

Уважаеми г-н Министър-Председател,
Уважаема госпожо Началник,
Уважаеми господин Министър,

От известно време наблюдаваме внимателно ситуацията около назначаването на учители на вакантните учителски места и в тази област констатираме крайно обезпокоителни тенденции, които, кой знае защо, очевидно изобщо не трогват намиращите се на висши управленски позиции властващи длъжностни лица в образователното ведомство. Примерно директорите на училища, чувстващи се като напълно безконтролни деспоти и тирани, си правят каквото искат, субективизмът при назначението на учителите е повсеместен и потресаващ, никой не се вълнува от квалификацията и уменията на кандидатите, директорите се вълнуват само от това да сложат на съответното място послушен „наш човек“ (корупцията, злоупотребите с власт са норма за поведение!), който единствено да черпи благинки и да се умилква на началството. Примерно директорката на МГ в Пловдив напоследък си позволи съвсем селективно да кани кандидатите за учителското място по философия, недопускайки „не наш човек“ на събеседване, тя допусна този път само от „нашите“, сиреч, процедурата беше превърната в пълен фарс, в пародия! (Настояваме случаят да се провери от обективна министерска комисия непременно с участието на поканени от нея небезразлични граждани, щото експертите на РУО-Пловдив доказаха безброй пъти, че друго не правят освен да се умилкват на директорите – понеже са вдъхновявани от вечния за бюрократите принцип „Гарван гарвану око не вади!") Неописуеми са злоупотребите с власт на разпищолилата се до крайност арогантна директорска бюрокрация, която властва напълно безотговорно и безмандатно, разглеждайки училищата като своя бащиния, като своя по мутренски начин заграбена „частна собственост“; в тъй приказната страна МУТРОЛАНДИЯ очевидно този корупционен и напълно аморален манталитет се превърна в нещо като принцип на държавния живот, което вещае гибелта на страната и нацията ни!
Ние самите поставяхме няколко пъти една група от тези проблеми (свързани с изключително и обидно ниското заплащане на т.н. лекторски часове, водещо до това, че тези часове обикновено биват давани на неспециалисти – поради липсата на интерес у специалистите, а това пък се отразява пагубно върху най-важното: качеството на обучението на младите хора!), реакция никаква не последва, обикновено практиката е такава, че отговорните длъжностни лица се занимават с тъй любимия си „спорт“ – прехвърляне на „топката“ (на „горещия картоф“) от едни ръце в други: примерно г-жа Началника на РУО-Пловдив г-жа Киркова често ни отговаря, че този проблем е в прерогативите на централата на МОН, а оттам пък прехвърлят проблема за решаване от нея, тя пък отново го прехвърля на централата на МОН, с оглед „измиване на ръцете“, снемане на отговорността – и така любимата игра продължава до безкрайност. Крещящ по арогантността си пример в тази посока е последното писмо на г-жа Началника на РУО-Пловдив до групата на небезразличните граждани, в което тя заяви, че "не била правилно разбрана" когато в интервю в една медия беше заявила, че в системата на пловдивското образование т.н. "лекторски часове" по един и същ предмет в близки училища били обединявани, с оглед да се получи поне половин щат (и по-достойно заплащане, което ще върне учителите-специалисти - понеже тия часове сега обикновено се водят от неспециалисти); отричайки казаното от самата нея, г-жа Киркова показа, че на властващите в плодивското образование изобщо не им пука за качеството на обучението на младите, което, както и да го погледнем, е проява на пълна безотговорност.
По наши наблюдения в крайна сметка се стигна дотам, че благодарение на тъй дълго чаканата „реформа“ примерно часовете по философия бяха орязани така жестоко, че вече почти във всички училища (с изключение на най-големите) тези часове биват предлагани като лекторски, на хонорар, естествено, поради обидно ниското им заплащане специалистите по философия не проявяват интерес към тях, това води дотам, че директорите без капка неудобство възлагат часовете да бъдат водени от неспециалисти, естествено, това довежда до изключително ниско ниво на обучението по този тъй важен мирогледен и духовно формиращ предмет. Което обаче не смущава никой, още повече че, както е известно от наши предходни писма, тези същите ръководни кадри в пловдивското образование са заети с тъй любимата им кампания по „гонене на вещици“, в последните години те се прославиха с това, че безпощадно воюват с борещите се за истинска промяна към добро в сферата на образованието (такива като учителя по философия и гражданско образование от пловдивската ПГЕЕ „ТЕТ Ленин“ Ангел Грънчаров); знаем, че такива учители бяха подложени на варварски репресии, бяха опрасквани системно, гонени, обиждани, че били „негодни“ и „некадърни“ да учителстват, бяха остракирани по най-грозен начин от образователната система. А в същото време, както казахме, часовете по философия са водени почти навсякъде от нефилософи, от неспециалисти, важното е обаче да са „от наште“, важното е да са послушни, важното е да не им пука за качеството на обучението на младите!
Това безобразие продължава да се вихри в училищата на пловдивското образование под благия поглед на ръководството на МОН. Ние като небезразлични граждани и данъкоплатци се чувстваме длъжни да заявим, че настояваме висшестоящата институция във Ваше лице, уважаеми г-н Премиер, да направи нужното да спре тези безобразия, а (без)отговорните длъжностни лица, които допуснаха тези невиждани ексцесии, беззакония и безобразия, следва незабавно да бъдат отстранени от постовете им. Разбира се, това може да стане единствено ако на Вас лично, г-н Премиер, изобщо Ви пука за ставащото в подведомствената Ви държава, но ние нямаме такова впечатление, което по нашето възприятие е комай основната причина за ширещата се арогантност на висшия управленски ешалон. Всъщност по нашето убеждение истински главната причина обаче е ширещото се безразличие на гражданите, които, като не си изпълняват длъжността и ролята, с това насърчават произвола на властващите и дори участват в него: защото управниците правят винаги онова, което им позволяваме ний, гражданите, щом гражданите са способни да им позволят всичко, управляващите ще продължават да правят каквото им скимне!
Да, но в наше лице, в лицето на групата на небезразличните граждани, ние продължаваме да си изпълняваме гражданския дълг, с което поне Ви нарушаваме властническия комфорт, знайте, че народът може да бъде лъган дълго време, но винаги няма как да бъде лъган и заблуждаван. Ето, ние, небезразличните граждани, като съзнателна и отговорна част от народа, продължаваме в тежките условия да правим нужното за да измием донякъде лицето на народа от петното на позора – защото безразличието е едно крайно трудно измиваемо петно!
Интересно ни е да разберем дали някаква реакция ще последва и този път. Налага се властта на разпищолилите се управници с мутренски манталитет да бъде подложена на силен граждански натиск, нашият пример показва, че никакви разумни аргументи не са способни да убедят разпищолилата се власт в потребността управниците да си изпълняват що-годе прилично ролята. Да, деморализацията на властта е страшно нещо. Което ще донесе заслужени беди на изпадналия в непростимо безразличие народ.
И понеже всичко на този свят тръгва от образованието, ние продължаваме да воюваме за същинска промяна – демократизация, либерализация, декомунизация! – в него; докато този гибелен манталитет на безразличието не бъде сломен, страната и нацията няма да видят, няма да дочакат доброто и просперитета. И това ще е съвсем заслужено наказание за непростимото безхаберие на зомбираното немислещо мнозинство от т.н. „граждани“ (гражданин не можеш, няма как да бъдеш ако си с манталитета на мижитурка!).
Приятно безотговорно (сиреч извратено, напълно порочно!) властване ви желаем, господа и дами управляващи! Съвсем скоро наши активисти възнамеряват да започнат да ви изнасят нови открити уроци по темата що е политика, що е управление, що е власт и как те се упражняват – защото вие продължавате без капка неудобство да демонстрирате, че хал хабер си нямате от тия безкрайно важни неща.

17 окт. 2019 г.


С УВАЖЕНИЕ: (Николай Димов упълномощен от групата на небезразличните граждани да 
води кореспонденцията с институциите)

3 коментара:

  1. Да направим така, че фактите от нарушенията при назначенията да са изложени по- подробно, защото е ясно, че ако някой от властимащите реши да упражни контрол (макар че звучи доста невероятно), да зададе точните-нашите въпроси на директорите, така че да бъде максимално затруднено покриването на гърба на началството от администрациите.
    Масова практика е да не се отговаря на гражданите- това е нарушение, както и липсата на достъп до информация. Въпреки че не ни се обръща внимание, мълчанието би било престъпление. Оказва се
    В крайна сметка, че небезразличните са много голямо, но доста пасивно мнозинство, ако съдим по това, какво се говори в учителските колективи в отсъствието на директорите. Важно е да помислим как да получим разрешение до колективите.
    Мария Василева

    ОтговорИзтриване
  2. Корекция
    ...как да получим разрешение да разговаряме с колективите.

    ОтговорИзтриване
  3. Ние нямаме никаква информация по процедурите за назначаване на учители, можем само да се досещаме какво се прави и как въпросните процедури са само привидно законен параван, прикриващ срамотиите, вършени от директорите и инспекторите от РУО (краен субективизъм, назначаване сано на учители, които са "от наште", никой не се вълнува от способностите на кандидатите ии пр.). А за да получим пряк контакт за публичнни разговори с т.н. "колективи" (с учителите, но защо не и с учениците, а също и с родителите?!) единственият начин е под наш натиск в отделни училища или на ниво РУО-Пловдив да се отпочне работата на т.н. "кръгли маси" по реалната демократизация, там вече можем да искаме от страна на училищните общности да участват представители не само на администрацията, но и на учителите, учениците, родителите. Друг е въпросът доколко някой от учителите и учениците ще посмее да каже истината, аз лично се съмнявам да има толкова безразсъдно дръзки и смели хора, такова нещо, а именно да има такива смели и достойни хора за мен е равностойно на чудо (изхождам от опита си и от познанието на разпространения учелищен манталитет)...

    ОтговорИзтриване

Предлагаме името на публичния философ Ангел Грънчаров за влизане в гражданската квота на кандидат-депутатската листа на ПП-ДБ

До г-н Кирил Петков, съпредседател на ПП "Продължаваме промяната" До г-н Атанас Атанасов, председател на ПП "Демократи за сил...