петък, 4 октомври 2019 г.

Проект за Протестно писмо до г-н Премиеро, Министъра на образованието и науката, до омбудсманите и до Началника на РУО-Пловдив

Този документ се публикува тук за обсъждане в общността на небезразличните граждани; можете да правите предложения за добавки и корекции, молим, възползвайте се:

До г-н Бойко Борисов, Министър-Председател на Република България
До г-жа Иванка Киркова, Началник на РУО-Пловдив
До г-н Красимир Вълчев, Министър на образованието и науката
До доц. д-р Диана Ковачева, омбудсман на р. България
До г-н Борислав Стаматов, омбудсман на гр. Пловдив
ДО МЕДИИТЕ

ПРИЗИВ ЗА ПРОТЕСТ ПОД ФОРМАТА НА ОТВОРЕНО ПИСМО

от група небезразлични към проблемите на образованието български граждани

Уважаеми г-н Министър-Председател,
Уважаема госпожо Началник,
Уважаеми господин Министър,
Уважаема госпожо Омбудсман на Република България
Уважаеми г-н Омбудсман на гр. Пловдив,

Ние, небезразличните към проблемите на образованието граждани (ние обаче също така сме небезразлични и към другите най-остри и важни проблеми в свидното ни отечество!) получихме поредното възмутително по безотговорността и обструкционизма си писмо, подписано от г-жа Началника на РУО-Пловдив, поради което се виждаме принудени отново да се обърнем към многоуважаемия господин Премиер: абе много са се разпищолили намиращите се на властваща позиция чиновници от Вашето управление бе, господин Министър-Председателю?! Защо не предприемете някои по-ефикасни мерки за да ги принудите като седят на тия кресла да започнат що-годе съвестно да си гледат работата?! Многократно се обръщахме към Вас, но дори и работещите, тъй да се рече, във Вашата собствена премиерска администрация, от Вашия собствен секретариат, понеже явно са солидарни с безотговорните си братя и сестри, направиха всичко, което е по силите им не само да скрият изпратените им от нас документи, но и да предотвратят каквато и да било намеса от Ваша страна, та проблемите да бъде решени овреме! Щом дори и във Вашата собствена канцелария чиновниците са способни да се държат така, че да Ви излагат в очите на нас, гражданите (излиза, че не те, а Вие самият сте безотговорен за ставащото, за вършещото се в цялата административно-чиновническа и бюрократична йерархия на държавата!), т.е. да Ви злепоставят, правете си сметката колко ефективна е властта, която си мислите, че упражнявате уж от наше име и в наш интерес?!
Излиза също така, че Вие самият увенчавате (като не Ви информират и като стоите бездеен!) властовия чиновнически произвол, което пък значи, че държавата у нас не се управлява от Вас, а от същите тия играещи си със самия Вас както искат високопоставени и реално упражняващи властта чиновници! Ето и сега знаейки това (не ни мислете, че сме наивни или малоумни, не ни мислете, че сме глупаци!) Ви пишем тия неща с пълното съзнание, че чиновниците около Вас ще ги скрият от очите Ви, няма да ги доведат до Вашето знание, което ни принуждава да сложим на пост до централния вход на сградата на Министерския съвет в София неколцина наши активисти, които да Ви дебнат и когато минавате оттам да Ви връчат лично на Вас този документ; щото е срамота Вие самият, независимо от всевластието, което уж имате, да сте чисто и просто една пионка в ръцете на фактически неуправляемата висша властваща администрация, която по начало следва да е под Вашия непрестанен контрол; ала очевидно и Вие самият не сте много наясно с това за какво Ви е дадена властта, що е това власт, за какво тя служи и каква е технологията за ефективното й упражняване. По тази причина на нас, небезразличните граждани, както виждате, ни се налага да Ви изнасяме такива открити уроци по управление, с оглед да запълним поне малко пропуските във Вашето образование (и възпитание, щото тия неща имат и нравствен смисъл!). Пък и моралът на намиращите се във Вашата свита очевидно не е на висота щом си позволяват да си играят с Вас и да Ви премятат така лесно и безнаказано. 
Толкова по този въпрос. А ето сега вижте как тази ситуация по върха се отразява на по-нисшите управленски нива: седящите на тия кресла са се разпищолили до самозабравяне, отново ще Ви дадем пример на невиждана управленска разпуснатост, която е взеха крайно екзотични, хипертрофирани, екстравагантни и безскрупулни форми. Господин Министре на образованието и науката, а пък Вие знаете ли как сте разпуснал подчинената Ви управленска администрация?! Не знаете ли?! Ето Ви сега още един крещящ пример, белким поне малко се стреснете и започнете да се вразумявате и поправяте, в което не вярваме особено, щото и Вашето съзнание очевидно е доста неадекватно за мястото, което заемате - и на длъжността, която би следвало да изпълнявате безупречно (стига да бяхме нормална държава, каквато очевидно не сме!).
Месеци наред преговаряме с г-жа Началника на пловдивското РУО-Пловдив г-жа И.Киркова и се мъчим да й обясним нещо, което и децата знаят: а именно че на поста, който тя заема, всекидневно нейно задължение е да общува с гражданите и то с пълното съзнание, че ние, гражданите, ний, демоса, поради статута, който имаме, сме истински властващата инстанция в системата на функциониращата демокрация; ние, гражданите, на това основание и по тази причина сме безкрайно полезни за властващите особено когато сме небезразлични, когато се опитваме да помогнем на властващите да се освободят от тъй коварната примка на самозабравянето, на тъй неуместната властническа грандомания, на манията, че са непогрешими, че са всезнаещи, че са нещо, опази Боже, като наши господари, а не са наши слуги (които можем във всеки един момент да лишим от доверието си и даже от дадените им пълномощия особено когато по всичко личи, че не си изпълняват задълженията, т.е. не знаят за какво им е дадена тази пуста власт!). Въпросната госпожа Киркова в тия наши епични епистоларни битки се изяви като длъжностно лице, което употребява властта си само и само за да се гаври с нас, гражданите, да се подиграва с нас, позволявайки си разните там уж много тънки административни чалъми, тарикатлъци и пинизи; изобщо ний сме възмутени, че тази властваща особа, въпреки положените от нас усилия за вразумяването й, си остава в плен на една крайно неуместна емоция (тя, моля Ви се, ни е обидена на нас, небезразличните граждани, по причина на това, че й помагаме, че се опитваме да й покажем на кой свят изобщо живее!), поради което се държи напълно неадекватно в ситуацията, в която се оказа изцяло по своя вина (умният и опитен управленец решава тия въпроси за пет минути разговор с гражданите). 
Но ето, ние, небезразличните граждани, вече близо година се опитваме да убедим въпросната самозабравила се властница, че тя лично ще спечели много от срещата "очи в очи" с нас; не, тя продължава да се инати и дори сега, когато вече разговаряме за датата на нашата среща, на откриването на нашата "кръгла маса" по реалната демократизация на пловдивското образование, ето, вече повече от месец не можем да уточним взаимно удобна и приемлива дата за отриването на това толкова закъсняло мероприятие или изява?! То не бяха какви ли не мъки, то не бяха увъртания, то не бяха тарикатлъци и пинизи, не и не, г-жа Началничката кой знае на какво основание си е втълпила, че тя самолично ще определя датата на тази среща, не й пука от това, че ний, небезразличните граждани, не можем да се съберем на тази дата, защото някои от нас работим по цял ден, при това сме принудени да работим в далечни градове, налага ни се да пътуваме с оглед да можем да дойдем на тъй потребната за Пловдив среща?! Хем се уточнихме, че от наша страна все пак тя трябва да получи съгласието ни за дадената предложена от нея дата, хем като й казахме в писмен вид, че тази дата не ни е удобна, че на тази дата не можем да дойдем, тя сега в своето писмо-отговор нагло заявява, че чиновниците, молим Ви се, ни били чакали, а пък ний, гражданите, видите ли, не сме се били явили на среща, инициирана от нас самите (!!!), сиреч иска да ни вмени нещо, което ни е изцяло чуждо: безотговорността и несериозността, които бликат от всяка нейна дума! 
Защото когато човек е на такъв отговорен пост, той няма право да си позволява действия и дори думи, които петнят имиджа на институцията и развалят нейното достолепие – да, институцията е вечна, а съвсем преходни и временни са тези, които седят на даденото властническо кресло. Но дори и тези неща не се съзнават, поради което заради такава крещяща безотговорност на властващите се стигна дотам, че всички ние вече сме убедени, че институции като въпросните РУО-та следва да бъдат решително и незабавно закрити – понеже са станали оазиси не само за сладко бюрократично нищонеправене (или клатене на краката!), но и са станали инструменти за спъване и блокиране на всеки повей на иновация, на творчество, на промяна, на свеж полъх в изпълнената с тъй зловонен дъх престаряла и работеща на празни обороти бюрократична машина в образованието! Какво чакате още бе, г-н Премиер, ако изобщо Ви пука за образованието на нашите деца и внуци и за бъдещето на България (което всички ние искаме да е славно не по-малко от миналото й!), за нейния просперитет и достойнство, смачкайте тази разпищолила се и така вредна административно-бюрократична хидра, отрежете пипалата на този тъй вреден октопод, който души и обезсилва българското образование, пречи на неговия възход, ликвидира всеки порив към новости, към добро, към истината, правото и справедливостта?! 
Отдавна фалиралата по всички линии абсурдна и отживяла времето си система на тоталния социалистически по естеството си държавно-бюрократичен контрол и терор трябваше да бъде премахната, та в сферата на образованието да нахлуе духът на модерното време, но не и не, драги ни господин Премиер, Вас продължават да Ви плашат, че ако направите истинска реформа в образованието, щяла, моля ви се, да настъпи вселенска катастрофа; как можете да се връзвате толкова наивно на лъжите на борещите се единствено за своите кресла паразитиращи властващи бюрократи?! Нима, драги г-н Премиер, и Вие самият искате българското образование да е нещо като фабрика за обезличностяване (иначе казано за затъпяване, за опростачване, за морално разложение!) на българската младеж?! Кой Ви упълномощи да продължавате тази политика на практика след като дори и в управленската програма на собствената Ви партия от кумова срама са казани нищо не означаващи приказки, че сте щели били да се борите за модерно и отговарящо на нуждите на живота образование на младежта?! Да, ама не, на практика Вие поддържате гибелната агония на системата, която отдавна самият живот е отрекъл, с което съсипвате бъдещето на нацията ни; не, ние, небезразличните граждани няма как да Ви позволим този произвол, тази убийствено тъпа и безотговорна политика
Ето, предупреждаваме Ви най-отговорно: или направете нещо позитивно и добро в сферата на управлението на образованието, или направете ония промени, които самият живот изисква, или мигновено се махайте от поста си, щом като самият Вие и Вашата партия сте се оказали пречка пред просперитета на свидното ни отечество! Тази е дилемата, този е изборът пред Вас, ала това нещо едва ли може да стигне до съзнанието Ви, щото и Вие самият, това прекалено ясно Ви личи, сте напълно дрогиран от властта, дотам, че сте станал напълно неадекватен на нуждите на страна, на държавата и на нацията - и по тази причина сте станал главна пречка през изстрадания и заслужен от гражданите просперитет! Друг е въпросът, че благодарение на Вашата изцяло деморализираща нацията ни власт и народът, сиреч гражданите, са станали напълно безразлични, деморализирани, обезверени, апатични, бездейни, по тази именно причина, а именно, че гражданите, народът, демосът не си изпълняват ролята и вий, властващите, сте се разпищолили толкова, сте станали изцяло вредни и опасни за бъдещето на страната! 
Бяхме длъжни да Ви кажем тия неща, все някой трябваше да Ви каже тия истини, ето, казваме Ви ги, изпълняваме си дълга, не че вярваме, че ще се вслушате в нашите думи, казахме, даваме си сметка, че дотам сте зомбирани от властта, че самият вие стенете под тежестта на заблудите си че на власт можете да си правите каквото Ви скимне; естествено, ще платите цялата цена за тази крещяща безотговорност, за това невиждано безхаберие! (Народът пък ще плати цялата цена за това, че още ви търпи – и не ви е изринал вече там, където Ви е мястото!)
Да се върнем на тъй екстравагантното писмо на г-жа Началничката на пловдивското РУО, което е сюблимно по наглостта си: понеже чиновниците в РУО, молим ви се, били много заети, немало възможност вече да определят нова дата за нашата среща, за откриването на предложената от нас "кръгла маса" по реформирането на образованието в Пловдив и Пловдивско (в което в последните години се случиха невиждани в цялата вселена административно-властнически ексцесии, простотии и идиотщини!), а и дори нямало вече възможност срещата да се проведе в удобното за нас време след работа (след 17.30 часа), понеже морните чиновници от РУО трябвало непременно да отмарят по това време от титаничния си труд; та на това основание г-жа Началничката предлага на нас, небезразличните граждани, казано откровено, да й се махаме от главата, да идем по дяволите или на кино, сиреч да не пречим на тъй сладката идилия на нищонеправенето, в която от десетилетия изнемогват подвластните й неуморни труженици от РУО-Пловдив (има такива сред тях, които се мъчат и изнемогват "от непосилен труд" поне... три десетилетия вече, да има и такива титани!!!). 
С две думи казано, г-жа Началничката си позволява да се гаври с нас, гражданите, пренебрегвайки факта, че ний като данъкоплатци й плащаме заплатата със собствените си пари, такова безцеремонно нагло поведение, г-н Министре, как ли трябва да бъде наказано?! С интерес ще очакваме Вашата реакция, г-н Министре, имайте предвид, че с наши представители г-жа Киркова и на живо се е отнасяла по безцеремонно груб начин, тя тотално се е объркала в представите си защо е на този пост, молим да й помогнете да излезе от този чисто емоционален в основата си управленски ступор и да снемете от крехките й плещи тъй непосилното бреме на властта! Този е нашият най-добронамерен съвет, ний прекрасно знаем, че Вие няма да го послушате - стига г-н Премиерът да не дръпне собственото Ви ушенце, което също знаем, че той нема да направи, по причина на което очакваме промяна към добро да настъпи едва когато цялата тази аморална гмеж, дето се е настанила в управлението на многострадалната ни държава, бъде изрината от недоволството на спящите все още и изнемогващи от малоумие и от наивност български "граждани". 
Толкоз и по този въпрос, мислим, че се разбрахме напълно, без да си кривим душата Ви казахме каквото трябваше, вие пък правете каквото щете! Имате пълното право да си счупите съвсем главите, което именно и ще е добро за България и за народа; виждате ли, че историята и животът пак си знаят работата, точно тях никога няма как да надхитрите, независимо от това, че наистина се извъдихте големи тарикати (само дето го нема майсторът да минат тъпите Ви тарикатщини!)?!
Уважаеми г-н и г-жо омбудсмани на Пловдив и на България, знаем добре, че и Вие здравата треперите за постовете си, по тази причина нищичко и не очакваме от Вас; ний знаем, че Вие просто няма как да сте герои и да имате геройско поведение след като целият смисъл на пребиваването Ви във властта е запазването на службицата, на топлите кабинети и на меките кресла. По тази причина е напълно обяснимо Вашето тъй ирационално и вредно за нацията и страната поведение, които си позволявате без каквато и да е скрупул в последните години. (Казаното се отнася за г-жа Манолова, не за Вас, уважаема заместила я на поста госпожо!) Тъжно е, че в многострадалната ни държавица нещата бяха доведени до такъв печален край, но за жалост и това трябваше да доживеем да видим; но ние с това няма да се примирим никога! 
По тази причина и пишем писмото си. Нашата плаха надежда е повече хора да го прочетат и белким поне малко от малко осъзнаят глобалната причина за всичко: безразличието на гражданите, техният непукизъм, тяхната безотговорност, пълното неразбиране на това що е свобода от страна на народа-страдалец е главната причина за всичко! Всеки народ си заслужава управниците – и е достоен за своето правителство, по думите на великия философ Хегел. Деморализираният безотговорен за собственото си бъдеще народ има разпищолили се тотално управници, които ще го подложат на такива изпитания, че народът най-сетне да си намери похитения акъл! Да, от ума си патим най-вече, не от нещо друго, това важи и за човеците, и за общностите, за нациите също без никакво изключение. Непростимо е цял един народ да пребивава в малоумие или в слабоумие, такъв лукс никой народ по света не смее да си го позволи. Ний, българите обаче, нерядко учудваме света – щот, повтарям, сме големи тарикати! И по тази причина се мъчим да прецакаме и себе си дори! Е, успяваме и в това, както виждате...
Властващите в РУО-Пловдив с несрещаната си арогантност ни призовават към протести и към уличен натиск! Щом не умеят да комуникират нормално и човешки, както ние им предложихме, ще им се наложи да срещнат нашия оправдан граждански гняв! Ние не само ще бъдем на протестите, които всеки миг ще избухнат, но и ще бъдем в първите редици на борците за свобода и просперитет. Защото добре знаем, че извор на просперитета е тъкмо свободата. А пък истината е това, което ни прави свободни. Казвайки някои простички истини в това свое писмо, ние работим за делото по освобождаването на съзнанията от тъй коварните заблуди, от догмите, които тровят живота ни – и съсипват бъдещето ни.
Г-жа Киркова пък, която си позволи да се погаври по толкова грозен начин и то тъкмо защото й предложихме разумен начин за решаване на натрупалите се през периода на нейното властническо безхаберие проблеми искаме да кажем, че тя скоро ще усети специфичната форма на граждански натиск, до която тя лично ни принуди да прибегнем поради, повтарям, несрещаната арогантност, която си позволи. Вашата недиалогичност, уважаема госпожо Киркова, ще се стовари върху Вас – и ще платите цялата цена за този лукс. Просто сте се объркала твърде много в представите си за времето, в което живеем. Там Ви е главният проблем. Отмина епохата на безнаказаното комунистическо презрение към личността и към гражданите, живеем в епохата на тъй неприятната Ви демокрация! Опитайте се да осъзнаете поне това...
До нови срещи! Ако трябва всеки ден ще се срещаме докато емоциите и предубежденията, от които страдате, не бъдат съкрушени с наша – и с Божията най-вече – помощ! 
Призоваваме всички граждани в Пловдив, които се самовъзприемат като небезразлични, да подложат на всекидневен натиск властващите в РУО-Пловдив – с оглед да им помогнем да разберат на кой свят живеят! 
Просто се иска от вас, уважаеми съграждани, да отидете в кабинета на г-жа Киркова (или на някой от нейната тъй многолюдна чиновническа свита!), да смутите малко нейния (техния) душевен рай, да оскверните административното блаженство, произлизащо от нищонеправенето!) и да й кажете какво мислите за поведението на подведомственото й РУО (станало спирачка на прогреса в образованието!) и също така да разкажете какво мислите за безкрайно тежките проблеми в пловдивското образование, в пловдивските училища, превърнали се в безконтролни мутренски владения на разпищолилата се директорска мафия! (Ако има директори, които с поведението си са извън този въпросният мутренски манталитет, нека те не ни се обиждат за употребените изрази, явно е тогава, че думите ни не се отнасят за тях!) 
Това се иска само. Кажете каквото мислите, изпълнете си гражданския дълг, пък да става каквото ще.

5 окт. 2019 г.

С УВАЖЕНИЕ: (Николай Димов, упълномощен от групата на
небезразличните граждани да

води кореспонденцията с институциите)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Предлагаме името на публичния философ Ангел Грънчаров за влизане в гражданската квота на кандидат-депутатската листа на ПП-ДБ

До г-н Кирил Петков, съпредседател на ПП "Продължаваме промяната" До г-н Атанас Атанасов, председател на ПП "Демократи за сил...