събота, 7 декември 2019 г.

УМИРОТВОРИТЕЛНО ПРЕДРОЖДЕСТВЕНСКО ПРЕДЛОЖЕНИЕ


До г-жа Стоянка Анастасова, Директор на ПГЕЕ-Пловдив
До г-н Красимир Вълчев, Министър на образованието и науката
До г-жа Ирена Т. Анастасова, народен представител
До г-жа Иванка Киркова, Началник на РУО-Пловдив
До доц. д-р Диана Ковачева, омбудсман на р. България
До г-н Борислав Стаматов, омбудсман на гр. Пловдив
ДО МЕДИИТЕ

УМИРОТВОРИТЕЛНО ПРЕДРОЖДЕСТВЕНСКО ПРЕДЛОЖЕНИЕ

от група небезразлични към проблемите на образованието български граждани

Уважаема госпожо директор на ПГЕЕ-Пловдив,
Уважаеми господин Министър,
Уважаема госпожо народен представител,
Уважаема госпожо Началник на РУО – Пловдив,
Уважаема госпожо омбудсман,
Уважаеми господин омбудсман,

Позволяваме си да направим това свое предложение предвид това, че в тия така светли предрождественски дни, да се надяваме, душите на всички нас са предразположени да се освободят от бремето и от товара на безсмислените и неразумни страсти – та да могат да се отдадат на толкова благородния порив да правим добро, да се отнасяме към ближния човек ако не с любов, както ни препоръчва Христовата религия на свободата, на любовта и на човечността, то поне с уважение на неговото достойнство. Изхождайки от това ние, небезразличните граждани, решихме да напишем това наше писмо, съдържащо една наистина добродетелна препоръка към всички Вас, които сте обременени също така и с нелеките отговорности на властта.

Уважаема госпожо Директор на пловдивската ПГЕЕ,

Вие уволнихте дългогодишния учител по философия и гражданско образование Ангел Грънчаров по крайно обидния и несправедлив член 328, ал. 1, т. 5 от КТ, а именно с мотива "липса на качества да бъде учител", т.е. вменихте му тъй унизителното качество "пълна некадърност", благодарение на което фактически го лишихте от преподавателски права, ето, след като му сложихте това клеймо, той вече три години не може да си намери работа като преподавател (което застраши не само здравето, но и живота му!). Съдебната институция напълно основателно отказа да се произнесе по това доколко преподавателските качества на г-н Грънчаров са на длъжното или на потребното ниво, преценявайки, че това е въпрос, който може да се дискутира единствено в пределите на учебно-образователната и философската общност, макар и там по ред причини (включително и от морално естество) е недопустимо да се поставят под съмнение нечии преподавателски права само защото този или онзи управник субективно не харесва дадения преподавател. Иначе казано, Вашето нескривано негативно и тъй емоционално отношение към г-н Грънчаров Ви подтикна да предприемете репресивни административни действия за отмъщение, които в своята цялост породиха един превъзходен управленски гаф, който така или иначе ще остане в аналите на борбите за ново и съвременно, свободолюбиво и човеколюбиво образование в България. Но някакъв изход от така заплетения от правно и от морално естество казус все пак трябва да бъде намерен, нали така? Ето какво Ви препоръчваме ние, предлагаме Ви единствено разумното решение в създалата са толкова неприятна ситуация – неприятна не само за г-н Грънчаров (който преживява невероятно жестоки унижения и щети от какво ли не естество!), така и най-вече за Вас самата, независимо дали го съзнавате и признавате.
Подтикната от съзнанието си за измамно всевластие и за илюзорна безнаказаност Вие предприехте една мотивирана най-вече емоционално стъпка, която обаче има далеч отиващи крайно негативни последици, които лягат най-вече на Вашата собствена съвест. Понеже тежестта на сърдечния товар, който, убедени сме, бива предизвикван от непрестанния шепот на съвестта (този Божий глас в душите на нас, човеците!), който понасяте през последните години, вярваме, е огромна и непоносима, ние Ви предлагаме прекалено прост начин да се избавите от тези толкова неприятни нравствени терзания. И той при това е лесен и при това е изключително ефективен: предлагате на г-н Грънчаров за 2-3 дни да започне отново работа като учител по философия и гражданско образование, сиреч, предлагате му отново да го възстановите на работа като учител в поверената Ви пловдивска ПГЕЕ, а след тия 2-3 дни го освобождавате по параграфа "по взаимно съгласие", за което предварително сте се подсигурила (преди връщането му на работа) със заявление, подписано от г-н Грънчаров, с което той иска да бъде освободен по този именно параграф. И по този вече правомерен и справедлив начин от г-н Грънчаров ще бъде премахнато жеглото на тъй убийствения за него член 328, ал. 1, т. 5 от КТ, иначе казано, толкова епичният Ви конфликт с този преподавател ще бъде спрян най-накрая и то окончателно.
Наша, на небезразличните граждани, делегация на 5 декември 2019 г. посети кабинета на г-жа Иванка Киркова, Началника на РУО-Пловдив и в разговор с нея, протекъл в дух на длъжното разбирателство и взаимно уважение, й предложи този вариант за уреждане на конфликта, а тя прие да спомогне за достигането на предложението ни до Вас, уважаема г-жо Анастасова. На следващия ден наша делегация посети сградата на пловдивската ПГЕЕ с намерение да се срещне и да разговаря с Вас, ала, за жалост, Вие бяхте излязла в обедна почивка, почакахме Ви около час, Вие обаче не се завърнахте, поради което срещата ни, на която очи в очи бихме искали да Ви съобщим нашето предложение, беше осуетена (да се надяваме не умишлено от Ваша страна, защото ние останахме с впечатлението, че някой Ви предупреди, че Ви чакаме, а пък Вие по тази причина удължихте почивката си и се забавихте твърде дълго да се върнете в училището!). Ако е необходимо, готови сме отново да Ви посетим, но се надяваме и това наше писмено предложение да е достатъчно за да се убедите в това, че Ви предлагаме лесен за осъществяване начин за прекратяване на този напълно излишен конфликт с един страдалец като г-н Грънчаров, който в последните пет години беше принуден да понесе безпрецедентни репресии и цялата негативна енергия на Вашия не чак толкова справедлив властнически гняв (това, че г-н Грънчаров години наред пишеше в блога си за проблемите на ПГЕЕ просто беше от негова страна покана за диалог и за демократичен дебат вътре в самата училищна общност, но Вие изтълкувахте поведението му напълно превратно, а именно като заплаха за Вашата власт, поради което именно и го опраскахте по този единствено възможен, пък макар и толкова ирационален и съвсем несправедлив параграф).

Уважаеми господин Министър,
Уважаема госпожо народен представител,
Уважаема госпожо Началник на РУО – Пловдив,
Уважаема госпожо омбудсман,
Уважаеми господин омбудсман,

Надяваме се, че в пределите на Вашата власт и ползвайки се от авторитета и от правомощията си ще помогнете на многоуважаемата госпожа Директор на пловдивската ПГЕЕ да вземе в така създалата си ситуация едно наистина позакъсняло, но за сметка на това напълно зряло, разумно и справедливо решение!

4 декември 2019 г.

С УВАЖЕНИЕ: (НИКОЛАЙ ДИМОВ, упълномощен от групата на
небезразличните граждани да
води кореспонденцията с институциите)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Предлагаме името на публичния философ Ангел Грънчаров за влизане в гражданската квота на кандидат-депутатската листа на ПП-ДБ

До г-н Кирил Петков, съпредседател на ПП "Продължаваме промяната" До г-н Атанас Атанасов, председател на ПП "Демократи за сил...