събота, 11 април 2020 г.

НАВРЕМЕННА И БЕЗКРАЙНО ПОЛЕЗНА ИНИЦИАТИВА, СВЪРЗАНА С ОБОГАТЯВАНЕ НА ОБУЧЕНИЕТО НА МЛАДИТЕ ХОРА


До г-н Здравко Димитров, Кмет на Пловдив
До г-н Красимир Вълчев, Министър на образованието и науката
До г-жа Иванка Киркова, Началник на РУО-Пловдив
До г-н Борислав Стаматов, омбудсман на Пловдив
До директорите на всички пловдивски гимназии
ДО МЕДИИТЕ

НАВРЕМЕННА И БЕЗКРАЙНО ПОЛЕЗНА ИНИЦИАТИВА, СВЪРЗАНА С ОБОГАТЯВАНЕ НА ОБУЧЕНИЕТО НА МЛАДИТЕ ХОРА

от групата на небезразличните граждани

Уважаеми господин Кмет,
Уважаеми господин Министър на образованието и науката,
Уважаема госпожо Началник,
Уважаеми господин омбудсман,
Уважаеми дами и господа директори на пловдивските гимназии,

Разумните хора добре знаят, че всяка криза освен че е изпитание на нравствените сили на човеците е и шанс за промяна, за раждане на нещо ново. В този момент на изпитание на всички нас ние, небезразличните граждани, решаваме да предложим една идея, свързана с обогатяването и осъвременяването на обучението на младите хора, на учениците. Ето за какво става дума.

Преди няколко години по предложение на бившия Кмет на Пловдив Иван Тотев беше закрит Междуучилищният център за трудово политехническо обучение (МУТЦПО), но базата му, намираща се зад сградата на бившия Техникум за обществено хранене, беше запазена. Да напомним, че сградата и работилниците навремето са били оборудвани в голямата си част от занаятчийската камара в немския град Кобленц. Те останаха за да се използват за нуждите на средното професионално образование на пловдивските младежи.
Появиха се обаче слухове, че сградата ще бъде съборена за да се прави паркинг на нейно място; не сме наясно дали това вече е сторено, ако е сторено, то е равностойно на престъпление. Тогава Кметът Иван Тотев пбеше заявил пред съветниците, закрили Центъра, че не се закрива дейността, а се променя начина на ползването му поради неефективността му в момента. Е, ние смятаме, че дойде момента да се възобнови дейността на този център, а начините и формите на неговото използване, за възраждане на дейността му предлагаме да станат център на предстоящ широк демократичен дебат сред обществеността на нашия град.
Надяваме се, че многоуважаемите директори на пловдивските гимназии ще проявят инициативата, под ведомството на г-жа Началника на РУО-Пловдив, да организират по подобаващ начин дискусиите с широко участие на ученици, родители, учители, граждани, в които, убедени сме, ще се родят прекрасни и плодотворни идеи за ефективните начини за обогатяване и за съвременно използване на базата на бившия Междуучилищен център за трудово политехническо обучение, известен в града ни като МУТЦПО. Ние като начало предлагаме в него да заработят кабинети-работилници по дървообработване, металообработка, шивачество, готварство, техническо чертане, електроника и да се добави учебно поле поне от 40 декара с овощна градина, оранжерия, открито пространство и лозе. В нашите среди, в средите на групата на небезразличните граждани имаме талантливи и ентусиазирани млади хора, специалисти в различни области на знанието, техниката и производството (примерно като агроном Николай Димов), които биха могли да бъдат привлечени в работата на възродения Център – и да преобразят и интензифицират неговата многообразна дейност.

Това е нашето съвсем навременно и очевидно твърде полезно предложение. Сега, след като учениците разбраха, че има и други, съвсем съвременни начини за обучение, примерно дистанционното (онлайн) обучението, ще бъде много подходящ момент, при връщането им в училищата, да им бъде предложена възможността да започнат да практикуват по нов, различен начин обучението си, което, убедени сме, ще предизвика техния интерес и ентусиазъм. Знаем как индустрията ни изпитва страшна нужда от добри специалисти. В тази връзка смятаме, че в предстоящите дебати по възраждане на дейността на Центъра трябва съвсем сериозно да се обсъди възможността и на учениците от по-малките класове да се предложи съобразено с тяхната възраст подходящо и съвсем съвременно практическо обучение, според възможностите на обновения и осъвременен Междуучилищния център.

Ще се радваме този път на нашето предложение да откликнат позитивно и ръководството на града, и ръководството на пловдивското образование, и директорите на пловдивските училища; дълбоко сме убедени, че идеята и инициативата ни ще бъде горещо подкрепена от гражданите, родителите, учителите и учениците в нашия град.

12 април 2020 г., Цветница, Пловдив

С УВАЖЕНИЕ: (АНГЕЛ ГРЪНЧАРОВ, ЛЮБЕН ВОДЕНИЧАРОВ
упълномощени от групата на небезразличните граждани 
да водят кореспонденцията с институциите)


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Предлагаме името на публичния философ Ангел Грънчаров за влизане в гражданската квота на кандидат-депутатската листа на ПП-ДБ

До г-н Кирил Петков, съпредседател на ПП "Продължаваме промяната" До г-н Атанас Атанасов, председател на ПП "Демократи за сил...