събота, 7 ноември 2020 г.

Отговор от Министерство на здравеопазването

 



РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Министерство на здравеопазването

Главен секретар

 

 


 

ДО

ЛЮБЕН ВОДЕНИЧАРОВ

електронна поща: nebezrazlichnite_grajdani@abv.bg

 

С КОПИЕ ДО:

ДОЦ. Д-Р ДИАНА КОВАЧЕВА

ОМБУДСМАН НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

 

СОНЯ БОЖИКОВА,

НАЧАЛНИК НА ОТДЕЛ „ПРИЕМНА“

АДМИНИСТРАЦИЯ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ

 

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ВОДЕНИЧАРОВ, 

Във връзка с постъпило в Министерството на здравеопазването Ваше запитване с вх. №  94-5219/21.10.2020 г., Ви уведомяваме за следното:

Съгласно т. I, 7 и 8 от Заповед № РД-01-609 от 21.10.2020 г. на министъра на здравеопазването, с която се въвеждат временни противоепидемични мерки в страната за периода от 22.10.2020 г. до 30.11.2020 г., всички лица, когато се намират в закрити обществени места, в които се обслужват или имат достъп гражданите са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба или друго средство, покриващо носа и устата (в т.ч. кърпа, шал, шлем и др.). Също така, всички лица, когато се намират на открити обществени места, на които има струпване на хора и невъзможност за спазване на физическа дистанция от 1,5 м., са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба или друго средство, покриващо носа и устата (в т.ч. кърпа, шал, шлем и др.).

Изключение от горепосоченото задължението се допуска за клиентите в местата за хранене и в питейните заведения, спортуващите на открито и закрито за времето на физическата дейност, участниците в конгресно-конферентни мероприятия, брифинги, пресконференции и семинари по време на изказване при спазване на физическа дистанция от 1,5 м. от останалите участници, участниците (водещи и гости) в телевизионни предавания при спазване на физическа дистанция от 1,5 м. от останалите участници и децата до 6 годишна възраст.

Следва да се отбележи, че въвеждане на изискване за носене на защитна маска за лице на открити обществени места, където има струпване на хора и невъзможност за спазване на физическа дистанция (напр. тържища, пазари, открити базари, спирки на градския транспорт, натоварени търговски улици, площади и пространства на открито, пешеходни зони, при изчакване пред магазини, банки, административни сгради и др., при провеждане на групови работни дейности на открито, в прилежащи открити пространства на църкви, храмове, манастири, гробищни паркове, служби за предоставяне на услуги и др.) трябва да се разглежда като допълнителна мярка, а не като заместител на основните противоепидемични мерки, които се препоръчват за намаляване предаването на новия коронавирус, като физическа дистанция, стриктна хигиена на ръцете, респираторен етикет, оставане у дома при поява на симптоми на инфекциозно заболяване или настинка и избягване на докосването на лицето, носа, очите и устата.

 

С уважение,

(Ваня Величкова, и.д. главен секретар)

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Предлагаме името на публичния философ Ангел Грънчаров за влизане в гражданската квота на кандидат-депутатската листа на ПП-ДБ

До г-н Кирил Петков, съпредседател на ПП "Продължаваме промяната" До г-н Атанас Атанасов, председател на ПП "Демократи за сил...