неделя, 15 януари 2023 г.

Ще направите ли нещо за да възпрете позорящото научните институции поведение на руските пропагандисти проф. Дарина Григорова, проф. Иво Христов и доц. Александър Сивилов?


До проф. д-р САШО ПЕНОВ, МИНИСТЪР НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА 
До проф. дфн АНАСТАС ГЕРДЖИКОВ, Ректор на СУ "Св. Климент Охридски": rector@uni-sofia.bg 
До проф. д-р ВАЛЕНТИНА ПОПОВА, Академичен омбудсман на СУ "Св. Климент Охридски": ombudsman@uni-sofia.bg 
До доц. д-р ВАЛЕНТИНА КЪНЕВА, Председател на Етичната комисия на СУ "Св. Климент Охридски": 
До проф. д-р Мира Маркова, Декан на Историческия факултет на СУ "Св. Климент Охридски": miram@uni-sofia.bg 
До доц. д-р Александър Сивилов, ръководител катедра Катедра "Нова и съвременна история": asivilov@uni-sofia.bg 
До проф. д-р Румен Младенов, Ректор на ПУ "Паисий Хилендарски": e-mail: rector@uni-plovdiv.bg 
ДО МЕДИИТЕ 

ПРОТЕСТНО ОТВОРЕНО ПИСМО 

от групата на небезразличните граждани 

Уважаеми г-н Министър на образованието и науката, 
Уважаеми г-н Ректор на СУ "Св. Климент Охридски", 
Уважаема г-жо Академичен омбудсман на СУ "Св. Климент Охридски", 
Уважаема г-жо Председател на Етичната комисия на СУ "Св. Климент Охридски", 
Уважаема г-жо Декан на Историческия факултет на СУ "Св. Климент Охридски", 
Уважаеми г-н Ректор на ПУ "Паисий Хилендарски", 


Публикация в блога на нашия активист, философа г-н Ангел Грънчаров с многозначителното заглавие Простете, психично болна ли е тази бойко настроена и хептен путинясала другарка професорка от СУ "Св. Кл.Охридски"? насочи нашето внимание към този толкова скандален казус. Става дума за медийното поведение на проф. д-р Дарина Григорова от Катедра "Нова и съвременна история" на ИФ на СУ "Св. Климент Охридски", която, както сами можете да се убедите ако гледате поне тези две приложени в горната публикация клипчета, се е превърнала в нещо като рупор на пропагандната война на путинска Русия срещу съвременна европейска и демократична България. Всеки средно-интелигентен човек като слуша нейните крайно идеологизирани бръщолевения и глупости против ЕС, против бореща се за свободата си и против жестоката руска агресия Украйна (наричана от нея "нацистка" и "фашистка", в строго съответствие с опорките на путинската пропаганда!), против България, против нашите съюзници от НАТО се пита: как е възможно персона като нея, имаща някакви претенции за научност, да деградира до такова пошло, грозно и тъй ниско пропагандно ниво, не разбира ли тази въпросната самозабравила се "академична", с извинение, персона, че нейните гнусни бръщолевеници са несъвместими с нейните претенции за научност, за научна обективност и безпристрастност

Същевременно е потресаващ и крайно обезпокоителен фактът, че и ръководителят на същата тази катедра доц. Ал. Сивилов има същите изяви в съвсем същите служещи на руската пропаганда у нас медии, работещи за целите на хибридната и най-вече пропагандна война срещу България сайтове, което иде да ни покаже, че в тази катедра критериите за научност, академичност, обективност, достойнство и пр. са съвсем потъпкани, отишли са, както казваме, "по дяволите" - или "на кино"! Което нанася грозно петно върху репутацията на СУ "Св. Климент Охридски" като най-стара и достолепна научна и академична институция на България. Всички ние, което сме учили в същия този университет, се чувстваме дълбоко обидени от скандалния факт, че в условията на война на имперска Русия срещу Украйна, България, Европа и целия цивилизован и свободолюбив свят у нас, в най-престижното ни учебно и академично заведение, руската пропаганда е успяла да си свие, тъй да се рече, такова зловредно змийско гнездо, каквото представлява тази катедра. Питаме се съвсем логично: как възприемат поведението на своите колеги Сивилов и Григорова останалите преподаватели от тази катедра, пък и от целия университет, не съзнават ли те, че тяхното медийно поведение е несъвместимо с научния им статут и с претенциите им да са учени, че, нещо повече, че то представлява грозно, аморално и дори престъпно деяние, сравнимо тъкмо с проституирането - и дори с държавната измяна? 

Надяваме се, че като Ви обръщаме внимание върху този толкова скандален казус, ще предприемете съответните мерки и да обясните на въпросните путинясала другарка и путинясал другар, че са поставени пред избора, който така добре е представил нашият активист, философът Ангел Грънчаров в коментар към указаната статия, написал: 

"... предлагам на небезразличните граждани да напишем отворено писмо до Ректора на СУ и до декана на Историческия факултет на СУ на тази другарка да се постави дилемата: или ще се занимава с наука, или, щом като толкова много й харесва да пропагандира глупостите на руската имперска "правда", да напуска СУ и да отива да работи в РУZZКАТА партия ВОЗРОЖДЕНИЕ РАZZZИЙСКО ИМПЕРИИ на таваришч Капейкин или пък да отиде при таваришч Корнелия Нинавая и да й стане експерт по правене на нови и по-пищни глупости в услуга на оскотелия от злоба и бесовщина руски империалист таваришч Путин. А пък ако въпросната изцяло путинясала другарка иска може да иде да проповядва опорките на руската пропагандна война срещу Америка, Европа, Украйна и България в некоя кръчма, макар и там да е твърде съмнително дали някой пияница ще се вслуша в глупостите й, които е срамота да излизат от устата на човек, имащ претенциите, че е учен, че е, опази Боже, "академичен"!" 

Уважаеми г-н Ректор на ПУ "Паисий Хилендарски", 

Може би се питате защо пращаме това писмо и на Вас. Ами Вие вече би следвало сам да се досетите защо правим това, но ще Ви напомним: вече ни се наложи да Ви обърнем внимание в нарочно отворено писмо, че преподавателят от ПУ проф. Иво Христов прави съвсем същото като двамата другари "академици" от СУ, на които е посветено настоящето писмо. Мина доста време, Вие мълчите, което за нас означава, че с целия авторитет на институцията, която ръководите, заставате зад поведението на въпросния самозабравил се путинясал професор, явно сте проявил неблагоразумието да се самоизобличите, че и Вие лично нямате скрупули да обслужвате руската пропагандна война срещу България. Ако пък още обмисляте реакцията си, побързайте, щото ако не реагирате, знайте, ще покриете с вечен, неизмиваем позор не само себе си, не само своето име, но и институцията, която ръководите! Ще се радваме ако в ПУ също се намерят съзнаващи своето достойнство академични дейци, които да проявят здрав разум и да Ви помогнат да предотвратите провала, към който така неблагоразумно сте се устремил. 

Уважаеми г-н Министър на образованието и науката, 
Уважаеми г-н Ректор на СУ "Св. Климент Охридски", 
Уважаема г-жо Академичен омбудсман на СУ "Св. Климент Охридски", 
Уважаема г-жо Председател на Етичната комисия на СУ "Св. Климент Охридски", 
Уважаема г-жо Декан на Историческия факултет на СУ "Св. Климент Охридски", 
Уважаеми г-н Ректор на ПУ "Паисий Хилендарски", 

С интерес, не крием това, ще следим реакцията Ви по повод на нашето отворено писмо, което изпращаме и на медиите. Разбира се, надяваме се че съзнавате, че липсата на каквато и да било реакция от Ваша страна не означава друго освен толериране на такова скандално поведение, което пък ще означава, че в ръководената от Вас научна и академична институция и авторитетът, и престижът, и научността, и академизмът са отишли "по дяволите" - или "на кино", както обича да казва нашия многострадален народ, тъй изпатил от най-големите душмани на свидното ни отечество, руските империалисти и техните безскрупулно нагли и безсрамни тукашни помагачи! 

16 януари 2023 г. 

С УВАЖЕНИЕ: Георги Тодоров, упълномощен да води кореспонденцията ни с институциите

4 коментара:

  1. Позорно писмо,което включва иск за "унищожаване" на най-достойните български будители!!! Срам и порицание за подобни писма и заявления!!!Истината е една ---указаните в писмото учени са каймака на България!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Говорите глупости, таваришч. Смешен сте.

    ОтговорИзтриване
  3. НЕБЕЗРАЗЛИЧНИТЕ-подкрепям ви!

    ОтговорИзтриване
  4. нека авторите първо да се погледнат в огледалото, после да си изпият хапчетата и накрая да отидат на преглед при лекар-специалист. за уменията им да се изразяват писменно, дипломатично ще замълча.

    ОтговорИзтриване

Предлагаме името на публичния философ Ангел Грънчаров за влизане в гражданската квота на кандидат-депутатската листа на ПП-ДБ

До г-н Кирил Петков, съпредседател на ПП "Продължаваме промяната" До г-н Атанас Атанасов, председател на ПП "Демократи за сил...