понеделник, 4 септември 2023 г.

Искаме смяна на системата, т.е. настояваме за преминаване от съветско-авторитарна, насилническа система към човеколюбива, свободна, демократична, либерална система на образование!


До акад. Николай Денков, Министър-Председател на Република България 
До проф. Галин Цоков, Министър на образованието и науката 
ДО МЕДИИТЕ 

Искаме коренна, същностна, дълбока и радикална не просто промяна, а СМЯНА на системата,  т.е. преминаване от съветско-авторитарна, насилническа система към човеколюбива, свободна, демократична, либерална система! 

ОТВОРЕНО ПИСМО от Общността на небезразличните граждани 

Уважаеми господин Министър-Председателю, 
Уважаеми господи Министре, 

Положението в българското образование е плачевно. Необходими са спешни и то принципни, същностни и при това радикални промени, ситуацията се влошава всеки изминал ден, а пораженията върху духовното състояние на младите и на нацията като цяло са неизчислими. Многократно сме призовавали (като общност от граждани и като личности) за отпочването на тъй закъснялата коренна и дълбока реформа в образователната сфера, но нашите призиви, обръщения, предложения бяха приети от отговорните длъжностни лица като "глас в пустиня" или по обичайния нашенски маниер, изразен така добре с поговорката "Кучетата си лаят, а керванът си върви!"; ние именно сме приемани като кучета - или като тъй неприятно жилещи конски мухи, нямаме нищо против да бъдем приемани така, понеже сме точно такива. 

Ето, сега идва нова учебна година, мъртвилото в българските училища е страшно, Министерството на образованието и науката се опитва да имитира някакви "промени" (приемани на нож от учителските синдикати-мафии!), правителството се афишира като реформаторско, но едва ли нещо ще се промени и тази година, а бавенето на промените е вече фатално, дори можем да очакваме и най-трагични последици. Не става дума за това, че младата, но непрокопсала българска демокрация едва ли може да проработи някога при толкова некачествен човешки "матрьял" (изписваме тази дума така както я произнасяше непрежалимият Тодор Живков и както я произнася неговият виден следовник Бойко Борисов!), но има и нещо друго, не по-малко опасно: когато преди няколко месеца ученик от елитно пловдивско училище се... обеси (понеже учителката му по математика го заплашила, че ще го изпита и ще му тури двойка!), то това е малък знак за евентуални бъдещи житейски и човешки трагедии, които ни очакват, ако безчовечната и крайна бюрократизирана командна (а това значи казармена, съветска, комунистическа, непонасяща личността и личностното отношение и поведение!) образователна система незабавно не претърпи най-решителни, дълбоки, коренни, същностни и разумни промени!!! 

Водени от това високо съзнание, ние сме крайно обезпокоени от това, че правителството явно няма тъй потребната воля да започне да чисти някак авгиевите обори на гниещото, на агонозиращото, на намиращото се в катастрофално състояние българско образование, което всяка година бълва 48% (по официални данни!) некачествен човешки "матрьял", т.е. функционално-неграмотни (това значи затъпели!) млади хора! 

Ето защо ние, от Общността на небезразличните граждани, се чувстваме длъжни да подкрепим нашия активист г-н Ангел Грънчаров, учител по философия и гражданско образование, който в поредица от свои публикации в блога си предложи на учениците, на учителите и на родителите някои наистина екстремни, отчаяни действия, с които да се излезе някак от мъртвилото; ето тези негови публикации, които ние, в нашата общност, вече трети ден разгорещено обсъждаме: 




Искаме в тази връзка да заявим следните свои изводи, до които стигнахме след оживени и дори разгорещени дебати в рамките на нашата общност: 

1.) Заставаме изцяло зад предложението на г-н Грънчаров и подкрепяме неговите апели към учениците, родителите и учителите! 

2.) От своя страна като общност се обръщаме към Вас: направете нужното в оставащите близо 10-тина дни до началото на учебната година да се започне тъй потребният обществен и демократичен дебат относно предложенията за коренна, същностна, дълбока и радикална не просто промяна, а направо СМЯНА на системата - т.е. за преминаване от съветско-авторитарна, насилническа система към човеколюбива, свободна, демократична, либерална система! 

3.) Смятаме, че СМЯНАТА НА СИСТЕМАТА следва да започне ОТДОЛУ, т.е. всяка конкретна училищна общност може да започне конкретни действия за либерализиране на отношенията, на които МОН със своя административен апарат не само не трябва да пречи, напротив, трябва да започне да подпомага тъй потребния на обществото ни поврат към добро! 

4.) Узаконяването на промените във всяко училище и в училищната система като цяло следва да стане ПОСТФАКТУМ, идеята е обстановката в училищата да се промени така, че те да заработят колкото се може по-ефективно и качествено в интерес на младите хора, които имат КРЕЩЯЩА НУЖДА ОТ НАИСТИНА СЪВРЕМЕННО, КАЧЕСТВЕНО ОБУЧЕНИЕ, ОБРАЗОВАНИЕ, ВЪЗПИТАНИЕ, Т.Е. ОТ ПЪЛНОЦЕННО ЛИЧНОСТНО, А ТОВА ЗНАЧИ НАЙ-ВЕЧЕ ДУХОВНО РАЗВИТИЕ! Сиреч, имат нуждата от ЦЯЛОСТНО РАЗГРЪЩАНЕ И РАЗВИТИЕ НА СВОЯ ЧОВЕШКИ И ЛИЧНОСТЕН ПОТЕНЦИАЛ БЛАГОДАРЕНИЕ НА ИНИЦИАТИВНОСТТА, ПРЕДПРИЕМЧИВОСТТА, ТВОРЧЕСТВОТО, ИНАЧЕ КАЗАНО - НА СВОБОДАТА! 

5.) Свободата е първото условие на човешкото съществуване, сега става ли Ви ясно на какво се дължи тъй страшната тенденция към ОБЕЗЧОВЕЧАВАНЕ (и опростачване!) не само на отношенията в училищата, но и в всички сфери на цялостния обществен живот, във функционирането на демокрацията ни, в медиите и къде ли не още!

А сега си позволяваме да приведем пълния текст на публикациите на г-н Грънчаров, които настояваме да бъдат възприети като официална позиция и на нашата Общност на небезразличните граждани:




(Надяваме се секретарите Ви ще имат добрината да извадят пълните текстове на цитираните публикации и да ги прибавят към нашето писмо; настояваме в този пълен вариант писмото ни да стигне до бюрата на г-н Премиера и г-н Министъра!)

С УВАЖЕНИЕ: Георги Тодоров, упълномощен да води кореспонденцията ни с институциите

1 коментар:

  1. Регистрирано в МОН с вх. № 91-56/08.09.2023 г.

    Приемна МОН

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване

Предлагаме името на публичния философ Ангел Грънчаров за влизане в гражданската квота на кандидат-депутатската листа на ПП-ДБ

До г-н Кирил Петков, съпредседател на ПП "Продължаваме промяната" До г-н Атанас Атанасов, председател на ПП "Демократи за сил...