вторник, 24 октомври 2023 г.

Докога в българското образование ще господстват политизирани "калинки", на които не им пука за личностното и духовното израстване на младите?


До проф. Галин Цоков, Министър на образованието и науката на България 
До проф. Диана Ковачева, омбудсман на Република България
До г-жа Иванка Киркова, Началник на РУО-Пловдив 
До г-н Петър Карпаров, директор на ПГ "П.Парчевич" - гр. Раковски
До инж. Борислав Стаматов, омбудсман на Пловдив 

Докога в българското образование ще господстват политизирани "калинки", на които не им пука за личностното и духовното израстване на младите? 

ОТВОРЕНО ПИСМО от Общността на небезразличните граждани 

Уважаеми господин Министър, 
Уважаема госпожо омбудсман на Република България,
Уважаема госпожо Началник, 
Уважаеми господин Директор,
Уважаеми господин омбудсман, 

От публикации в Мрежата разбрахме за поредната (чисто политически мотивирана!) кампания по личностното и професионално дискредитиране с оглед реализирането на четвъртото поред (!!!) опраскване-отстраняване-изритване от образователната система на учителя по философия и гражданско образование и активен блогър-ютубър Ангел Грънчаров: неколцина учители и учителки в ПГ "П.Парчевич" - гр. Раковски, фенове и фенки на руската партия "ВЪЗРАЖДАНЕ", този път са организаторите и вдъхновителите на тази позорна кампания. 

Интересното е, че г-жа Иванка Киркова, както изглежда (съдейки по техните публични арогантни хвалби!) се е подвела по акъла им и е оказала натиск върху г-н Директора на училището, в което работи г-н Грънчаров, именно гимназията в гр. Раковски. В резултат г-н Грънчаров по най-унизителен начин отново е опраскан и то, кой знае защо, тъй спешно, това, забележете, става НЯКОЛКО МЕСЕЦА ПРЕДИ ДА ИЗЛЕЗЕ РЕШЕНИЕ ЗА ПЕНСИОНИРАНЕТО МУ, т.е. ще бъде принуден в тия месеци да бъде без средства за съществуване.  

Да не говорим, че явно никой не мисли за качественото обучение на учениците: смяната на учителя по философия и гражданско образование малко след началото на новата учебна година не способства за това, напротив, вреди на обучението на учениците. 

Като капак на всичко ние, в свое предишно отворено писмо (виж: ПРОТЕСТИРАМЕ СРЕЩУ ПОРЕДНАТА КАМПАНИЯ ПО ОТСТРАНЯВАНЕТО ОТ УЧИЛИЩНОТО ОБРАЗОВАНИЕ НА УЧИТЕЛЯ ПО ФИЛОСОФИЯ АНГЕЛ ГРЪНЧАРОВ!), поискахме от г-жа Киркова и г-н Карпаров, предвид неоспоримите качества на този забележителен учител по философия и гражданско образование, той да бъде оставен да обучава учениците си няколко години и след пенсионирането му; разбира се, до този момент нямаме никакъв сигнал, никаква реакция или отговор на нашето отворено писмо: и г-жа Киркова, и г-н Карпаров единодушно мълчат, което свидетелства, че ситуацията е прекалено нечиста и дори грозна; по тази причина ние, като небезразлични граждани и данъкоплатци, искаме и категорично настояваме за следното: 

1.) Г-н Министърът на образованието да изпрати анкетна комисия на МОН, която да проучи всички обстоятелства около скандалното поведение на въпросните учители, явяващи се фенове на АТАКА... пардон, на ВЪЗРАЖДАНЕ, по недопустимо грозен начин провеждащи кампания по личностното и професионално дискредитиране с оглед отстраняването на учителя по философия Ангел Грънчаров от ПГ "П.Парчевич" в гр. Раковски

2.) Да бъдат подобаващо наказани не само осъществителите на тази незаконна (защото е политически мотивирана!) акция, но и техните вдъхновители, имаме предвид длъжностните лица на властващи позиции в РУО-Пловдив, които не само с безразличие наблюдаваха тези недопустими ексцесии, но и дори дръзнаха да ги насърчат, подпомагайки ги, иначе казано, злоупотребявайки с властта си, със своя длъжностен статут. 

3.) Искаме г-н Ангел Грънчаров да бъде оставен на спокойствие да учителства, т.е. продължи своята тъй отговорна и дори възвишена духовна мисия в това училище поне до края на настоящата учебна година. 

4.) В спешен порядък искаме среща на наша делегация с г-н Министъра на образованието и науката, на която да обсъдим ПЪЛНАТА ПАСИВНОСТ на органите на МОН по този, а също така и по предишни наши сигнали, възвания, предложения, жалби и пр. 

5.) Питаме Ви, г-н Министър на образованието и науката, и искаме честен отговор: докога в системата на българското образование ще господстват, все едно то е тяхна бащиния, политизирани властващи "калинки", на които явно не им пука за личностното и духовното израстване на нашите деца и внуци? 

Не крием, че с интерес ще очакваме реакцията на адресатите на това наше отворено писмо. Напомняме им, че мълчанието, "липсата на реакция" също е реакция, при това е твърде позорна и недостойна, а и недопустима от гледната точка на закона! 

25 октомври 2023 г. 

С УВАЖЕНИЕ: Георги Тодоров, упълномощен да води кореспонденцията ни с институциите

2 коментара:

  1. Регистрирано в МОН с вх. № 91-74/25.10.2023 г.

    Приемна МОН

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Вашият документ е регистриран успешно!
    Омбудсман на Република България
    Уникален регистрационен № на документа/материала 10272/25.10.2023
    Относно: Re: ОТВОРЕНО ПИСМО от Общността на небезразличните граждани Пресцентър на Омбудсмана на Република България гр. София ул. "Георг Вашингтон" №22 ПК 1202 тел.: 02/ 8106 913 From: "NEBEZRAZLICHNITE graj...


    Vashiyat dokument e registriran uspeshno!
    Ombudsman na Republika Bulgaria
    Unikalen registratsionen № na dokumenta/materiala 10272/25.10.2023
    Otnosno: Re: OTVORENO PISMO ot Obshtnostta na nebezrazlichnite grazhdani Prestsentar na Ombudsmana na Republika Bulgaria gr. Sofia ul. "Georg Vashington" №22 PK 1202 tel.: 02/ 8106 913 From: "NEBEZRAZLICHNITE graj...

    ОтговорИзтриване

Предлагаме името на публичния философ Ангел Грънчаров за влизане в гражданската квота на кандидат-депутатската листа на ПП-ДБ

До г-н Кирил Петков, съпредседател на ПП "Продължаваме промяната" До г-н Атанас Атанасов, председател на ПП "Демократи за сил...