неделя, 8 октомври 2023 г.

ПРОТЕСТИРАМЕ СРЕЩУ ПОРЕДНАТА КАМПАНИЯ ПО ОТСТРАНЯВАНЕТО ОТ УЧИЛИЩНОТО ОБРАЗОВАНИЕ НА УЧИТЕЛЯ ПО ФИЛОСОФИЯ АНГЕЛ ГРЪНЧАРОВ!


До г-жа Иванка Киркова, Началник на РУО-Пловдив

До инж. Борислав Стаматов, омбудсман на Пловдив

До г-н Петър Карпаров, директор на ПГ "Петър Парчевич" - гр. Раковски

ДО МЕДИИТЕ

ПРОТЕСТИРАМЕ СРЕЩУ ПОРЕДНАТА КАМПАНИЯ ПО ОТСТРАНЯВАНЕТО ОТ УЧИЛИЩНОТО ОБРАЗОВАНИЕ НА УЧИТЕЛЯ ПО ФИЛОСОФИЯ АНГЕЛ ГРЪНЧАРОВ!

ЖАЛБА ПОД ФОРМАТА НА ОТВОРЕНО ПИСМО от Общността на небезразличните граждани

Уважаема госпожо Началник на РУО-Пловдив,

Уважаеми господин омбудсман на Пловдив,

Уважаеми господин Директор на ПГ "Петър Парчевич" - гр. Раковски,

От блога на г-н Ангел Грънчаров разбрахме, че кампанията срещу него - с цел отстраняването му от учителстване! - е стигнала до нови абсурдни и дори сюрреалистични начини, форми и проявления:

- Учителка по история от ПГ "П.Парчевич", зам.-председателка на Етичната комисия на училището и активистка, т.е. касиерка на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа", в който членува нашият активист, публично се е похвалила в учителската стая, че делегация от училището, в която е участвала и тя самата, е отишла в РУО-Пловдив и е поискала от г-жа Иванка Киркова отстраняването от работа на учителя по философия и гражданско образование Ангел Грънчаров! Искането на въпросната делегация, захванала се с това тъй добротворно дело, пак по нейните думи, било посрещнато "с пълно разбиране" от Вас, г-жо Киркова (предполагаме, че то е подкрепено най-сърдечно и от г-жа Антоанета Кръстанова, експертката по философия, религия и гражданско образование - предвид тъй очебийната "Богоугодност" и "добродетелност" на искането!);

- Неколцина ученици от училището, явно насърчени за акцията си от някой "доброжелател", на два пъти са се държали недопустимо грозно и провокационно спрямо г-н Грънчаров с цел да го предизвикат и в състояние на афект той да направи нещо, за което след това да може да бъде уволнен дисциплинарно и... "съвсем законно";

- Етичната комисия на училището, въглавявана от учителя по английски език д-р Тодор Рунтев (с титлата доктор е удостоен от прочутия Библиотекарски университет) месеци наред не обърна абсолютно никакво внимание на жалбата на г-н Грънчаров по повод на скандал в учителската стая, в който именно същият този председател на Етичната комисия и доктор нарече г-н Грънчаров "педофил", което принуждава оклеветения и обидения да защити достойнството си в съдебната зала!

- Най-интересното е, че тази кампания с цел поредното изгонване на г-н Ангел Грънчаров от учителстване отново е ЧИСТО ПОЛИТИЧЕСКИ МОТИВИРАНА (разбира се, за благовидност, този истински мотив се крие зад тъй неубедителното искане г-н Ангел Грънчаров да бъде отстранен от училището защото той "не преподава по утвърдения стандарт, нарушава програмата по философия и гражданско образование и пр.", т.е., видите ли, той "неправилно преподава", в смисъл, че не е типов и послушен, т.е. "не е добър учител", иначе казано, "не е от наште"!) , тя ескалира след като той публично помоли неколцина учители, фенове на Путин и антиевропейски настроени, да престанат с натрапването на тезите на руската пропаганда по време на междучасията, в минутите за отдих на учителите!

- Инициативите на г-н Ангел Грънчаров около създаването на Дискусионен клуб в гимназията и предложенията му за обсъждане на някои тъй насъщни проблеми с цел въвеждането на рационални нововъведения в подходите на преподаване и най-вече за демократична организация на училищния живот бяха посрещнати с пълно безразличие поради натиска на агресивно и консервативно настроената групичка учители, пазители на статуквото!

В тази връзка ние, от Общността на небезразличните граждани, в израз на своето твърдо небезразличие държим да заявим най-категорично следното:

1.) Недопустимо е в съвременни условия да се провежда политически мотивирана кампания (в стил "1953 г." или "този там другар не е съвсем другар, т.е. той не е от наште"!) особено срещу учител, и то кампания, провеждана под благосклонния поглед на висшестоящата властваща в образованието институция, имаме предвид РУО-Пловдив, т.е. под благосклонния поглед  на отговорните длъжностни лица в РУО-Пловдив в лицето на Началника на РУО-Пловдив и на експертката по философия, религия и гражданско образование; настояваме тази позорна кампания мигновено да бъде прекратена, а виновните за нейното инициране и подклаждане да бъдат подобаващо наказани!

2.) Предвид това, че през последните години след 2014 г. г-н Ангел Грънчаров беше трикратно уволняван (два пъти от ПГЕЕ "ТЕТ Ленин" в Пловдив и веднъж от СУ "Проф. К. Иречек" - София) и години наред държан извън училищната система, т.е. в принудителна безработица, смятаме, че е справедливо на него в извънреден порядък да му бъде разрешено да учителства няколко години и след пенсионирането му; да, твърдо смятаме, че справедливостта изисква това (а не да бъде отново, за четвърти път, изгонен от училищното образование!), да не говорим за това, че г-н Грънчаров отдавна е доказал своето учителско майсторство, което означава, че е престъпление учениците, младите хора да бъдат лишени от възможността да бъдат обучавани от този забележителен учител по философия и гражданско образование (щом като той, дай Боже, все още има сили за това и нужното за това желание и вдъхновение!)!

3.) Разбира се, ние си даваме сметка, че под натиска на РУО-Пловдив г-н Ангел Грънчаров съвсем скоро ще бъде отново опраскан и изгонен от училищното образование, този път под тъй благовидния повод "излизане в заслужен отдих", т.е. "съвсем законно", но държим да уведомим отговорните за това длъжностни лица, че стореното под техния натиск е НАПЪЛНО АМОРАЛНО, което на нас пък ни дава правото да действаме по-нататък така, че да спомогнем, според силите си, за намаляването на моралния, на ценностния, на духовния банкрут на българското образование; за нас е аксиома, че властващи длъжностни лица, показали крещяща липса на причастност към нормите на човешкия моралв демократичната държава, каквато искаме да бъдем, нямат моралното право да продължават да седят в креслата и в кабинетите си!

Това искахме да ви кажем! Не крием, че с интерес ще очакваме реакцията Ви! Не се съмняваме, че Вашата несъмнена интелигентност ще Ви помогне да осъзнаете, че липсата на реакция също е реакция - и то твърде многозначителна при това!

9 октомври 2023 г.

С УВАЖЕНИЕ: Георги Тодоров, упълномощен да води 

кореспонденцията ни с институциите

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Предлагаме името на публичния философ Ангел Грънчаров за влизане в гражданската квота на кандидат-депутатската листа на ПП-ДБ

До г-н Кирил Петков, съпредседател на ПП "Продължаваме промяната" До г-н Атанас Атанасов, председател на ПП "Демократи за сил...