понеделник, 5 февруари 2024 г.

Кога РУО-Пловдив ще бъде разформировано и изчистено така, както някога героят-полубог Херакъл е изчистил прословутите Авгиеви обори?

До проф. Галин Цоков, Министър на образованието и науката 
До доц. д-р Ана Джумалиева, Председател на Комисията за защита от дискриминация
До проф. д-р Диана Ковачева, омбудсман на Република България

До г-жа Иванка Киркова, Началник на РУО-Пловдив 
ДО МЕДИИТЕ 

Кога РУО-Пловдив ще бъде разформировано и изчистено така, както някога героят-полубог Херакъл е изчистил прословутите Авгиеви обори?

Отворено писмо от Общността на небезразличните граждани 

Уважаеми господин Министър на образованието и науката,
Уважаема госпожо Председател на КЗД,
Уважаема госпожо омбудсман на Република България,
Уважаема госпожо Началник на РУО-Пловдив,

Получихме тъй дългочакания, но за сметка на това пределно многозначителен отговор на нашата жалба под формата на отворено писмо, която написахме и изпратихме до г-жа Иванка Киркова, Началник на РУО-Пловдив. Не крием, че отговорът на г-жа Киркова повдига твърде много въпроси, ето най-важните от тях:

1.) Във възприятието на г-жа Киркова и подведомствения й експерт по история, който, предполагаме, е направил проверката, г-жа Мария Сотирова, учителката по история в ПГ "П.Парчевич", тъй ярко афиширалата се като страстна носталгичка към комунизма, с твърди антидемократични, антиевропейски, антибългарски и проруски убеждения, в часовете с учениците си, видите ли, била се изявявала, цитираме, като привърженичка на "общочовешките ценности, хуманизма и демократизма"! :-) 

2.) Разбира се, въпросната госпожа историчка, канечна, не е обезумяла та в присъствието на тъй строгия експерт по история да афишира своите най-съкровени комунистически ценности и убеждения, от което обаче произлиза следния въпрос: толкова ли е наивен (да не кажем прост!) Вашият, г-жо Киркова, експерт по история, та е позволил на г-жа Сотирова така лесно да го заблуди? 

3.) И още един, още по-неприятен за Вас, многоуважаема г-жо Киркова, въпрос излиза тук: а дали неговото впечатление не се дължи на това, че самият този експерт по история също има съвсем същите като г-жа Сотирова най-сърдечни прокомунистически, антидемократични, антиевропейски и антибългарски, т.е. проруски убеждения, поради което в отчета си Ви е подал подвеждаща, направо лъжлива информация относно автентичните убеждения и позиции на своята другарка по идеи? 

4.) Кой кого лъже в случая, г-жо Киркова, каква е истината: цялата училищна общност на ПГ "П.Парчевич" в гр. Раковски, пък и целият град знае тъй сърдечните комунистически въжделения на г-жа Сотирова, ала се оказва, че истината била друга, тя имала, моля Ви се, съвсем други, скрити, потайни некомунистически, т.е. демократични и хуманни убеждения, които е криела, за да ги изяви пред учениците си и то само и единствено в присъствието на проверяващия я по нашата изобличава я жалба, но за щастие тъй лековерен или наивен експерт по история? 

5.) Има и още един въпрос, който е още по-неприятен, многоуважаема г-жо Киркова, но и него сме длъжни да Ви зададем, понеже силно обичаме истината: Вие се подписахте под оневиняващия доклад на въпросния тъй лековерен (дали?), да не кажем наивен експерт по история и ни го изпратихте като свой официален отговор, но не се ли усетихте, че щом Вие самата проявявате такъв нескриван другарски жест към въпросната "сгазила лука" г-жа (другарка?) Сотирова, то дали това не се дължи на обстоятелството, че и Вие самата изповядвате същите тези одиозни за нашето време и съвсем недопустими за училищната ни система, повтаряме, а иначе интимно-сърдечни прокомунистически, антидемократични, антиевропейски и антибългарски, т.е. проруски убеждения?

6.) Тук в изложението си вече ни се налага да се обърнем към Вас, многоуважаеми г-н Министър, ето въпроса ни към Вас: оказва се, че нашата жалба, в която ние като небезразлични граждани реагирахме по повод на тъй сърдечните и в същото време ярко афиширани прокомунистически, антидемократични, антиевропейски и антибългарски, т.е.проруски убеждения на една учителка по история в едно отделно взето учебно заведение, доведе до това, че се (д)оказа, че в РУО-Пловдив има цяла солидарно действаща група от все такива властващи, ала овладяни от другарска солидарност руски петоколонници, като се почне от експерта по история, та се стигне до самата г-жа Началничка на РУО-Пловдив, които действат като подривна ядка, занимаваща се с насърчаване на тровенето на душите на младите хора, на учениците, с яростна прокомунистическа, антидемократична, антиевропейска и антибългарска, т.е. проруска пропаганда, което, както и да го погледнем, е поведение, застрашаващо дори националната сигурност на България.

7.) Та в тази връзка, питаме Ви, многоуважаеми г-н министър на образованието и науката: какви мерки възнамерявате да предприемете за да поправите тази недопустима аномалия, а именно в страна като България, в която комунистическият режим със закон е обявен за престъпен, доказано е налице цяла една група, обслужваща интересите на чужда, враждебна на България имперска сила, именно Русия, която за целта мъти мозъците на учениците с най-грозна и нескопосана прокомунистическа, антидемократична, антиевропейска и антибългарска, т.е. проруска пропаганда?

Това са въпросите ни по първия пункт от Вашия отговор, уважаема г-жо Киркова, касаещ тъй чудното преображение в идеите и в поведението на Вашата приближена (по партийни комунистически и антидемократични убеждения?) г-жа Мария Сотирова, което Вие се опитахте толкова безславно да ни внушите. 

Сега пристъпваме към въпросите, които поражда втория пункт от Вашия отговор, в който става дума за положението, в което се оказа бившият учител по философия и гражданско образование в ПГ "П.Парчевич" в гр. Раковски г-н Ангел Грънчаров, тъй грозно изритан от училището по инициатива на същата тази вездесъща г-жа Мария Сотирова, която преди време оглави депутация, пристигнала във Вашия кабинет за да настоява за изгонването от работа на въпросния учител и получила, по нейните собствени думи (изречени като публична хвалба в учителската стая на училището!), Вашето, г-жо Киркова, "пълно разбиране и подкрепа", довело до това, че Вие сторихте нужното г-н Грънчаров да бъде изритан от училището още в първия ден, в който достигна възрастта за пенсиониране! Ето тъй близките до ума въпроси, които породи в нашите съзнания Вашия отговор по този пункт:

1.) Щом като Вие лично се ангажирахте да принудите директора на ПГ "П.Парчевич" мигновено да изпрати в пенсия г-н Ангел Грънчаров, учител с ярки и нескривани антикомунистически, демократични, хуманни и проевропейски убеждения, то дали тази Ваша активност не се дължи на иманентни Ваши (но споделяни с г-жа Сотирова и с експерта по история, написал Вашия отговор до нас!) прокомунистически, антидемократични, антиевропейски и антибългарски, сиреч проруски убеждения, т.е. какво ще кажете за нашия извод, че Вие направихте нужното да изгоните г-н Грънчаров от училището само защото той мисли различно от Вас, т.е. постъпихте, в противоречие с най-базисните изисквания на длъжността си, под действието единствено на напълно недопустим партийно-политически мотив или критерий?

2.) Бихте ли имала добрината, уважаема г-жо Киркова, да ни уведомите колко лица на пенсионна възраст са на щатни места като учители в подведомствената Ви Пловдивска област и в самия град Пловдив?

3.) Добре, а как стана така, че единствено спрямо г-н Грънчаров Вие проявихте настояването той мигновено, с навършването на пенсионна възраст, да излезе в пенсия? Коя е причината за тази Ваша похвална настойчивост? А съзнавате ли, че в това Ваше поведение, в тази Ваша постъпка се съдържа незаконен дискриминационен момент, т.е. тя е израз на най-арогантна дискриминация и то по абсолютно недопустимия партийно-политически признак, т.е. Вие настоявахте г-н Грънчаров да бъде изгонен от училището понеже той има убеждения, различаващи се от Вашите собствени интимно-сърдечни прокомунистически, антидемократични, антиевропейски и антибългарски, т.е. проруски убеждения? Иначе или по-просто казано, Вие направихте нужното да изгоните от училището "народния враг" (във Вашите очи!) Грънчаров просто защото той не е "от наште", т.е. защото не споделя Вашите собствени, да подчертаем това, прокомунистически, антидемократични, антиевропейски и антибългарски, сиреч проруски убеждения?

4.) Какво ще кажете, уважаема г-жо Киркова, налага ли се да се явите пред Комисията за защита от дискриминация и да дадете разяснения за това как стана така, че в Пловдивска област работещите като учители пенсионери са немалко, но в същото време Вие, без да Ви е грижа, си позволихте да дискриминирате единствено учителя по философия и гражданско образование г-н Ангел Грънчаров, като направихте нужното той да бъде изритан от училището в първия ден, в който навърши пенсионна възраст? Бихте ли имала добрината да ни съобщите още преди заседанията на тази Комисия по дискриминацията как стана така, че единствено спрямо него проявихте такава завидна активност, което, както и да го погледнем, е несъмнено несправедливо и най-вече е арогантно осъществено дискриминационно действие от Ваша страна, което може да се кввалифицира като явна дискриминация по несъмнен партийно-политически признак, именно признака убеждения?

5.) Понеже експертката по философия и гражданско образование в РУО-Пловдив г-жа Антоанета Кръстанова има несъмнен принос в многогодишната битка на властващата образователна бюрокрация с г-н Ангел Грънчаров, изявен активист, упорито работил за коренна и същностна промяна в българското образование, т.е. за реално декомунизиране, либерализиране и демократизиране на отношенията в училищните общности, то дали и тя, уважаема г-жо Киркова, е мотивирана като Вас от все същата нескривана политически мотивирана ненавист, т.е. дали и г-жа Антоанета Кръстанова (подобно на вездесъщата г-жа Мария Сотирова и проверилия я заради нашата жалба експерт по история!) не споделя вашите общи прокомунистически, антидемократични, антиевропейски и антибългарски, т.е. проруски убеждения? А дали пък именно г-жа Кръстанова не провери г-жа Сотирова, щото тя, както виждаме в сайта на РУО-Пловдив, се води (както експерта по история г-н Асен Василев!) "Старши експерт по обществени науки, гражданско образование и религия"? Щом е така, както пречи проверката да бъде направена не от г-н Василев, а от г-жа Кръстанова? Питаме това, щото ни е интересно кой ще ни бъде опонент в Комисията по защита от дискриминация, където ще настояваме г-н Ангел Грънчаров съвсем скоро да заведе надлежната преписка или дело.

6.) След като в отговора си на нашата жалба, уважаема г-жо Киркова, Вие най-детайлно ни доказвате с какви средства г-н Грънчаров може да живее в месеците от изгонването му под Ваш натиск от работа като учител до излизането на решението за пенсионирането му (както ни е известно, той вече пети месец очаква въпросното решение, но то до този момент още не е излязло!), то си позволяваме да Ви запитаме: не е ли грозно и морално укоримо (аморално!) да постъпвате по този начин, след като Вие лично, а и властващата образователна бюрокрация в РУО-Пловдив под Вашето ръководство направи нужното г-н Ангел Грънчаров цели 9 години (!!!) да бъде извън училищната система, да бъде опраскван-уволняван многократно, т.е. да бъде репресиран по най-подъл начин, да бъде фактически лишен от преподавателски права, да бъде остракиран от образованието, да бъде превърнат в учител-дисидент и еретик, да води безчет съдебни дела за да върне правата си, бидейки безработен, т.е. бидейки без средства за съществуване и живеейки в най-унизителни за човек и учител условия?

7.) Уважаеми г-н министър на образованието и науката, долавяте ли, че начертаната от нас картина свидетелства за недопустимата атмосфера на тотална морална, идейна, ценностна и политическа в крайна сметка корупция (лат. дума "корупция" значи РАЗВАЛА, ПОКВАРА!) и също така ДЕМОРАЛИЗАЦИЯ, която е установена в пловдивското РУО, а оттук и в пловдивското образование като цяло, ръководено в тия паметни години от възкръсващата многократно на поста си, подобно на птица феникс, началничка г-жа Иванка Киркова? Четири пъти (!!!), ако не грешим, тя беше уволнявана от поста си от редуващи се министри на образованието и науката, четири пъти родното "правосъдие" я връща; добре де, ние като небезразлични граждани на републиката искаме да знаем: тя вечно и посмъртно ли ще стои на този пост, тя несменяема ли ще си остане, не е ли време потресаващата, крещящо-предизвикателната, направо нетърпима деградация в РУО-Пловдив и в пловдивското образование да бъде най-после спряна, а пък РУО-Пловдив да бъде разформировано и изчистено така, както някога героят и полубог Херакъл (Херкулес) е изчистил прословутите Авгиеви обори?

8.) Да, РУО-Пловдив ние го свързваме със силно замърсените обори, принадлежащи на Авгий, цар на Елида; а не по-малко мръсните обори под фирмата "РУО-Пловдив" на "царица" Иванка Киркова ли принадлежат, многоуважаеми г-н Министре? И най-вече: нима някога те все пак ще бъдат изчистени, възможно ли е изобщо някога да се случи това героично действие, възможно ли е някога да дойде такъв хубав ден за българската демокрация, за многострадалното пловдивско (пък и българско!) образование? 

9.) Нима ще ни отговорите на този тъй важен въпрос ето как, предполагаме (ако изобщо ни отговорите де!): аз, многоуважаеми небезразлични граждани, да не съм героят Херкулес, аз да не съм полубог, че да мога да изчистя тези пословично мръсни обори, че да мога да извърша такъв титаничен подвиг; та аз съм само един твърде слаб министър на образованието и науката?

Това са нашите въпроси в отговор на тъй скандално многозначителната, както, вярваме, се убедихте, реакция на г-жа Киркова на нашата жалба. 

Не крием, че с интерес ще очакваме най-вече Вашият отговор, многоуважаеми господин Министре!

6 февруари 2024 г.

С УВАЖЕНИЕ: Георги Тодоров, упълномощен да води кореспонденцията ни с институциите

1 коментар:

  1. Вашият документ е регистриран успешно!
    Омбудсман на Република България
    Уникален регистрационен № на документа/материала 1179/06.02.2024
    Относно: Кога РУО-Пловдив ще бъде разформировано и изчистено така, както някога героят-полубог Херакъл е изчистил прословутите Авгиеви обори?

    Здравейте, Честита нова 2024 година, желаем здраве, щастие, успех...


    Vashiyat dokument e registriran uspeshno!
    Ombudsman na Republika Bulgaria
    Unikalen registratsionen № na dokumenta/materiala 1179/06.02.2024
    Otnosno: Koga RUO-Plovdiv shte bade razformirovano i izchisteno taka, kakto nyakoga geroyat-polubog Herakal e izchistil proslovutite Avgievi obori?

    Zdraveyte, Chestita nova 2024 godina, zhelaem zdrave, shtastie, uspeh...

    ОтговорИзтриване

Предлагаме името на публичния философ Ангел Грънчаров за влизане в гражданската квота на кандидат-депутатската листа на ПП-ДБ

До г-н Кирил Петков, съпредседател на ПП "Продължаваме промяната" До г-н Атанас Атанасов, председател на ПП "Демократи за сил...