понеделник, 30 март 2020 г.

РЕШИТЕЛНО ВЪЗРАЖЕНИЕ ПОД ФОРМАТА НА ОТВОРЕНО ПИСМО


До г-н Бойко Борисов, Министър-Председател на Република България
До г-н Кирил Ананиев, Министър на здравеопазването
До д-р Дани Каназирева, Oбластен управител на област Пловдив
До г-н Здравко Димитров, Кмет на Пловдив
До г-н Борислав Стаматов, Омбудсман на гр. Пловдив
ДО МЕДИИТЕ

РЕШИТЕЛНО ВЪЗРАЖЕНИЕ ПОД ФОРМАТА НА ОТВОРЕНО ПИСМО

от група небезразлични български граждани

Уважаеми г-н Министър-Председател,
Уважаеми г-н Министър на здравеопазването,
Уважаема госпожо Oбластен управител на област Пловдив,
Уважаеми господин Кмет,
Уважаеми г-н Омбудсман на гр. Пловдив,

Преживяваме тежки дни на изпитание и проверка на нашите духовни сили, това важи както за управляващите, така и за нас, гражданите. Обаче в създалата се кризисна ситуация, по нашето дълбоко убеждение, не бива да бъде прекъсван демократичният дебат между управляващите и управляваните – защото той е залог за вземането на разумни и ефективни решения. По наша преценка, за жалост, преобладаващата част от управляващите решиха да заложат на отдавна дискредитирания подход на авторитарно декретиране и „спускане“ на недообмислени решения, които при по-близко разглеждане след това се оказват съвсем несмислени, т.е. абсурдни.
Едно такова решение е тъй „авангардната“ идея на хептен престаралия се бургаски кмет да премахне пейките в парковете – та гражданите да не бъдат съблазнявани да сядат на тях (въпреки че централният щаб за борба с корона-вируса пък по-рано спусна забраната гражданите изобщо да влизат в парковете – и да бъдат глобявани със страховитите 5000 лева ако все пак съберат кураж да минат през някой парк!). Изглежда, засегнат от авангардизма на бургарския кмет, кметът на Пловдив пък ни смая с решението си да забрани ползването на велоялеите! И ето, тази заран осъмнахме със забранителни ленти, което показва, че съревнованието за най-идиотско административно-управленско решение набира сила. Питаме се: добре де, ония граждани, които предпочитат да се предвижат до работното си място, ползвайки велосипед, няма ли по-ефективно да се предпазят от заразяване с корона-вирус – отколкото ако им се наложи всеки ден поне два пъти да се предвижват в компанията на кихащи и кашлящи граждани в автобусите?! Разбира се, много е трудно да се открие логика или здрав разум в такава една забрана за ползване на велосипеди и за движение по велоалеите – добре де, велосипедистите отново да започнат да се движат сред колите на пътното платно ли? Ами тогава дали не трябва отговорността (за евентуални инциденти, катастрофи и потрошаване на кокалите на велосипедистите!) да се поеме от Кмета, взел това толкова неразумно (да не кажем малоумно, безумно и дори идиотско!) решение?!
А какво да кажем за станалата вече пословична забрана граждани да посещават парковете и градините в градовете – ако не разхождат обаче куче: с куче да се разхождаш из парка, излиза, може, а без куче не може (и дори те глобяват с астрономичните за масовия българин 5000 лева)? Отново се връщаме на този пример защото той показва дефекта на прилагания от властите подход. В днешно време, в реалностите на нашия тъй хуманен, либерален и демократичен 21-ви век вече е невъзможно по този пределно ретрограден начин да се спускат „премъдрите“ решения на властващите, сиреч, да бъдат налагани по силов и репресивен начин решения, които не са преминали през суровото изпитание на един смислен демократичен дебат с участието на нас, гражданите. Нима още не се съзнава, че от такъв един пълноценен дебат, който е в интерес на всички, който е полезен за всички, печелят най-вече за управляващите – защото ще ги редпази от вземането на прибързани, несмислени, недоомислени, волунтаристични и погрешни решения. Тук искаме да кажем нещо принципно, с оглед да подпомогнем властващите да осъзнаят какво по точно дръзнаха да правят.
По абсолютно произволен начин, с напълно несмислени аргументи в тези тежки за нацията и страната дни, беше прекратена и работата на българския Парламент, където е тъкмо мястото за провеждане на демократичен дебат между властващи и опозиция! В тази връзка нашата принципна забележка има още по-значим смисъл. Ето за какво става дума; касае се за пределно базисни (фундаментални!) принципи, на които е подчинено съществуването на обществата в нашия толкова напреднал във всяко едно отношение век.
За жалост подходът на властващите в условията на извънредното положение е в корена си сгрешен – защото е обременен, защото робува на догмите на забраняващия, принуждаващия, насилническия, наказващия, казармения, милиционерския, комунистическия и тъй нататък авторитарен и недемократичен, всъщност антидеморатичен подход. Вие, многоуважаеми управляващи, разчитате на забраните, на насилието, на принудата, на наказателно-репресивната санкция, сиреч, не признавате и не уважавате СВОБОДАТА, суверенността, АВТОНОМИЯТА, достойнството на човека, на нас, гражданите, иначе казано, игнорирате като природата на човека (същност на човека е свободата!), така и потъпквате без капка свян свещените принципи на демокрацията! И поругавате нашите граждански права! И при това си позволявате да постъпвате по този начин след като целия опит на тъй печалния ХХ век показа, че този авторитарен и антидемократичен управленски подход е доказано погрешен и неефективен!
По този главен пункт е нашето принципно възражение! Като капак на всичко в тия дни на изпитание заради вас пропиляваме отново шанса си ние, българите, да се изявим като СВОБОДНИ, РАЗУМНИ и най-вече ОТГОВОРНИ, способни да се САМОУПРАВЛЯВАТ същества, т.е. заради Вас пропиляхме шанса си да покажем, че сме способни да се ползваме от предимствата на демокрацията. Вие демонстрирахте, че не признавате на нас, на българските граждани, способността и умението ни сами да вземаме разумни решения, касаещи при това тъкмо нашия собствен живот, същесвуване, здраве и пр., иначе казано, показахте отново, че ни възприемате като... дебили или като животни! Нима ние във Вашите очи сме не човешки и разумни същества, а сме нещо като... овце, които без сопата на пастира не могат да направят и крачка?!
Алтернативният на авторитарния и недемократичен подход (в случая с епидемията) за Ваше сведение се свежда до ето ето тези няколко значими момента:

1.) Властващите в демократичните общества казват на хората, примерно, ето това: "Корона-вирусът е опасен, предава се еди-как си, ако излизате, ако се прегръщате и целувате с други хора на улицата може да се заразите; затова сами решавайте какво да правите, какви рискове да поемате: ако искате, излизайте, ако искате, стойте си в къщи, който излиза и се зарази обаче може да умре! Ние вярваме, че вие като свободни същества сте способни в настоящата кризисна ситуация да направите верния, разумния избор, касаещ собственото ви здраве и живот!“

2.) Всеки индивид сам, според своя ум и разум, има правото да решава какво да прави в така създалата си ситуация.

3.) Заразилите се с вируса поемат пълната отговорност, лекуват се, вярно, болниците има опасност да не могат да ги обслужат, е, може някои неразумно постъпили хора дори и да умрат, но те са били предупредени за рисковете, включително и този, че в един момент болниците ще бъдат претъпкани и няма да могат да обслужват болните.

4.) Има страни, в които хората имат развито съзнание за свобода, там хората сами ще изберат разумно поведение и кризата ще мине сравнително безболезнено, без особени щети върху живота и икономиката.

5.) В страни като нашата, където хората нямат развито съзнание за свобода, след отминаването на епидемията хората вече ще имат значително по-развито съзнание за свобода. Бог да прости ония, които не са разбирали що е това свобода!

6.) Кризата винаги дава някои шансове, от които следва да се възползваме. И това е за нашето добро. Доказахме на целия свят, че народ, в който мнозинството от хората хал-хабер си нямат що е това свобода, пропилява шаансовете си да се предвижва успешно към просперитета. Крайно време е да се променим – и кризата с корона-вируса ни даде благодатен шанс в тази посока. Да, обаче властта се оказа, че работи против коренния интерес на народа и пречи за развитието на нашето самосъзнание за свобода и за поемане на отговорност! Защото властващите у нас, очевидно, са обременени от един порочен управленски манталитет, който отдавна трябваше да е отишъл в небитието на историята и на миналото.
Това е. Твърде просто е това, което се почувствахме длъжни да Ви кажем. Скоро ще видите докъде ще я докараме със забранително-принуждаващия подход на управляващите, които правят същото, което правеха навремето комунистите. 1989 г. спомняте ли си я? Е, тя сега може да се повтори...

Ще се радваме нашето писмо да Ви помогне да осъзнаете какво всъщност си позволявате да правите – и ще спомогне за отрезвяването Ви. Сега са дни на пост и на духовно очистване, ето, имате шанс да очистите душите си от позорния манталитет, който, както животът и историята отдавна доказаха, до добро не води. А поражда предпоставките за какви ли не коя от коя по-кошмарни перспективи.
Ние, небезразличните граждани на България, сме доказали обаче, че борбата с този порочен манталитет е дълг на всички българи, за които думи като свобода, демокрация, права, правда, справедливост, законност, достойнство и т.н. не са просто думи, а нещо много повече, т.е. са нещо свято, от което няма да се откажем никога...

30 март 2020 г.

С УВАЖЕНИЕ: (НИКОЛАЙ ДИМОВЛЮБЕН ВОДЕНИЧАРОВ,

упълномощени от групата на 
небезразличните граждани да
водят кореспонденцията с институциите)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Предлагаме името на публичния философ Ангел Грънчаров за влизане в гражданската квота на кандидат-депутатската листа на ПП-ДБ

До г-н Кирил Петков, съпредседател на ПП "Продължаваме промяната" До г-н Атанас Атанасов, председател на ПП "Демократи за сил...