понеделник, 15 юни 2020 г.

РАЗУМНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ, ГАРАНТИРАЩИ ЗАПАЗВАНЕТО НА АНОНИМНОСТТА ПРИ ПРОВЕЖДАНЕТО НА КОНКУРСИТЕ ЗА ДИРЕКТОРИ НА УЧИЛИЩА, ОРГАНИЗИРАНИ ОТ РУО-ПЛОВДИВ


До г-жа Иванка Киркова, Началник на РУО-Пловдив
До г-н Красимир Вълчев, Министър на образованието и науката
До г-н Борислав Стаматов, омбудсман на Пловдив
ДО МЕДИИТЕ

РАЗУМНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ, ГАРАНТИРАЩИ ЗАПАЗВАНЕТО НА АНОНИМНОСТТА ПРИ ПРОВЕЖДАНЕТО НА КОНКУРСИТЕ ЗА ДИРЕКТОРИ НА УЧИЛИЩА, ОРГАНИЗИРАНИ ОТ РУО-ПЛОВДИВ

от групата на небезразличните граждани

Уважаема госпожо Началник на РУО-Пловдив,
Уважаеми господин Министър на образоването и науката,
Уважаеми господин омбудсман на Пловдив,

Похвално е все пак, че някои директори и директорки на училища ветерани и ветеранки (понеже са властвали примерно олоко 30 години, подобно на феодални, пък и на царски владетели!) освобождават своите кресла, пък макар и по чисто... биологични причини, очевидно МОН смята, че признак за "демократичността" на системата е властването на училищните директори до пенсия - да не кажем доживотното, пожизненото властване; да са блажени пенсионери все пак излезлите в пенсия образователни господари, нека изказването ни не се тълкува в смисъл, че им желаем преждевременна смарт, опазил ни Бог от такава грозна мисъл, ще се радваме да блаженстват и като пенсионери дълги години, както когато са властвали! Освободените, овакантените постове ще бъдат запълвани в конкурси, които г-жа Началника на РУО-Пловдив вече обяви със своята З А П О В Е Д № РД-01-222/03.06.2020 г. Понеже е добре известно как в свидното ни Отечество се провеждат "конкурсите" - винаги гарантирано побеждава "най-нашият кандидат"! - ние, небезразличните граждани, имаме претенция към един възлов, по нашето убеждение, абзац от тази заповед, който отприщва и съхранява възможността за субективен произвол, за беззаконие, за ощетяване на кандидатите, които не са "наши" или "най-наши"; става дума за написаното в точка 7, ето го оспорвания от нас текст:

7. Решаването на теста е анонимно, като всеки кандидат попълва формуляр по образец, който се запечатва в плик малък формат. Решеният тест заедно с малкия плик се поставят в плик голям формат, който се запечатва.

Значи формулярът с данните на кандидатите се слага в малък плик, който се запечатва и пр. Да, но нищо не пречи още преди проверката на теста (на писмената работа) този плик да бъде отворен, с оглед да разберем коя работа чия е, пък после, разбира се, след като бъде вече оценен, да се сложи в друг плик, който да се запечата по същия начин; т.е. анонимността да бъде ликвидирана. И така "най-нашият кандидат", орисан да спечели "напълно справедливо", да победи "съвсем заслужено". Разбира се, нищо не пречи дори и писмената му работа да бъде подменена с нова, с оглед "напълно заслужено" да получи най-висока оценка. Естествено, че нямаме никакво доверие в добронамереността и обективността на комисията, какво при това положение следва да се направи, та да бъде донякъде затворени вратичките за очаквания произвол?
Предлагаме следното: малкото пликче с формуляра с данните на съответния кандидат да бъде запечатано пред очите на всички кандидати, а след това вместо да бъде запечатано с печат, да бъде подписано откъм страната на запечатването с подписите на всички кандидати, които да бъдат разположени върху плика по стриктно спазвана схема и ред. След това разсекретяването на писмените работи да става в присъствието на всички каднидати, всеки от които да има възможността да се убеди в пълната съхраненост и ненакърненост на целостта на въпросното пликче. Смятаме, че по този начин многократно се гарантира съхраняването на анонимността, т.е. анонимността вече няма да е само декларирана на думи, а и обезпечена по подобаващия начин.
Предлагаме също така интервюто с кандидатите да бъде провеждано под формата на дебат, в който едновременно участват всички кандидати, а комисията участва в дебата като поставя единствено въпроси. Сами разбирате, че само по този начин всички кандидати ще имат пълната възможност да се убедят в безспорните качества на победилия кандидат, който ще има щастието да стане новия директор на съответното училище. Смятаме, че в комисиите, които провеждат конкурса, задължително следва да бъдат включени и представители както на родителите, така и на учениците от съответното училище, а също така и представител, предложен от нашата общност на небезразличните граждани. Знаете добре, че ние докато системата е недемократична, няма да се уморим да предлагаме мерки и инициативи, които да обезпачават нейната реална, а не мнима демократичност. Това е наше верую, от което няма да се откажем никога.

Ще се радваме да осмислите създалата си ситуация, да прозрете необродимостта и разумността на направените от нас предложения, и, съобразно с това, да внесете нужните промени в заповедта, определяща процедурата при провеждането на тези директорски конкурси. Което е в интерес на "същината на работата" и дори е в интерес на самото ведомство, щото ще направи невъзможно обжалването на решенията на комисията, както и съмненията в това, че тя е направила съотвените злоупотреби с власт, които заповедта в този си вариант ги обезпечава по неоспорим, недвусмислен начин.

Това е нашето предложение, чиято небоходимост и разумност е непосредствено установима. Ще се радваме нашите предложения да бъдат приети. Противното ще хвърли съответната сянка на съмнение, че предстоящите конкурси ще бъдат просто мимикрия на конкурси, целяща гарантираната "победа" на "най-нашия кандидат".


16 юни 2020 г.


С УВАЖЕНИЕ: Любен Воденичаров, упълномощен от групата на небезразличните граждани да води кореспонденцията с институциите

2 коментара:

  1. Изпращам Ви вх. № 94-2661/16.06.2020 г. с който е регистрирано писмото в МОН







    Приемна МОН

    ОтговорИзтриване
  2. УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ВОДЕНИЧАРОВ,

    По повод подадения сигнал ( Разумни предложения, гарантиращи запазването на анонимността при провеждането на конкурсите за директори на училища, организирани от РУО - Пловдив) вх. № С1-1663/16.06.2020 г. по електронната поща на Обществения посредник, Ви отговаряме с наше писмо изх. № С1-1663-(1)/16.06.2020 г., което Ви изпращаме.
    Приложение: съгласно текста ( в прикачения файл)


    С уважение,

    ИНЖ. БОРИСЛАВ СТАМАТОВ
    И.Д. Обществен посредник на територията на Община Пловдив

    ОтговорИзтриване

Предлагаме името на публичния философ Ангел Грънчаров за влизане в гражданската квота на кандидат-депутатската листа на ПП-ДБ

До г-н Кирил Петков, съпредседател на ПП "Продължаваме промяната" До г-н Атанас Атанасов, председател на ПП "Демократи за сил...