вторник, 23 юни 2020 г.

ПРЕДЕЛНО ОТКРОВЕНО ОТВОРЕНО ПИСМО, ПРИЗОВАВАЩО ЗА ДУШЕСПАСИТЕЛЕН НРАВСТВЕН КАТАРЗИС



До г-жа Димитрина Стоянова, Председател на Обществения съвет на ПГЕЕ-Пловдив
До г-жа Стоянка Анастасова, Директор на ПГЕЕ-Пловдив
До г-н Красимир Вълчев, Министър на образованието и науката
До г-жа Иванка Киркова, Началник на РУО-Пловдив
До г-жа Диана Ковачева, омбудсман на Република България
До инж. Борислав Стаматов, омбудсман на Пловдив
ДО МЕДИИТЕ

ПРЕДЕЛНО ОТКРОВЕНО ОТВОРЕНО ПИСМО, ПРИЗОВАВАЩО ЗА ДУШЕСПАСИТЕЛЕН НРАВСТВЕН КАТАРЗИС

от групата на небезразличните граждани на България

Уважаема госпожо Председател на Обществения съвет на ПГЕЕ-Пловдив,
Уважаема госпожо Директор на ПГЕЕ-Пловдив,
Уважаеми господин Министър на образованието и науката,
Уважаема госпожо Началник на РУО-Пловдив,
Уважаема госпожо омбудсман,
Уважаеми господин омбудсман на Пловдив,

В четвъртък, 23 март 2017 г. директорката на ПГЕЕ "ТЕТ Ленин" връчи скандална заповед за уволнението на дългогодишния учител по философия и гражданско образование в това училище г-н Ангел Грънчаров; той е опраскан със старателно съчинения от нея лъжлив мотив "не става за учител", който служи за прикритие на истинската причина за изгонването му от това училище: г-н Грънчаров от години води тежка битка за коренна и същностна промяна в образованието чрез непосредствено и практическо реално демократизиране, декомунизиране и либерализиране на отношенията в тази конкретна училищна общност, т.е. истинският мотив за опраскването му е чисто политически. Преди да го уволни директорката е провела многомесечна безскрупулно-аморална кампания по неговото професионално и личностно дискредитиране, в която са въвлечени и учениците; тази анахронична кампания точно възпроизвежда стереотипите и манталитета, известни ни от печално поминалата се ера на комунизма-социализма: учителят по философия и гражданско образование, изявен като творчески и новаторски настроен професионалист с много постижения е обявен за "зъл народен враг", опитващ се да развали "всенародното добруване на сплотения около любимата дректорка колектив". Ето съобщението, с което известният блогър Грънчаров (той всъщност е уволнен най-вече защото в блога си всеки ден описваше золумите и злодеянията на самозабравилата се директорка!) ни съобщи за случилото се тогава: Директорката на ПГЕЕ-ТЕТ-ЛЕНИН пак настъпи все същата мотика и отново ме опраска по възможно най-смехотворния мотив!.
От деня на извършването на това безпрецедентно беззаконие вчера се навършиха точно 3 години и 3 месеца. За това време възникна и се разви нашата група или общност на небезразличните граждани, която подкрепи г-н Грънчаров в многобройните му граждански акции за защита на неговите човешки и професионални права. Написахме десетки обръщения, апели, призиви, доклади с предложения към всички институции, но инертната система, подобно на грамаден каменен монолит, не помръдва: тази система на потискането на човешката творческа енергия си остава, за жалост, непоклатима. Което за сетен път показва абсурдността й. От повече от година предлагаме на ръководството на пловдивското образование да се отпочне работата на една тъй потребна и полезна инициатива - "кръгла маса" по реалната демократизация на отношенията в конкретните училищни общности и в пловдивското образование - ала то остава глухо за нашите предложения, прави всичко да осуети полезната инициатива, да стопира процесите на демократичните промени. С което за сетен път показва, че изобщо "не е в час" със съвременните нужди на образованието, на потребностите на младите хора от автентично, от качествено, от модерно образование. В тази връзка се ползваме се от чудесния повод да зададем някои нови, още по-пренеприятни на незнаещите на кой свят живеят властващи функционери в пловдивското образование:

1.) Изминалите 3 години и 3 месеца време от опраскването, от изритването на г-н Грънчаров не са ли предостатъчно време за Вас, за извършилите и подпомогналите този антихуманен акт на безогледен административен произвол (имаме предвид Вас, многоуважаема г-жо директор на ПГЕЕ "ТЕТ Ленин", Вашата свита от клакьори в оглавяването от Вас училище, а също така и Вас, многоуважаема г-жо Киркова) да осъзнаете какво всъщност си позволихте да направите?

2.) Не проговори ли за това време Вашата съвест, нима Вие, хората, оглавяващи една тъй жизненоважна институция с образователни, възпитателни и личностно-формиращи функции, не изпитахте никакво разкаяние за това, което си позволихте да сторите на един съвестно изпълняващ дълга си български учител – и на неговата съпруга, опраскана от Директорския синдикат месец след него!?

3.) Давате ли си сметка, многоуважаема госпожо Анастасова и Вие, многоуважаема госпожо Киркова, за вредите и щетите от най-различно естество (включително и материални, свързани също така и със здравето им, да не говорим за моралните, да не говорим за причинените им унижения!), които със своеволията си нанесохте на тези двама достойни и скромни български учители?

4.) Давате ли си също така сметка, многоуважаема госпожо Анастасова и Вие, многоуважаема госпожо Киркова, за злотворния ефект, който Вашите действия и бездайствия имаха върху съзнанията на възпитаниците не само на ПГЕЕ "ТЕТ Ленин", но и съзнанията на техните родители, а също така и на гражданското общество в Пловдив и в страната?

5.) Давате ли си също така сметка, многоуважаема госпожо Анастасова и Вие, многоуважаема госпожо Киркова, за не по-малко злотворния ефект, който Вашето волунтаристично поведение има върху съзнанията на учителите, които, водейки се от случилото се с г-н Грънчаров, бяха принудени още по-примирено да се свият – от СТРАХ! – в хралупата на зле пресметнатия своекористен интерес, на конформизма, БЕЗРАЗЛИЧИЕТО и отчаянието?

6.) Давате ли си също така сметка, многоуважаема госпожо Анастасова и Вие, многоуважаема госпожо Киркова, за щетите и вредите от всякакво естество, които нанесохте на г-н Грънчаров и на съпругата му след като ето, вече 3 години и 3 месеца ги държите принудително извън системата на образованието, т.е. разбирате ли злотворния смисъл на инспирираното, на причиненото от Вас остракиране на тези двама учители от пловдивското образование?!

7.) Давате ли си също така сметка, многоуважаема госпожо Анастасова и Вие, многоуважаема госпожо Киркова, за това какви фундаментални човешки, професионални и конституционно гарантирани техни права си позволихте да потъпчете и то по най-екстравагантен, недопустимо безочлив начин?

8.) А разбирате ли каква отговорност тегне върху Вас лично, върху Вашата съвест за всичко сторено – или искате да ни убедите, че за Вас специално този общочовешки нравствен момент няма абсолютно никакво значение?

9.) Не разбирате ли също, че Вие дължите на обществото съответните обяснения, с оглед да си облекчите поне малко дълбоките душевни страдания, които със своето поведение така безразсъдно си самопричинявате? Или искате да ни убедите, че за Вас специално такива неща като "вина", "дълг", отговорност за стореното и прочие са "нищо неозначаващи буржоазни измишльотини", нямащи никаква сила нито върху душите Ви, нито върху съвестите Ви?

10.) Допустимо ли е в създалата се около поведението Ви тежка, направо катастрофална криза на доверието да не предприемате никакви действия по поемане на отговорност, включително и чрез подаване на оставка, което е най-малкото, което можете да сторите – защото истинското е поемането на съответната наказателна отговорност?

11.) Нима не осъзнавате, че Вашата позиция (а именно: "Българският съд вече се произнесе и затова казусът около опраскването на г-н Грънчаров е окончателно приключен!"!) е пределно аморална, а за ръководни дейци на образованието и възпитанието на младите като Вас демонстрирането на такъв безогледен, безскрупулен, арогантен аморализъм е абсолютно недопустимо?!

12.) Кога, с оглед на казаното дотук (още много неща имаме да Ви кажем, но засега спираме!), ще благоволите най-сетне да седнете на предложената от нас "кръгла маса", представляваща съвсем нормалното място за провеждането на тъй потребните най-вече за Вас самите душеспасителни, очистващи душите Ви от отровата на безотговорността ДЕМОКРАТИЧНИ ДЕБАТИ?

13.) Нима с поведението искате да убедите цялото общество, че Вие специално сте убедени противници както на демокрацията, както на правото, на морала и на справедливостта, но дори и на самата ЧОВЕЧНОСТ?!

Не крием, че с огромен интерес очакваме Вашата реакция на поредното ни отворено писмо. До този момент на всичките ни призиви, обръщения и възвания отговаряте с най-предизвикателно, но за сметка на това многозначително мълчание, нима не си давате сметка колко много говори Вашето тъй изразително мълчание?! Или вече сте стигнали в самозабравата си дотам да не ви пука колко много всъщност се излагате? Но разбирате ли в такъв случай поне това: на нас, гражданите-данъкоплатци, които сме Ви възложили да изпълнявате някои функции, не може да ни е безразлично това, че дръзвате да постъпвате в пълно противоречие със задачата, която държавата и народът са Ви възложили?! Или искате да кажете, че Ви специално сте НАД интересите на държавата, гражданите и народа?! Доста сте се объркали ако си въобразявате това, ето и тази тъй близка до ума констатация се чувстваме длъжни да Ви я припомним.

Многоуважаеми господин Министър на образованието и науката,

Ще имате ли добрината да припомните на Вашите подчинени, че просто няма как безкрайно да продължават да страдат заради абсолютно неверните си представи както за живота, за самите себе си, за това що е образование, а така също и, глобално погледнато, за обществото, в което всички ние живеем?

Многоуважаема госпожо омбудсман на Република България,

Помогнете и Вие с каквото можете на тъй заблудените властващи ръководители на пловдивското образование да се освободят от тъй порочните си представи за нещата, молим Ви, изпълнете достойно своя служебен и човешки в крайна сметка дълг!

Многоуважаеми господин омбудсман на Пловдив,

Направете нещичко в така създалата се извънредно тежка особено в нравствено отношение ситуация, воден единствено от тъй фундаменталната презумпция, че щом сме човеци би следвало да помагаме на себеподобните си, особено когато те страдат от тъй коварни, пагубни и затова толкова злотворни предубеждения, предразсъдъци и заблуди!

24 юни 2020 г.


С УВАЖЕНИЕ: ЛЮБЕН ВОДЕНИЧАРОВ
упълномощен от групата на небезразличните граждани 
да води кореспонденцията с институциите

3 коментара:

  1. Не, че политиците ще го прочетат и ще се трогнат, ама нали трябва да им досаждаме... Затова сме ги избрали.

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте!

    Писмото Ви е входирано с вх. № 382/24.06.2020 г.

    pgee plovdiv (pgee_plovdiv@abv.bg)

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте!

    Кореспонденцията е регистрирана с № 94-2766/ 24.06.2020 г.

    Приемна на МОН

    ОтговорИзтриване

Предлагаме името на публичния философ Ангел Грънчаров за влизане в гражданската квота на кандидат-депутатската листа на ПП-ДБ

До г-н Кирил Петков, съпредседател на ПП "Продължаваме промяната" До г-н Атанас Атанасов, председател на ПП "Демократи за сил...