вторник, 30 юни 2020 г.

БЕЗ РЕАЛНА, БЕЗ ИСТИНСКА, Т.Е. БЕЗ ГАРАНТИРАНА ДЕМОКРАТИЧНОСТ, ОБЕКТИВНОСТ И ПРОЗРАЧНОСТ КОНКУРСИТЕ ЗА ДИРЕКТОРИ НА УЧИЛИЩА ЩЕ СИ ОСТАНАТ ПАРОДИЯ И МИМИКРИЯ НА КОНКУРСИ!



До г-жа Иванка Киркова, Началник на РУО-Пловдив
До г-н Красимир Вълчев, Министър на образованието и науката
До г-н Борислав Стаматов, омбудсман на Пловдив
ДО МЕДИИТЕ

БЕЗ РЕАЛНА, БЕЗ ИСТИНСКА, Т.Е. БЕЗ ГАРАНТИРАНА ДЕМОКРАТИЧНОСТ, ОБЕКТИВНОСТ И ПРОЗРАЧНОСТ КОНКУРСИТЕ ЗА ДИРЕКТОРИ НА УЧИЛИЩА ЩЕ СИ ОСТАНАТ ПАРОДИЯ И МИМИКРИЯ НА КОНКУРСИ!

от групата на небезразличните граждани

Уважаема госпожо Началник на РУО-Пловдив,

Благодарим Ви за отговора на наше предишно отворено писмо, който наруши обичая напоследък да ни "отговаряте" с многозначително и дори презрително мълчание; на второ място твърде обнадеждаващо е, че този път Вашият отговор не е пределно абстрактен, формален, общо взето нищонеказващ, каквито комай винаги бяха предишните Ви отговори; този път, за наша радост, сте ни написала едно сравнително смислено и аргументирано писмо, което за сетен път потвърждава нашата дълбока убеденост, че именно демократичните дебати, тъй настойчиво предлагани от нас години наред вече, са верния път, който може да спомогне за подобряване на работата на управляващата пловдивското образование администрация. Въпреки тези обнадеждителни, повтаряме, симптоми, ни се се налага да оспорим Вашите тези и да настояваме да преосмислите своята позиция. Ето основанията ни да постъпим така:

1.) Сама казвате, че нашите предложения, гарантиращи анонимността на участващите в конкурсите, е приложима, но при по-малък брой конкурси, при конкурси за по-малък брой училища. По тази логика, споделяна и от Ваша, и от наша страна, съвсем близо до ума е, че просто се налага да се внесат някои промени в организацията на обявените конкурси, примерно, възможно е, с оглед да отпадне горното основание, да се създадат няколко комисии за провеждането на конкурсите - или пък, при друг подход в организацията, една и съща комисия да провежда конкурсите по график, по ред на няколко групи училища. Имаме усещането, че по някакви лесни за разбиране други, не дотам легитимни причини, Вие отхвърляте нашите толкова логични и лесни за осъществяване продложения. Не ни се ще да отправяме подозрения, съмнения и обвинения, че ако приемете нашите предложения най-вероятно се страхувате, че тогава няма да можете да назначите спуснатите Ви от партийните организации на управляващата коалиция "правилни кандидати", т.е. страхувате се да не стане така, че на някое директорско място (при обективност на конкурсите!) може да се промъкне "ненаш кандидат", което Ви грози с налагането на съответното строго партийно взискание, но поведението Ви ни навежда на точно такива подозрения и съмнения.

2.) Нищо не пречи подписите върху пликовете от кандидатите да бъдат полагани (и, респективно, пликовете да бъдат запечатвани) едва след като всички до един кандидати завършат своите отговори, т.е. завършилите по-рано би могло да изчакат да завършат и останалите; запазването на анонимността е толкова важно нещо, пред което следва да отпаднат всякакви възможни неудобства или притеснения.

3.) Това, че пликовете с имената на кандидатите се запечатват пред погледите на всички останали кандидати, не променя възможността този същият плик да бъде разпечатан (и заменен с друг), което прави анонимността илюзорна, мнима, фалшива, лъжлива. Точно за да не може да се прави това ние предложихме всеки плик да бъде подписван от всички до един кандидати. (Разбира се, има и други, не по-малко лесни начини за елиминиране на анонимността, примерно образец с почерка на "правилния кандидат" да бъде раздаден предварително на проверяващите работата, което да обуслови поставянето на завишена оценка, достатъчна той именно да "победи" по успех, т.е. да стане фаворитът на комисията.)

4.) Съставът на комисиите е изцяло съставен от представители или от длъжностни лица на същата тази държавна образователна институция, т.е. гарантирано е, че користният интерес на тази самовъзпроизвеждаща се прослойка, имаща пълен властови монопол, са абсолютно гарантирани. Там е работата обаче, че тази същата прослойка е отдавна загубила доверието на нас, гражданите-данъкоплатци, щото ние имаме безчет основания да смятаме, че чиновническо-бюрократичната или административна властваща прослойка се грижи винаги за запазването на своя себичен или користен интерес, но съвсем не обслужва коренния интерес на обществото, на гражданите, в това число и на младите хора, които са, така да се каже, жертва на административния произвол на въпросната своекористна прослойка. Представителите на т.н. "обществени съвети" на училищата са назначени от директора със съгласието на висшестоящите несменяеми йерархични длъжностни лица на същата тази самовъзпроизвеждаща се властваща прослойка, което води до извода, че никой от тях не би се осмелил да каже или направи нещо, което да накърни нейния интерес. Дали са родители тези представители на обществените съвети няма вече никакво значение, те по начало не внушават доверие, щото са назначени чрез една порочна, изначално недемократична процедура. По тази причина ние смятаме, че нещата са уредени така, че да гарантират същия този себичен и користен интерес на тази узурпирала властта в образованието (паразитна) прослойка, което ни кара да си направим извода, че нашият, на гражданите, на обществото, на учещите в крайна сметка, на родителите е напълно потъпкан.

5.) Така нареченото "събеседване" или "интервю" въпреки всичко може да се провежда под формата на общ демократичен дебат, в който участват всички кандидати, просто следва да се направи нужното "интервютата" в училищата, за които има дублиращи се (повтарящи се) кандидати, да бъдат проведени в различни дни; а би могло да се даде възможността самият кандидат да реши в интервюто на кое училище да участва; едва ли е толкова трудно да се проведе поредица от такива общи демократични събеседвания, на които нищо не пречи да присъстват и граждани, на които не е безразлично какъв ще бъде директорът на училището в техния квартал или населено място. Молим да премислите, да преразгледате позицията си против тази толкова естествена за съвременните условия демократична форма, която е изцяло и във Ваш интерес, т.е. ще направи безсмислени и безпредметни евентуални оспорвания на решенията на комисиите.

Уважаеми господин Министър на образоването и науката,
Уважаеми господин омбудсман на Пловдив,

Молим да направите нужното и да опитате да въздействате на РУО-Пловдив с оглед на това и тези директорски конкурси да не бъдат изначално опорочени, т.е. направете нужното предстоящите конкурси да не се превърнат в пародия, в мимикрия на конкурси, т.е. да не станат менте-конкурси.
Време е да направим нужното работите в нашето свидно отечество да престанат да бъдат все менте, все псевдо, все чалга, все далавери, все "тънки тарикатлъци" на тъй вездесъщата и разпищолила се самовластваща бюрокрация; да, крайно време е в свидното ни отечество работите най-сетне да станат истински разумни, т.е. правилни, законни и справедливи.
Сами добре знаете, че като управленци това е Ваш дълг, настояваме в конкретния случай просто да си изпълните дълга - не само служебен, но най-вече граждански и човешки!

1 юли 2020 г.


С УВАЖЕНИЕ: Любен Воденичаровупълномощен от групата на небезразличните граждани да води кореспонденцията с институциите

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Предлагаме името на публичния философ Ангел Грънчаров за влизане в гражданската квота на кандидат-депутатската листа на ПП-ДБ

До г-н Кирил Петков, съпредседател на ПП "Продължаваме промяната" До г-н Атанас Атанасов, председател на ПП "Демократи за сил...