събота, 20 февруари 2021 г.

Какво писмо получихме от г-жа Ваня Кастрева, шефката на столичното образование - и какви тъй неприятни въпроси се наложи да й зададем?

Днес разбираме, че на имейла сме получили следния отговор от г-жа Началника на РУО-София-град:

Изх. № РУО1-5783/17.02.2021 г

ДО
Г-Н ЛЮБЕН ВОДЕНИЧАРОВ
nebezrazlichnite_grajdani@avb.bg



УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ВОДЕНИЧАРОВ,


Във връзка с Ваше отворено писмо с вх. № РУО1-3013/25.01.2021 г., идентично с отворено писмо до МОН с № 0522-48/28.01.2021 г., пренасочено ни с вх. № РУО1-3424/28.01.2021 г., относно обявено вакантно работно място за учител по философия в 153 Спортно училище „Неофит Рилски” – гр. София, е извършена проверка на посочените от Вас факти и обстоятелства. Заеманото до момента щатно място по философия в гимназията е освободено на основата на подадено заявление от титуляра, като мястото е обявено на 02.12.2020 г., съгласно изискванията, на сайта на РУО – София-град.
Вашата образователно-квалификационна степен „магистър по философия“ на Висше училище в чужбина, легализирана, както и професионалната Ви квалификация, отговарят на изискванията за заемане на длъжността „учител по философия”.
От направената проверка е установено, че 8 /осем/ кандидати от общо 17 /седемнадесет/, също отговарят на изискванията. Поканени са 6 /шест/ от отговарящите на изискванията кандидати. На основата на легитимно проведената процедура, видно от заповедта на директора и Протокол № 1/12.01.2021 г. на комисията по подбор, с вх. № 0040/13.01.2021 г. в 153. Спортно училище, е назначен кандидат, който се е класирал на първо място, има опит в дистанционното обучение и е събрал най-висок брой точки, респективно отговаря в най-голяма степен на изискванията „учител по философия” на 153. Спортно училище „Неофит Рилски”.
Уважаеми господин Воденичаров, РУО – София-град приема с внимание сигнали, отнасящи се до управленската дейност на директорите на столичните училища, свързани със спазване на законовите изисквания при реализиране на тяхната дейност.


С уважение,

Д-Р ВАНЯ КАСТРЕВА, НАЧАЛНИК НА РУО –
СОФИЯ-ГРАД

На което, няма как, се налага да й отвърнем ето какво:

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО КАСТРЕВА,

Благодарим ви за навременния отговор! Ще си позволим да Ви помолим да помогнете в тази насока на своята колежка от РУО-Пловдив, която се тутка с отговорите месеци, дори години, а най-често ни отговаря просто с безпределно високомерно властническо мълчание...

Независимо от Вашата тъй впечатляваща изрядност държим да отбележим, че отговора Ви съвсем не ни задоволява откъм своята смислова страна. Разсъдете сама: казвате, че били кандидаствали 17 човека, а само 8 от тях отговаряли на изискванията (ведно с г-н Грънчаров!), но само 6 от тях са били поканени на събеседване, от тях един е бил щастливеца, който е имал късмета да стане учител, добре де, но не давате ли си сметка, че с този свой отговор Вие самата предопределяте потребността да Ви зададем още куп въпроси, примерно ето тези:

1.) Как е възможно толкова много кандидати за това учителско място по философия да не отговарят на "изискванията" - и затова те са били елиминирани от комисията?

2.) Какви са били тез мистериозни кандидати за учител по философия, които не знаят какви са най-простите изисквания да кандидатстваш за учител по философия, съгласете се, че нашето любопитство тук нараства изключително много?

3.) Дали пък тези мистериозни кандидати не са били просто активисти на някоя от управляващите ни партии, без образование, които ей-така, просто са решили да си пробват късметя дали нема да се уредят на "топличко" учителско място по философия в тез студени зимни дни? Или пък са били некои от кварталните мутри, които от скука, за забава и за разнообразие са решиле да се праят на "ентелегентни"?

4.) Какви реално са не по-малко мистичните, с оглед на казаното, изисквания за заемане на това учителско място в тоз квартал на София, които явно са насърчили толкова много хора да наберят кураж и все пак да си попадат документите за участие, кандидатствайки за учителско място, за което хептен не стават?! В каква държава живеем щом такива щуротии са възможни в нея - и то тъкмо в такава деликатна област, каквато е образованието?

5.) Ето че стигаме до още по-любопитни, напротив, силно интригуващи въпроси: добре де, а защо от 8-мината отговарящи на условията (изискванията) кандидати двама не са били поканени на събеседване? Коя е причината за тяхното елиминиране и пренебрегване, съгласете се, че доста бие на очи, щот излиза, че за ръководството на това училище двойният стандарт (или аршин) в отношението към правоспособните кандидати е твърде фрапиращ, е екстравагантно дискриминационен?!

6.) А може би тия двамата кандидати са били елиминирани просто защото не са нито членове на управляващата партия ГЕРБ, нито пък на некоя от присъдружните й съозници във властта? (Съгласете се, какво друго да си помислим при това положение?!)

7.) Не си ли давате сметка, че с априорното елиминиране на двама от отговарящите на условията кандидати ръководството на това училище все едно само си е написало молба за подаване на жалба за тъй екстравагантната ОЧЕВИДНА (БИЕЩА НА ОЧИ!) ДИСКРИМИНАЦИЯ, на която е подложило въпросните двама кандидати?

8.) А може би единият от тези двама кандидати, знаейки как у Нашенско напоследък се избират и назначават учители просто сам не се е явил на "събеседването", от което излиза, че единствено г-н Грънчаров е бил удостоен с тъй високата чест да бъде елиминиран и ДИСКРИМИНИРАН (за кой ли път вече!) не само от ръководството на това училище, но и от ръководствата на поне още двайсетина (!!!) училища както в София, така и в Пловдив (и Пловдивско)?

9.) Давате ли си сметка, уважаема г-жо Кастрева, че Вие самата (като сте написала това писмо, в което безрезервно закриляте и защищавате НАРУШЕНИЕТО на най-елементарни норми на правото от страна на въпросните ръководителки на това училище!) поемате отговорността за техните нарушения, щото те, основавайки се на съ-знанието, че Вие непременно ще ги защитите, са се почувствали не само насърчени, но и едва ли не длъжни да елиминират и дискриминират г-н Грънчаров (та да Ви угодят във Вашето нескривано желание този български учител-дисидент (спрямо прогнилата отвсякъде "образователна" система) да не бъде допускан да учителства в нито едно училище на свидното ни отечество!)?

10.) Има ли негласна (и неписана, естествено!) инструкция от Ваша страна (или дори от апарата на МОН!), с която на директорите на софийските (и пловдивските) училища се нарежда по никой начин да не допускат до учителстване учителя-дисидент (спрямо прогнилата и катастрофирала отвсякъде "образователна" система), философа и бореца за ново, модерно, демократично училище и образование Ангел Грънчаров?

Още доста други въпроси повдига Вашият отговор (някои от тях са най-вече от морално естество!), но спираме дотук. Ще се радваме също толкова отзивчиво да влезете в диалог с нас, въпреки че подозираме, че след тези наши въпроси и Вие най-благоразумно ще си замълчите - подражавайки на Вашата управленска сестра от Пловдив, която с мълчанието си удостоверява, без да иска това, признава нашата правота.

20 февруари 2021 г.


С УВАЖЕНИЕ: (ЛЮБЕН ВОДЕНИЧАРОВ, упълномощен от групата на небезразличните граждани да води кореспонденцията с институциите)


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Предлагаме името на публичния философ Ангел Грънчаров за влизане в гражданската квота на кандидат-депутатската листа на ПП-ДБ

До г-н Кирил Петков, съпредседател на ПП "Продължаваме промяната" До г-н Атанас Атанасов, председател на ПП "Демократи за сил...