понеделник, 28 юни 2021 г.

Как възпитават нашите деца и внуци учителите и директорите на училища, които са активисти на АТАКА и на "възрожденско-русофилските" партии?

До проф. Николай Денков, Министър на образованието и науката 
До г-жа Иванка Киркова, Началник на РУО-Пловдив 
До доц. д-р Диана Ковачева, омбудсман на България 
До инж. Борислав Стаматов, омбудсман на Пловдив 
ДО МЕДИИТЕ 

ПИТАНИЯ ПОД ФОРМАТА НА ОТВОРЕНО ПИСМО 

от групата на небезразличните граждани 

Уважаеми господин Министър, 
Уважаема госпожо Началник на РУО-Пловдив, 
Уважаема госпожо омбудсман на България, 
Уважаеми господин омбудсман на Пловдив, 

От листите за предстоящите избори на партия АТАКА най-вече (но това го има и при други подобни партии с екзотично-екстравагантна и ретроградна менте-патреотарско-“националистическа“ идеология, примерно т.н. партии с "възрожденско"-русофилска тенденция!) установихме с голямо безпокойство, че влизат доста дейци на образованието, учители и дори директори на училища! В тази връзка се чувстваме длъжни да Ви зададем следните напълно логични и необходими въпроси: 

1.) Доколко изискването за деполитизация на сферата на държавното образование влиза в противоречие с такъв род политическа активност на въпросните дейци на образованието, включително и ръководители на образователни учреждения? 

2.) Давате ли си сметка как възпитават, т.е. какви ценности култивират в съзнанията на своите възпитаници, на нашите деца и внуци, такива учители и директори, които, очевидно, са привърженици на крайно анахронични, ретроградни, несъвременни, човеконенавистнически, национал-комунистически, неокомунистически и неофашистки, антиевропейски, антидемократични идеи, при това, като капак на всичко, обслужващи експанзионистичните имперски интереси на една враждебна на страната ни държава? 

3.) Позицията на учител и на възпитател, а също така и на директор на учебно заведение как влияе на избирателите, чиито деца, така да се рече, са подведомствени и са под ведомството на тия мераклии за още по-голяма власт; дали това не е пример за своеобразна, но също така некоректна "търговия с влияние" и също така дали не представлява недопустим конфликт на интереси

Разбрахме, че дори и някои началници на регионални управления към МОН са кандидати в листите на някои партии, което по наша преценка е съвсем недопустимо. В тази връзка имаме и един още по-важен въпрос, свързан с кариерата на г-жа Иванка Киркова, да, с Вашата кариера, госпожо Киркова; за прегледност този въпрос ще го подразделим на две части, но ще го присъединим към списъка на досега поставените: 

4.) Госпожо Киркова, известно ли Ви е, че сред гражданите на Пловдив от години се говори, че Вие лично сте превърнала РУО-Пловдив в нещо като "Бюро по труда" на партия ГЕРБ, да, това е нещо като публична "тайна", т.е. за всичките тия години Вие и ръководените от Вас служители на РУО-Пловдив сте направили нужното да не бъде назначен на каквато и да е работа нито един човек, който не е "от наште" (за партия ГЕРБ и за присъдружните й в дележа на облагите от властта партии!), т.е. нито един човек "не от наште" няма назначен било за учител, било за директор на училище, било за служител, било дори за чистачка или за портиер? (Тук не можем да не споменем отново безпрецедентно скандалния случай с дългогодишния, известен и уважаван учител по философия и гражданско образование от имащата печална слава пловдивска ПГЕЕ „ТЕТ Ленин“ Ангел Грънчаров, който цели 7 години - !!! - беше репресивно държан извън системата на образованието, беше остракиран от нея, беше фактически лишен от преподавателски права, беше елиминиран по най-грозен начин от „конкурсите“, провеждани от намиращите се под Вашия контрол директори на всички училища, в които за тия години е било обявявано вакантно учителско място по философия и гражданско образование; същото може да се каже и за неговата съпруга, също учителка, по начална училищна педагогика и по английски език, която вече 3 години не е допускана да упражнява професията си - и нея успявате да държите извън образованието за да отмъстявате на него: понеже той в тия години се превърна в най-упорития и безкомпромисен противник на беззаконията, които си позволи властта, на която Вие служихте безмандатно вече толкова много години!) 

5.) Уважаеми господин Министър, докога г-жа Иванка Киркова ще продължи да стои на този тъй важен управленски пост въпреки нейната печална слава, за която стана дума в предходната точка? 

Последният ни въпрос е към Вас, уважаеми г-н Министър: на два пъти по надлежния ред поискахме да приемете делегация на групата на небезразличните граждани, Ваша служителка от МОН ни запита какви въпроси смятаме да Ви поставим, като й отговорихме, ето, вече почти месец последва пълно мълчание; какво означава това: че нас специално не искате да ни приемете (и значи си позволявате да ни дискриминирате?!), че нашите въпроси са Ви крайно неприятни, че по принцип не желаете да водите никакъв диалог с гражданите? 

Нас много ни вълнува този въпрос, ще се радваме да ни отговорите и на него! Все пак продължаваме да се надяваме, че ще ни съобщите ден и час, в който ще ни приемете, уверяваме Ви, че има смисъл да водите диалог с доказано небезразлични граждани като нас! 

Очакваме с нескриван интерес реакцията Ви по повод на това наше писмо, което изпращаме и на медиите. Надяваме се, че разбирате, че въпреки всичко ние, небезразличните граждани, продължаваме да смятаме, че нашата държава трябва един ден да стане истински демократична и европейска - въпреки съпротивата на силите, които се мъчат да ни отклонят от избрания път; ще се радваме и вие да споделяте същите ценности, но не само на думи, и и на дело. Ето, даваме Ви чудесен шанс да покажете това! 

28 юни 2021 г. 

С УВАЖЕНИЕ: ЛЮБЕН ВОДЕНИЧАРОВ,  упълномощен от групата на небезразличните граждани да води кореспонденцията с институциите)

1 коментар:

  1. ☹️В едно нормално демократично общество е задължително да се спазват правата на всеки един гражданин! Особено ако този гражданин е високо образован. За бъдещето на България именно високообразованите хора са най-ценни. Високообразованите хора, които "не са избягали" , а са останали в БГ въпреки потискането отстрана на недостатъчно загрижени за бъдещето на България ръководители. Естествено е по-необразованите ръководители да се плашат от по-образованите си подченени. Благодарение на това обстоятелство най-надарените ученици "мечтаят" за образоание в чужбина. Въпреки че много отдавна е излязла книгата на Бел Кауфман "Нагоре по стълбата, която води надолу" , описваща общото образование в центъра на "ученическите мечти" САЩ. А имаше време, когато високообразованите учители като г-н Грънчаров успешно можеха да се присмиват на образованието вън от ПГЕЕ (ТЕТ "Ленин"), където е бил член на преподавателския колектив. (Иванка и Жак Асса)

    ОтговорИзтриване

Предлагаме името на публичния философ Ангел Грънчаров за влизане в гражданската квота на кандидат-депутатската листа на ПП-ДБ

До г-н Кирил Петков, съпредседател на ПП "Продължаваме промяната" До г-н Атанас Атанасов, председател на ПП "Демократи за сил...