събота, 2 октомври 2021 г.

НЕ Е ЛИ ВРЕМЕ ДА СТОРИТЕ НЕЩИЧКО С ОГЛЕД ДА СПРЕТЕ НЕДОПУСТИМИТЕ БЕЗЗАКОНИЯ?

До г-н Стефан Янев, Министър-председател на Република България

До г-н Цветан Кюланов, Ръководител на Представителството на Европейската Комисия в България

До проф. Николай Денков, Министър на образованието и науката

До г-жа Антоанета Кръстанова, Началник на РУО-Пловдив

До инж. Борислав Стаматов, омбудсман на Пловдив

ДО МЕДИИТЕ

 

НЕ Е ЛИ ВРЕМЕ ДА СТОРИТЕ НЕЩИЧКО С ОГЛЕД ДА СПРЕТЕ НЕДОПУСТИМИТЕ БЕЗЗАКОНИЯ?

Отворено писмо от групата на небезразличните граждани

Уважаеми господин Министър-Председателю,

Уважаеми господин Ръководител на Представителството на Европейската Комисия в България,

Уважаеми господин Министър образованието и науката,

Уважаема госпожо Началник на РУО-Пловдив,

Уважаема господин омбудсман на Пловдив,

С огромна изненада, примесена и с известно възхищение (спрямо демонстрирания по този начин потресаващ по непосредствената си безцеремонност морал!) научихме след изпращането на последното ни отворено писмо със заглавие КАК ЩЕ ПОСТЪПИТЕ СЛЕД КАТО ОСЪЗНАЕТЕ ТЪЙ СКАНДАЛНИТЕ ФАКТИ, ПОКАЗВАЩИ АБСОЛЮТНО НЕСЪСТОЯТЕЛНИТЕ ПРЕДСТАВИ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ НА ЕКСПЕРТКАТА КРЪСТАНОВА? че г-жа Кръстанова, чието уволнение поискахме, е била... повишена, е станала нов началник на РУО-Пловдив, при това дори и не само временно-изпълняващ длъжността, а и постоянен, което, както и да го погледнем, е феноменално явление, показващо, че властите в свидното ни отечество наистина изобщо не се вълнуват от това как ние, гражданите, оценяваме поведението им. При това положение на нас, естествено, не ни остава нищо друго освен да продължим да се удивляваме на безцеремонността, без капка неудобство демонстрирана от новата власт у нас, имаща претенцията, че (за разлика от старата!) щяла била да има "нов морал", за който обаче установихме по толкова красноречив начин, че е абсолютно същия като безцеремонно наглия и арогантен "морал" на доскорошните ни властелини и господари. 

И тъй, уважаема госпожо Кръстанова, все пак да Ви честитим повишението, издигането, изкачването нагоре в пирамидата на властта, което, сама разбирате, само увеличава отговорностите Ви! Но освен да Ви честитим този Ваш кариерно-професионален успех и растеж, ние се ползваме от случая да Ви кажем и нещо много по-съществено, свързано с това какви изяви се надяваме да имате на новия си пост.

Тия дни имахме възможността да прочетем в блога на г-н Ангел Грънчаров две публикации, ето техните заглавия: В каква международна научно-практическа конференция съм поканен да участвам? и Какво означава да си образован? (Втората публикация съдържа тезисите към доклада, който г-н Грънчаров ще изнесе на пленарното заседание на конференцията, което ще се проведе онлайн на 28 октомври.)

Позволяваме си тук да направим една малка извадка от неговите тезиси, от тезисите на неговия доклад, който ще бъде изнесен пред представителите на международната научна общност (но който много се съмняваме, че ще имате желание и време да прочетете изцяло!):

... Я учитель философии. Всю свою жизнь был таким. Я очень люблю учителствовать. Был учителем и в университете, и в школе. Для меня обучать молодых людей философствованию – это праздник. Настоящий праздник духа и творчества! Так работал больше трех десятилетий. И меня за этого... выгнали из школе и образования, объявив меня "абсолютно неспособным быть учителем"! Унижали как могли, надо было произвести "компроматы" для того, чтобы выгнать меня. Шла настоящая война посредственности против меня, учителя, который совестно работал свое дело. И выполнял свою духовную мисию учителя. Мне запретили быть учителем (я пока еще не в пенсионном возрасте!) и остракировали из образовательной системе. Директоры школ просто не хотят меня – потому что я слишком опасный. Опасный для ихней... необразованности, да, у нас, к сожалению, необразованных, полуобразованных, квазиобразованных, непонимающих что такое образование или имеющих в корне ошибочных взглядов относительно образовании людей занимают руководящие посты в образовательной системе посткоммунистической Болгарии, заслуженно самая бедная страна в Европейском союзе.

Вы не верите, что то, что я вам расказал, вообще возможно? А как возможно было убийство Сократа потерявшими своего рассудка атинянами? Меня за 7 лет унижений и войны не успели убить только потому что сам Бог возмутился и дал мне еще немножко жизнь – чтобы расказать людям правду об образованию. 

Что я и делаю. Вот я расказал вам как думаю, как понимаю образование и что означает быть образованным. Скажу наконец и то, что для меня случившеся со мной в последные 7 лет гонений, обид и унижений – самая высшая награда и самое ценное для меня признание. Потому что на моей голове мои так глупые враги, не зная что делают, поставили, така или иначе, лавры самого Сократа: а разве есть большее признание для философа чем это?!

Разумеется, совершенно незаслуженно это сделали, потому что я не обезумел до такой степени, чтобы сравнивать себя самим Сократом…

Това пише г-н Грънчаров, тук той по своя си маниер, т.е. пределно честно и откровено, разказва болката си, т.е. говори за това как той възприема и чувства гаврите, които беше принуден да понесе. В тази връзка ние пък се чувстваме длъжни да кажем следното: нас, като български граждани, ни е срам да четем такива неща за страната ни, а Вие, уважаеми дами и господа, какво чувствате като ги четете?

В тази връзка искаме да Ви съобщим под формата на въпроси (т.е. ползвайки Сократовия подход!) своите разсъждения по този повод, които ни се ще да сравним някак с Вашите оценки на случващото се, за което ще се радваме сама да ни поканите в своя кабинет и да ни ги съобщите в очите. Нали съзнавате, че ние няма да се откажем от инициативата си за провеждане на ония пределно откровени, честни, благодатни демократични дебати с властващите в пловдивското образование, които предлагаме от години, а пък Вашите предшественички на поста, който сега заемате, също толкова години осуетяваха с какви ли не, кой от кой по-смехотворен, "доводи"? Ето сега какви въпроси нови въпроси Ви поставяме, които ще се радваме и висшите ръководители на образованието и на страната да Ви съдействат да осмислите колкото се може по-основателно, с оглед да получим що-годе задоволителни отговори:

1.) Учителят по философия и гражданско образование, който с Вашата решаваща помощ беше изпъден от образователната система по безкрайно грозен начин (с безкрайно глупавия аргумент, че бил, видите ли, "напълно негоден да е учител"!), бива канен в международни научно-практически конференции по образованието, на които той изнася доклади - как Вие лично оценявате този факт, за какво той Ви говори? Чия оценка на качествата на г-н Грънчаров е меродавна според Вас - Вашата лична оценка (споделяна единствено от многострадалната, но за сметка на това тъй агресивно войнствена директорка на пловдивската ПГЕЕ "ТЕТ Ленин"!) или оценката на международната научна общност?

2.) Бихте ли имала добрината да споделите с нас как възприемате тезите за същината и смисъла на образованието, съдържащи се в доклада на г-н Грънчаров, за който Ви информираме с настоящето си отворено писмо? (Ще се радваме да разберем Вашата оценка било в писмен вид, било лице в лице, а ако пък желаете, нищо не пречи - поради пандемичната истерия и параноя! - нашата следваща среща да се състои и проведе онлайн, дистанционно.)

3.) Давате ли си сметка за ония щети (от най-различно естество, преди всичко имащи неизмерима, но точно затова безкрайно значима и ценна чисто духовна природа!), които нанесе на пловдивското и на българското образование това, че в последните 7 години благодарение на тъй безцеремонно грозната злоупотреба с власт, която си позволихте спрямо г-н Грънчаров, този международно признат деец на образованието е лишен от възможността да упражнява своята длъжност, да учителства, да общува с младите хора и да ги обучава да философстват (на Вас това последното Ви се видя твърде "неправилно, нали така?), т.е. да работи все така плодотворно на нивата на българското образование и култура?

4.) Когато в своето аморално упоение от властта Вие не просто изритахте г-н Грънчаров от пловдивската ПГЕЕ "ТЕТ Ленин", но и имахте добрината да му съобщите, че нищо не му било пречело, подобно на Сократ, занапред да започне да учителства и философства на... улицата (на площада!), Вие явно не сте съзнавала какво правите, добре, но ето, минаха вече толкова години, нима умствено-моралният процес във Вашето съзнание все още не е довел до осъзнаването на истинския, на верния смисъл на това, което сте дръзнала тогава да направите и да кажете; та питаме: не е ли време да преоцените своята позиция - и евентуално поне да се извините на г-н Грънчаров за тъй грозната си постъпка?

5.) Понеже до този момент Вие решително не желаете да снемете стигмата върху г-н Грънчаров (да поясним: стигма или στίγμα — знак, клеймо, татуировка, петно, това е публичното неодобрение или дискриминация на даден човек въз основа на забележими социални характеристики, които служат за разграничаването му от останалите членове на обществото) и остракирането (на старогръцки ὀστρᾰκισμός, това е метод за политическа борба, въведен от Клистен; всяка пролет Народното събрание на Атина взима решение да изгони някой опасен гражданин; и котките на улицата вече знаят, че репресиите спрямо г-н Грънчаров, започнати от предишния режим, са изцяло политически мотивирани, а властващите в пловдивското образование просто бяха използвани като инструменти, като маши) на г-н Грънчаров от пловдивското образование и от образователната система изобщо (за което се иска просто едно изявление за снемане на стигмата до училищните директори в града и областта, но Вие това не желаете да го направите, благодарение на което г-н Грънчаров продължава напълно безуспешно да кандидатства за учителско място, което е непростима гавра над него, продължаваща 7 години; ето, напоследък дори и директора на училището в гр. Куклен не желае да му даде мизерните часове - въпреке че е длъжен да ги даде на първия явил се правоспособен кандидат, т.е. позволява си заради стигмата да нарушава и закона!), давате ли си сметка, че по този начин Вашето поведение влиза в пълно противоречие не само с изискванията на правото и закона, но и на човешкия морал?

6.) Във връзка с горното се налага да запитаме: все пак, във връзка с казаното по-горе склонна ли сте да размислите или да преоцените поведението си и да снемете стигмата и остракирането на г-н Грънчаров - или ще продължите да наблюдавате безстрастно гаврите върху него и неговото семейство (знаем добре, че заради него същата стигма и същото остракиране е наложено и върху неговата съпруга, също учителка, тя също години наред не може да си намери работа по абсолютно същите причини!), което на нас ни показва, че най-вероятно поведението Ви е обяснимо защото някакъв фактор отгоре Ви заставя да постъпвате по този начин; но нали Бойко Борисов вече не е Премиер, нима беззаконията, започнати от неговия режим, ще бъдат продължавани и при новия, уж различен управленски екип?

Този последният въпрос е по-скоро до Вас, уважаеми господин Премиер и уважаеми господин Министър на образованието и науката. Ще се радваме да ни отговорите съвсем честно: не крием, че ние сме силно озадачени каква е тази потайна власт, която предишният режим има върху  Вас, че Вие без замисляне продължавате неговата политика, т.е. не правите нищо за да бъдат спрени неговите тъй крещящи по арогантността си беззакония, които по отношение на казуса около учителското семейство Грънчарови са наистина безпрецедентни?

7.) Този въпрос ще се постараем да Ви го напишем в пределно проста и също така човешка, човечна форма: не е ли време да сторите нещичко с оглед да спрете недопустимите беззакония, т.е. учителите г-н Грънчаров и съпругата му най-после да се върнат в образователната система?

Уважаеми господин Ръководител на Представителството на Европейската Комисия в България,

Надяваме се, че по каналния ред ще информирате Европа за ставащото в свидното ни отечество. Съобщете им и това, че нас, българските граждани, ни е твърде много срам за това, което си позволяват властващите у нас.

3 октомври 2021 г.

С УВАЖЕНИЕ: Любен Воденичаров, упълномощен от групата на небезразличните граждани да води кореспонденцията с институциите

ПРЕЛОЖЕНИЕ, КОЕТО СЛЕДВА ДА СЕ РАЗГЛЕЖДА КАТО ОРГАНИЧНА И НЕДЕЛИМА ЧАСТ ОТ НАСТОЯЩИЯ ДОКУМЕНТ:

Докладът, публикуван под заглавието: Какво означава да си образован?

 


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Предлагаме името на публичния философ Ангел Грънчаров за влизане в гражданската квота на кандидат-депутатската листа на ПП-ДБ

До г-н Кирил Петков, съпредседател на ПП "Продължаваме промяната" До г-н Атанас Атанасов, председател на ПП "Демократи за сил...