неделя, 10 ноември 2019 г.

Мутризирането на управлението на "образованието" достигна до нетърпими мащаби, до съвсем уродливи проявления!


До г-н Бойко Борисов, Министър-Председател на Република България
До г-н Красимир Вълчев, Министър на образованието и науката
До д-р Ваня Кастрева, Началник на РУО – София
До г-жа Иванка Киркова, Началник на РУО-Пловдив
До г-жа Мая Николова, Директор на 56 СУ "Проф. К. Иречек" в гр. София
До доц. д-р Диана Ковачева, омбудсман на р. България
До г-н Борислав Стаматов, омбудсман на гр. Пловдив
ДО МЕДИИТЕ

АПЕЛ ЗА ВРАЗУМЯВАНЕ НА РАЗПИЩОЛИЛИТЕ СЕ ВЛАСТНИЦИ В ОБРАЗОВАНИЕТО

от група небезразлични към проблемите на образованието български граждани

Уважаеми господин Премиер,
Уважаеми господин Министър,
Уважаема госпожо Началник на РУО – София,
Уважаема госпожо Началник на РУО – Пловдив,
Уважаема госпожо Директор на 56 СУ "Проф. К. Иречек",
Уважаема госпожо омбудсман,
Уважаеми господин омбудсман,

От публикация в блога на учителя по философия и гражданско образование г-н Ангел Грънчаров (вижте публикацията със заглавие Безцеремонното ми изгонване от 56-то училище показва, че комунисто-мутренската власт никога повече няма да ме допусне в "образователната" им система!) с потрес и с възмущение научихме, че директорката на въпросното 56 СУ "Проф. К. Иречек" още в първите дни след назначението му била получила "официално писмо от Пловдив", в което й обяснявали кой е Ангел Грънчаров и я съветвали непременно и незабавно да го отстрани от работа; по собственото й признание (изразено в присъствието на заместник-директора на същото това училище Стойков) тя тогава устояла на натиска, но месец и половина по-късно очевидно се е поддала – щом като дръзна да уволни по безобразно, по безцеремонно нагъл и грозен начин тъй неудобния (за някои ръководни среди вероятно не само в пловдивското образование!) учител по философия.
Този многозначителен факт на абсолютно недопустима злоупотреба с власт, на крещящо арогантен властнически произвол ни принуждава да се обърнем към Вас, уважаеми господин Премиер: не е ли вече крайно време да се намесите – за да спрете произвола на самозабравилите се височайши властници в образованието, които в заслепението си стигнаха дотам, че в 21-ия век да преследват и репресират един учител по философия, чиито единствен грях е, че си гледа съвестно работата, че си изпълнява истински дълга, т.е. работи самоотвержено за духовното, нравственото, личностното, гражданското просвещаване, въздигане и развитие не само на своите ученици, но и на (забележете!) на управляващите образователната сфера, които, за жалост, си позволяват да живеят със съвсем несъвременни, анахронични и по тази причина съвсем вредни представи за нещата от живота?! Тези именно страдащи от непълноценните си представи властници стигнаха в яростта си дотам, че без никаква скрупул или задръжка на дело, на практика следват в наши дни тъй злотворния принцип на кървавия руски сатрап Сталин, а именно "Есть человека, есть проблема; нет человека, нет проблемы!" – нима е възможно в нашия тъй напреднал век да бъде фактически убиван от преследвания, от тормоз, от обиди и от унижения един български учител, който цял живот е бил верен на мисията си на духовен наставник на младите – и е изпълнявал високия си нравствен дълг?! На това принципно основание, уважаеми г-н Премиер, вярвайки във Вашата лична преданост към човечността и нравствените основи на живота ни, Ви предлагаме и настояваме този път да не постъпите подло пред лицето на това крещящо по безпардонността си безчинство и безобразие, а да разпоредите екстрена проверка, която да установи виновните и да ги накаже по справедлив начин; тази проверка следва да установи следното:

1.) Кое "официално длъжностно лице от Пловдив", предполагаме по всяка вероятност от РУО-Пловдив (или някой не знаещ на кой свят живее директор на пловдивско училище), разпореди да бъде написано, изпрати и подписа въпросното писмо до директорката на 56-то СУ "Проф. К. Иречек", с което беше поискано да уволни г-н Грънчаров?

2.) Като граждани и данъкоплатци, издържащи с данъците си системата на образованието, искаме и настояваме да ни бъде дадена възможността да се запознаем с този шедьовър на доносническата административно-бюрократична и властническа лирика, т.е. настояваме копие на това сърдечно творение на самозабравил се управник да ни бъде изпратено, с оглед да го публикуваме - за да може народът със собствените си очи да се убеди в степента на нравственото падение на тия, които са на властващи позиции в пловдивското образование!

3.) Понеже в средите на нашата група на небезразличните граждани възникнаха спорове и съмнения относно достоверността на казаното от директорката на 56-то училище г-жа Мая Николова (че подателят на въпросното писмо е от Пловдив!), т.е. някои от нас си мислят, че от друго, още по-високо място идват разпоредбите г-н Грънчаров да бъде репресиран и уволняван, то ние и на това допълнително основание искаме да ни бъде предоставено копие на въпросното тъй загадъчно и интригуващо писмо!

4.) Уважаема госпожо Кастрева, нима наистина смятате, че тъй съгрешилата, т.е. сътворилата този тъй сюблимен управленски гаф директорка на 56-то столично училище (която уволни правоспособен учител в трудоспособна възраст за да сложи на негово място своя лична приятелка-пенсионерка!) може обективно сама себе си да разследва и накаже?! Нима не е абсурд това, че Вие тъкмо на нея предоставихте властта да разследва самата себе си? Нима не успяхте да сътворите по-приемлив от правна, нравствена и логическа страна подход, с който "да си измиете ръцете", т.е. да снемете от себе си отговорността за безобразията и беззаконията, които си позволяват подведомствените Ви директори на училища?! Как смятате, нима на ръководни или властващи позиции в образователно-възпитателната и личностно формиращата система на България могат да продължават да стоят личности с такъв "завиден", с извинение, морал? Кой, къде и кога доказа, че български училища могат да бъдат управлявани от толкова безскрупулни в нравствено отношение, т.е. от такива безочливо безсрамни персони?!

5.) Уважаема госпожо Киркова, не смятате ли, че ръководството на РУО-Пловдив и активистите-инициатори на кампанията срещу г-н Грънчаров, работещи в РУО-Пловдив (или примерно като директори на подведомствени Ви училища!) вече предостатъчно се изложиха и дискредитираха – или все пак смятате, че те имат още неизразходван вътрешен потенциал за да продължат още повече да се излагат, още повече да произвеждат немислими и несрещани в историята на българското образователно дело идиотщини, абсурди, тъпотии, гафове, скандали, беззакония и още по-пищни волунтаристични и аморални актове на неудържима управленска бесовщина?! Мутризирането на управлението на пловдивското образование според Вас достигна ли най-после своя апогей (след последния триумф: да пратите писмо до директорката на 56-то столично училище, с което да настоявате г-н Грънчаров да бъде уволнен и оставен да мре от глад в настъпващата зима!) – или имате още неизразходван ресурс за нови и нови още по-скандални ирационални и аморални прояви, сеирища и излагации?!

6.) Уважаеми господин Министър, не само тъй мъдрият ни народ прекрасно знае кой носи цялата отговорност, а именно знае от опита си, че "рибата се вмирисва откъм главата", но в светлината на случващото дали и Вие лично не прозряхте най-сетне, че за всички изцепки, идиотщини, излагации, безобразия, беззакония, своеволия и прочие на назначените от МОН директори на училища и на неизпълняващите задълженията си властващи чиновници от РУО-тата пълната, цялата отговорност носите тъкмо Вие, който сте ги назначил - и продължавате да ги търпите въпреки сътворените от тях, неслучайно ни се налага да повторим, изцепки, идиотщини, излагации, безобразия, беззакония, своеволия и прочие?! Какво лично Вие предпочитате, сам да си подадете оставката – или най-сетне да накажете и да уволните всички ония разпищолили се властници от ръководния персонал в системата на МОН, който под Вашето крило и милия ви, всичко прощаващ поглед години наред произвеждаше, потретваме, всичките тия нетърпими изцепки, идиотщини, излагации, безобразия, беззакония, своеволия и прочие?!
7.) Уважаеми господин Премиер, бързо и лесно минава земната слава, а властта е не само ефимерна като дим, но е и твърде коварна омая, подобна на наркотиците, но въпреки това за случващото се в държавата ни пълната и цялата отговорност носите тъкмо Вие, ето това нима още не сте го разбрал?! Щом властващите в пирамидата на властта си позволяват да се разпищолват и да си правят каквото им скимне, водейки се единствено от глупави властнически мании, бесовщини и страсти, произтичащи от съзнанието им за пълна безнаказаност, цялата и пълната отговорност за разгащването им носи не някой друг, а тъкмо Вие – ето това нима още не сте разбрал?! Или употребете властта си по предназначение и изметете тази самозабравила се напаст (за обществото, страната, народа ни и държавата!), или сам бързо се махайте от поста, на който Ви туриха Вашите кукловоди – и на който се издънихте дотам, че мутризирането на управлението на клетата ни държавица достигна, както виждаме и от този наш пример, до напълно нетърпими мащаби, до съвсем уродливи проявления, до убийствени за държавността, правото и морала отровни метастази, водещи до гибелта на цялото, на страната ни даже! Или пък предпочитате ние, гражданите, ние, народът, в един момент да скочим и да потърсим цялата онази справедливост, която Вие ни отказахте, потъпквайки и дълга си, и морала, и закона, и всичко, кажете де, какво по-точно предпочитате?! Запомнете от нас: българската държава не може да се ръководи сякаш е мафия, Вие лично не сте кръстникът на мафията, избийте си от главата тия фатални илюзии и заблуди, Вие също така не сте нито падишах, нито султан – колкото по-рано разберете това, толкова по-малко ще пострадате!

Това в общи линии искахме да Ви кажем. Господин Премиер, вчера се изпълниха точно 30 години от свалянето на твърде добре познатия Ви комунистически диктатор Тодор Живков от власт, ден по-късно след тъй многозначителен юбилей ние Ви пишем това писмо. Дали в този факт не се крие някаква недотам добра лично за Вас прокоба?!
Помислете и над това, имайте добрината също така да осъзнаете, че сега живеем в съвършено различни времена. Ние като граждани си изпълнихме дълга, пишейки Ви това писмо, да видим сега Вие дали съзнавате изобщо що е това дълг: или съвсем заслужено ще позволите сами да си счупите главите – понеже наркотикът на властта Ви е омаял до пълна загуба на чувството за реалност!

11 ноември 2019 г.



С УВАЖЕНИЕ: (Николай Димов, упълномощен от групата на 
небезразличните граждани да
води кореспонденцията с институциите)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Предлагаме името на публичния философ Ангел Грънчаров за влизане в гражданската квота на кандидат-депутатската листа на ПП-ДБ

До г-н Кирил Петков, съпредседател на ПП "Продължаваме промяната" До г-н Атанас Атанасов, председател на ПП "Демократи за сил...