сряда, 13 май 2020 г.

ОТВОРЕНО ПИСМО, ПОСТАВЯЩО ФУНДАМЕНТАЛНИЯ ВЪПРОС "КОГА НЯКОЙ НАМИРАЩ СЕ НА ВЛАСТ ЩЕ НИ ИЗНЕНАДА, ЧЕ НАИСТИНА РАЗБИРА ЗАЩО Е НА ВЛАСТ?"


До г-н Красимир Вълчев, Министър на образованието и науката
До д-р Ваня Кастрева, Началник на РУО-София
До г-жа Иванка Киркова, Началник на РУО-Пловдив
До г-жа Диана Ковачева, омбудсман на Република България
До инж. Борислав Стаматов, омбудсман на Пловдив
ДО МЕДИИТЕ

ОТВОРЕНО ПИСМО, ПОСТАВЯЩО ФУНДАМЕНТАЛНИЯ ВЪПРОС "КОГА НЯКОЙ НАМИРАЩ СЕ НА ВЛАСТ ЩЕ НИ ИЗНЕНАДА, ЧЕ НАИСТИНА РАЗБИРА ЗАЩО Е НА ВЛАСТ?"

от групата на небезразличните граждани на България

Уважаеми господин Министър на образованието и науката,
Уважаема госпожо Началник на РУО-София,
Уважаема госпожо Началник на РУО-Пловдив,
Уважаема госпожо омбудсман,
Уважаеми господин омбудсман,


Преди няколко дни Ви изпратихме ОТВОРЕНО ПИСМО, ПОСТАВЯЩО БЕЗКРАЙНО ВАЖЕН ПРОБЛЕМ, ПО КОЙТО Е НЕПРОСТИМО ДА СЕ ОТНАСЯМЕ С БЕЗРАЗЛИЧИЕ!. Пръв реагира по повод съдържащата се в него инициатива омбудсманът на Пловдив инж. Борислав Стаматов (вижте отговора му ето тук: Небезразличните граждани получиха многозначително писмо от омбудсмана на Пловдив), ала, за жалост, отговорът му е от такова естество, че съвсем не ни задоволява, сиреч изцяло се разминава с очакванията ни. Ето този отговор, нека да е тук, та да е пред очите ни, подчертали сме най-важния момент с червена линия:



От вчера, когато ние, небезразличните граждани, се запознахме с отговора на пловдивския омбудсман, проведохме спешни консултации, обменихме мисли и идеи и решихме да реагираме мълниеносно: понеже неговият отговор поражда доста въпроси; ето главните от тях:

1.) Вижда се, че пловдивският омбудсман ни благодари за поканата да участва в предложената от нас "кръгла маса" по проблемите на дистанционното обучение в изведените извън сградите на училищата училищни общности, но добавя многозначителните думи, за смисъла на които не сме убедени, че си дава ясна сметка, а именно пише: "... ако Вие успеете да осигурите достатъчна представителност на присъствие на компетентните органи, отговарящи за от Вас проблеми"; добре де, от тия думи не следва ли, че г-н омбудсманът очаква цялата тежест на организацията и цялата работа по "осигуряването на достатъчна представителност на присъствие на компетентните органи" да бъде извършена от... г-н Воденичаров, за това ни показва формата "Вие", която е употребил, а писмото е адресирано до г-н Воденичаров; не е ли крещящо безобразие, многоуважаеми г-н омбудсман, тази работа да бъде извършена от г-н Воденичаров, който, както знаем, е човек с тежки увреждания в краката, а Вие лично, докато той работи и полага усилия, само да стоите, да гледате сеир и да чакате със скръстени ръце?!

2.) Как пък не Ви хрумна, уважаеми г-н омбудсман, че като сме Ви изпратили покана, ние сме очаквали от Вас да помогнете, да съдействате за осъществяването на нашата инициатива?! Защо ние, гражданите, да работим и да полагаме усилия по организирането на въпросното мероприятие, а вие, длъжностните лица, които получавате тъй съблазнителни заплати за работата си, само да стоите настрана и да ни гледате как ние работим?! Не е ли несправедливо това ние да работим, да вършим вашата работа, а вие само да получавате заплатите, драги господин омбудсман?!

3.) Главната работа по организацията на предложената от нас "кръгла маса", разбира се, трябва да бъде свършена от апарата на РУО-Пловдив (признаваме си, че тук, на това място, ни хрумнаха тук в съзнанията хептен непристойни определения и квалификации от рода на "паразитите", "тунеядците", "безделниците", "калпазаните" и прочие, за които се извиняваме даже и без да сме ги употребили: извиняваме се за това, че само са ни минали през акъла!), нали така, драги г-н омбудсман, а Вие лично, разбира се, няма да извършите непростим грях ако сторите нещичко за да им повлияете малко, да ги импулсират да се захванат за това да си вършат работата, за която получават доста завидни за останалата част от народа ни заплати, нали така?! Не, но Вие искате цялата работа да я свършим ний, гражданите, а пък вие, властващите, да дойдете на срещата след като всичко сме свършили ние, така ли, тъй ли си представяте всичко, господин омбудсман?! Простете, а за откриването на "кръглата маса" дали да не омесим и да изпечем една хубава, тлъста баница с много овче сирене, с масълце и с изобилие яйца, а, какво ще кажете по този пункт, г-н омбудсман, мммм, няма ли да е добре и с такава една апетитна и топла баница да ви посрещнем на откриването на срещата?! А бъклици с вино и ракийца да има ли на откриването?! Или от вас ще са бъклиците с винце и с огнена, с вкусна, с ухаеща тъй душераздирателно скоросмъртница?!

4.) Ние с интерес очакваме как ще реагира на предложението ни г-жа Иванка Киркова, Началничката на РУО-Пловдив, която, откакто ни нападна проклетия китайски корона-вирус, се е умълчала така, че ние с основание започнахме да се питаме дали не я е гътнал и нея този злокобен враг на човечеството? Пардон, извиняваме се за грозната асоциация, която ни мина през съзнанията, но не крием, че наистина много сме се уплашили как ли живеят в тези дни и месеци на изпитания тъй неуморните труженици на РУО-Пловдив воглаве с тъй всеотдайната си ръководителка?! Г-н омбудсман, защо все пак не реагирате по този повод някак, защо не направите нещичко за да ги извадите от ступора, в който явно са се оказали тия герои на нашето време, които явно така ги е страх от китайския вирус, че нищо чудно да са се окопали някъде под земята и там да чакат отминаването на заразата?

5.) На нас, понеже сме доказано долни, подли и вредни хора, уважаеми г-н омбудсман, ни хрумна в тази връзка следния гибелен направо въпрос: добре де, ако, да допуснем, учителите някак оправдават получаването на пълния размер на заплатите си защото изнемогват под тежестите на непосилния за повечето от тях (защото им напълно непонятен и чужд!) и затова крайно ефимерен и дори мистериозен (при това секретен, държан в строга тайна от обществото!) "дистанционно осъществяван" труд, то с какъв ли труд оправдават своите заплати неуморните иначе труженици на РУО-тата?! Може би са произвели цели планини от никому ненужни документи, инструкции, заповеди, правила, отчети, справки и какво ли не още?! Ведь ний знаем добре, че в рамките на бюрократичната система може нищо реално да не се прави, но важното е поне на хартия всичко да е най-скрупольозно отчетено, нали така, важното е да излъжем и МОН, и народа за това, че уж нещо се прави, тъй де, нали ние не сме чак толкова прости, че да не досещаме за тез неща, за  тез фокуси, за тез тарикатлъци, до които прибягват иначе нищо смислено не правещите труженици на затъналата в какви ли не пороци система?!

6.) Не се и съмняваме, че на хартия всичко е бляскаво отчетено, ний в способностите на бюрократите да фабрикуват фалшиви отчети не се съмняваме, но ето че все пак ни се налага да изтъкнем, че изобщо не верваме на тия бляскави отчети, искаме, дето се казва, с око да видим и с ръка да пипнем, какво да направим, други г-н омбудсман, че да постигнем истината за реалното положение около това тъй секретно, мистично и тайнствено дистанционно обучение, което уж кипи всеки ден?! И какво ли са научили учениците по тоз авангарден начин?! От училища вече нема нужда, така ли?! Ами какво да правим със сградите, корона-вируси оттук-нататък ще има винаги, то и преди това си ги имало де, не че ги е немало, леле, как сме се излагали на опасности като сме пращали учениците си на училище, в туй гъмжило от вируси, бацили и бактерии, не, ний предпочитаме децата ни да са тъпи, но да са берем живи, нали така, не, не ни требе вече училище, дойде ли най-сетне краят на училищата?!

7.) Ето, виждате, че въпросите край нямат... налага се да правим такава среща, г-н омбудсман, но Вие лично ще ни помогнете с нещичко – или само ще стоите, ще гледате сеир, та като нищо не стане после, като се провали и тази наша инициатива, Вие тогава победоносно да можете да викнете: "Видяхте ли, че вий, дето сте се нарекли граждани и при това небезразлични, за нищо не ставате, видяхте ли, че една среща като хората не може да организирате, видяхте ли, че и вие сте същите боклуци като останалия лош човешки матрьял, който г-н Премиерът, да се свети името му, да ни е жив и здрав още хилядо години, тъй умно нарече със съвсем подходящата за вас унизителна дума тулупи?!"

Спираме дотук, г-н омбудсман. Надяваме се, че тия въпроси, които Ви задаваме, ще Ви помогнат да осъзнаете някои немаловажни нещица – и да се освободите от некои свои доста коварни заблуди. Към останалите адресати на писмото ни нищо не казваме, но не крием, че и от тях чакаме някаква реакция - и дори, молим ви се, очакваме КОНКРЕТНИ И ПРАКТИЧЕСКИ РЕАЛНИ ДЕЙСТВИЯ по откриването на ЦЯЛАТА ИСТИНА по този тъй чудат феномен, който роди нашето тъй интересно време, а именно т.н. "обучение в електронна среда", както г-н Министърът го нарича напоследък. И проблемите на образователната ни система се нуждаят от спешно обсъждане и от търсене на изход от катастрофата, в която тя се намира, ние затова от години се борим мъртвилото да бъде раздвижено някак, но не и не, блюстителите на системата (и печелещите, облагодетелстваните от печалното статукво!) в лицето на целия бюрократичен апарат, като се почне от типовите, добре нагодените към системата учители, та се мине през директорите на училища, изживяващи се като феодални господари, та се стигне до облечените с абсолютна власт министерски чиновници от МОН и РУО, направиха всичко, което могат, използваха цялата власт, която имат, за да осуетят всичките ни инициативи; е, успяха, разбира се, провалиха инициативите ни, не само това, отмъстиха ни жестоко за всичко, което дръзнахме да правим, но, дето се казва, Видовден все пак наближава, нали така, драги господин омбудсман?! Вие лично вервате ли, че някога все пак Видевден ще дойде и у Нашенско, или нищо нема да дойде в тъй китното и свидно наше отечество, а злодеянията на разпищолилите се властници ще бъдат безкрайни, ще продължават до края на света – и до края на всички времена?!
И тъй, да попитаме най-накрая за най-важното, да ви зададем фундаментално важния въпрос:

Разбирате ли изобщо защо сте на власт, защо сте на държавна служба, разбирате ли смисъла на властта, която народът ви е дал?! Кога най-после ще разберете този смисъл?!

Ето ви малка справка, която ще подпомогне размисъла Ви по тези фундаментални въпроси:

В Древния Рим министрите, за разлика от магистратите, са били слуги на народа (суверена). През Средновековието министериал (на латински: ministeriumслужба, длъжност) са се наричани служителите на краля или на едрите феодали. Думата етимологически произлиза от латински и означава служител (в смисъл на обслужител), съответно първи служител на държавата. (В страните от Близкия изток се използва персийската дума везир, т.е. носач, помагач; вторият човек в държавата.)

Щом даже министрите по понятие са слуги на народа, то какво ли тогава трябва да се подчинените на министъра чиновници, дали пък те не трябва да са слуги на слугите на народа?! И каква излиза сега цялата работа?! Сфащате ли объркването, което цари в съзнанията ви, след като си мислите, че вие, чиновниците или длъжностните лица, сте нещо като господари, които могат да си правят каквото им скимне, примерно изобщо да нехаят за това, което искат и предлагат на такива като нас, именно гражданите?! Доста сте се объркали в представите си, нали така?! Е, помагаме ви да си оправите представите, да внесете ред в тях, да поставите всяко нещо не неговото, на точното му място.

ВАЖНА ЗАБЕЛЕЖКА: За този хубав урок по тъй важната тема, който Ви изнесохме, бихте могли да си платите като направите съответния паричен превод в сметката на написалия това писмо г-н Ангел Грънчаров; да, той не само е нашият традиционен писар, но той е и най-активният наш учител, а всичките написани от него писма всъщност са уроци, които той Ви е изнесъл; е, налага се да му платите за уроците, не си мислете, че имате някакво право да учите безценни неща, пък нищичко да не плащате: та това не е справедливо, нали така? Банковата сметка на г-н Грънчаров е на ето това място.
Благодарим от негово име! (Какъв следва да е размера на дарението, което следва да му изпратите, решете Вие самите: оставяме този въпрос на Вашата съвест!)

13 май 2020 г.

С УВАЖЕНИЕ: (ЛЮБЕН ВОДЕНИЧАРОВ, упълномощен от групата на небезразличните граждани да води кореспонденцията с институциите)


2 коментара:

  1. Хей, хей, драги приятелю, Воденичаров, знай, че съм с подписа си до твоя! Налиииии! :-) Пък, нека всеки от останалите небезразлични граждани да си драпа за честта и достойнството името му да стои под толкова разумен, смислен, истинен, правдиво-критичен, а значи и достоен за почит и уважение текст! Досущ и абсолютно вярно относимо и за останалите текстове от тази поредица!

    2020.05.13г. Владимир Петков-Трашов

    ОтговорИзтриване
  2. Изпращам Ви вх. № 94-1749/13.05.2020 г. с който е регистрирано писмото в МОН









    Приемна МОН

    ОтговорИзтриване

Предлагаме името на публичния философ Ангел Грънчаров за влизане в гражданската квота на кандидат-депутатската листа на ПП-ДБ

До г-н Кирил Петков, съпредседател на ПП "Продължаваме промяната" До г-н Атанас Атанасов, председател на ПП "Демократи за сил...