петък, 22 май 2020 г.

ПРЕДПРАЗНИЧНО ОТВОРЕНО ПИСМО, ПОСТАВЯЩО НЯКОИ ТВЪРДЕ НЕПРИЯТНИ ВЪПРОСИ



До г-жа Димитрина Стоянова, Председател на Обществения съвет на ПГЕЕ-Пловдив
До г-жа Стоянка Анастасова, Директор на ПГЕЕ-Пловдив
До г-н Красимир Вълчев, Министър на образованието и науката
До г-жа Иванка Киркова, Началник на РУО-Пловдив
До г-жа Диана Ковачева, омбудсман на Република България
До инж. Борислав Стаматов, омбудсман на Пловдив
ДО МЕДИИТЕ

ПРЕДПРАЗНИЧНО ОТВОРЕНО ПИСМО, ПОСТАВЯЩО НЯКОИ ТВЪРДЕ НЕПРИЯТНИ ВЪПРОСИ

от групата на небезразличните граждани на България

Уважаема госпожо Председател на Обществения съвет на ПГЕЕ-Пловдив,
Уважаема госпожо Директор на ПГЕЕ-Пловдив,
Уважаеми господин Министър на образованието и науката,
Уважаема госпожо Началник на РУО-Пловдив,
Уважаема госпожо омбудсман,
Уважаеми господин омбудсман на Пловдив,

Най-напред се чувстваме длъжни да поздравим госпожа Димитрина Стоянова, избрана в началото на тази славна учебна година за Председател на Обществения съвет на ПГЕЕ-Пловдив: желаем Ви, уважаема госпожо Стоянова, да успеете в тъй високоотговорната си работа по отстраняване на нередностите и аномалиите в битието на плодивската ПГЕЕ! Защото Вашият предшественик не успя да стори нищичко в тази посока и допусна своеволията на многоуважаемата госпожа директорка да станат гротескови – и дори епични. За нас е голяма загадка дали до него изобщо достигнаха сигналите, адресирани до Председателя на Обществения съвет на ПГЕЕ-Пловдив – или госпожа Директорката ги скри и унищожи? Вълнува ни е това дали и Вие сега имате шанса да четете този документ – или и той е утаен от Вас, благодарение на тъй самоотвержената и неуморна госпожа Директорка? Да се надяваме, че този път тя е благоволила да допусне да прочетете написаното от нас отворено писмо, изхождаме от презумпцията, че това все пак ще стане. Ето какво искаме да Ви кажем:

1.) За да се запознаете с подвизите на г-жа Директорката от близкото незабравимо минало Ви предлагаме да прочетете един любопитен документ, озаглавен Мое пределно искрено и, надявам се, разтърсващо писмо до г-н Тибор Наврачич, европейски комисар по образованието. Интересува ни как възприемате тази пределно скандална история – ще се радваме да имате добрината да ни известите за позицията си. Ние сме привърженици на реалното демократизиране и декомунизиране на отношенията в училищните общности, по тази причина се надяваме този документ да спомогне за започването на тъй потребния демократичен дебат в училищната общност на ПГЕЕ-Пловдив. Вие бихте могла много да спомогнете за това, стига, разбира се, да предпочетете да си изпълните дълга. Налага се да помогнете на г-жа Директорката най-сетне да осъзнае какво всъщност е дръзнала да стори – и да разбере безсмислието и коварството на заблудите, които терзаеха нейната клета душа в ерата на беззаветната й битка с "народния враг" Грънчаров.

2.) Нас, небезразличните граждани, в качеството ни на данъкоплатци, ни вълнува ето този въпрос: може ли госпожа Директорката да направи отчет за това какви положителни промени настъпиха в ПГЕЕ-Пловдив по-специално в преподаването на философията и гражданското образование – след отстраняването на "тъй неспособния да бъде учител", на "некадърника" г-н Грънчаров? Ще се радваме под Ваш натиск и със съдействието на г-жа Началника на РУО-Пловдив този неин отчет да бъде предоставен за публично ползване.

3.) Дава ли си сметка какво причини на своята жертва тъй агресивната директорка на ПГЕЕ-Пловдив, показала крайно яростна безжалостност в своята тъй всеотдайна битка с нестандартния, с нетиповия, с непослушния, не отричаме това, титулярен преподавател по философия и гражданско образование? Дава ли си тя сметка какво тя му причини в тия кошмарни за него 6 години от първото му опраскване-уволнение, извършено предпразнично, тъкмо в навечерието на 24 май 2014 г.? Ако тя все още не е осъзнала какви беди и щети е причинила на своя колега-учител, тогава възниква логичният въпрос: дали пък, щом все още не е успяла да осъзнае смисъла на стореното от самата нея, г-жа директорката не страда ако не от тежка форма на функционална неграмотност, то поне от крещящ по мащабите си ценностен или морален дефицит, абсолютно несъвместим с нейния статус на ръководителка на едно учебно-образователно, ВЪЗПИТАТЕЛНО и личностно формиращо учреждение? На тези въпроси се налага да отговорите Вие, многоуважаема г-жо Председател на Обществения съвет, в сътрудничество с покровителстващата въпросната директорка г-жа Началник на РУО-Пловдив. Ще се радваме да ни известите за резултатите от Вашия тъй мъчителен, признаваме, анализ, който обаче ще Ви помогне да си изпълните дълга и нелеката отговорност.

4.) За да Ви облекчим във Вашите търсения на истината Ви предлагаме да се запознаете ето с тези текстове, написани напоследък от жертвата на нескриваната и тъй арогантна агресия на толкова войнствената директорка на пловдивската ПГЕЕ:




Последният текст касае ставащото в момента с тъй интересната за нас, небезразличните граждани, ситуация около т.н. "дистанционно обучение" в ПГЕЕ-Пловдив, за което, както е известно, г-жа Директорката дава тъй бодряшки отчети, във верността на които ние, имайки предвид досегашното й поведение, съвсем основателно се съмняваме.

5.) Интересно е да подчертаем, че навремето г-н Грънчаров в качеството си на учител по философия и гражданско образование предприе поредица от нововъведения (по прилагане в нашите условия на модерните подходи в образованието, в частност и по посока на електронното обучение на учениците си!), заради които именно г-жа директорката на ПГЕЕ-Пловдив го и опраска. Интересно ни е да разберем: как самата г-жа Стоянка Анастасова оценява собственото си поведение – в светлината на новите постановки на МОН? Дали не се налага коренна преоценка, дали не дойде най-сетне времето г-жа Анастасова да признае своите заблуди? В тази връзка, многоуважаема г-жо Председател на Обществения съвет, Ви предлагаме и настояваме да направите нужното инициираната от г-н Грънчаров и предложена от нас "кръгла маса" по непосредствената и практическа реална демократизация и декомунизация на отношенията в училищната общност на пловдивската ПГЕЕ най-сетне да започне своята работа във формата, съотвестващ на идеята й. В това отношение, вярваме, ще бъдете подкрепена най-сетне и от не по-малко всеотдайната (от директорката на ПГЕЕ-Пловдив!) в блокирането на нашата инициатива г-жа Началник на РУО-Пловдив. Ние от своя страна тук декларираме, че имаме постоянна готовност да участваме в тъй потребния, повтаряме, съвременен, пълноценен и по тази причина очистващ душите от заблудите демократичен дебат, от който, кой знае защо, толкова много се плашат въпросните две ръководителки. Тук помощта от страна на многострадалния омбудсман на Пловдив ще бъде направо безценна!

6.) Ще се радваме и г-н Министърът на образованието и науката да стори необходимото язвата или, още по-добре казано, раковият тумор в ръководството на ПГЕЕ-Пловдив най-сетне да бъде отстранен.

7.) Господин Министър, два мандата и половина вече не са ли достатъчни за това г-жа Директорката на ПГЕЕ-Пловдив да покаже какво може? Тя показа какво може, но нещо на Вас специално изглежда Ви куца в критериите и ценностите, щом още продължавате да чакате, дето се казва от тъй мъдрия ни народ, "под вола да се роди теле"...

Ползваме се от случая да напомним на своите многоуважаеми адресати, че все още се надяваме да получим отговори на свои предишни отворени писма; уважаваме Вашето безукорно отдаване на монашеския обет за строго мълчание, но държим да Ви напомним, че по закон сте длъжни да ни отговорите; да, представете си, многоуважаема г-жо Киркова, законите следва да се уважават и изпълняват дори и от властващите, те важат дори и за тях (и дори и в тъй свидното ни отечество, наречено неслучайно МУТРОЛАНДИЯ!)!

Честит Ви празник на духовността, просветата, културата – стига всичките тия "излишества" изобщо все още да Ви вълнуват!

23 май 2020 г.


С НАЙ-ДОБРО ЧУВСТВО: Любен Воденичаров, упълномощен от групата на небезразличните граждани да води кореспонденцията с институциите)


3 коментара:

  1. Здравейте,
    Писмото Ви е регистрирано с рег. № АД-02-268/ 26.05.2020 г.
    Поздрави,
    РУО-Пловдив

    ОтговорИзтриване
  2. Вашият вх.номер е 4274/26.05.2020 г.

    Delovodstvo (delovodstvo@ombudsman.bg)

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте!

    Кореспонденцията е регистрирана с № 94-2184/ 26.05.2020 г.

    Приемна на МОН

    ОтговорИзтриване

Предлагаме името на публичния философ Ангел Грънчаров за влизане в гражданската квота на кандидат-депутатската листа на ПП-ДБ

До г-н Кирил Петков, съпредседател на ПП "Продължаваме промяната" До г-н Атанас Атанасов, председател на ПП "Демократи за сил...