събота, 10 октомври 2020 г.

НАСТОЙЧИВ ПРИЗИВ ЗА СПРАВЕДЛИВОСТ

 



До г-н Здравко Димитров, Кмет на Пловдив

До инж. Александър Държиков, Председател на ОС – Пловдив

До г-н Емил Кошлуков, Генерален директор на БНТ

До г-жа Иванка Киркова, Началник на РУО-Пловдив

До инж. Борислав Стаматов, омбудсман на Пловдив

ДО МЕДИИТЕ

 

НАСТОЙЧИВ ПРИЗИВ ЗА СПРАВЕДЛИВОСТ

 

от групата на небезразличните граждани на България

 

Уважаеми господин Кмет,

Уважаеми господин Председател на Общинския съвет,

Уважаеми господин Генерален Директор на БНТ,

Уважаема госпожо Началник на РУО-Пловдив,

Уважаеми господин омбудсман на Пловдив,

 

В Пловдив от повече от 20 години съществува Пловдивската обществена телевизия, създадена и ръководена от големия пловдивски и български журналист, обществен и културен деец г-н Евгений Тодоров. За тия години тази модерна, наистина гражданска, демократична, народна, но за сметка на това, както е обичайно у нас, и крайно бедна медия всекидневно върши невероятно значима работа за пловдивчани, пък и за българите изобщо; тук няма как да изброим всички поредици от предавания и други плодотворно осъществени инициативи за историята, културата, всекидневието, живота и проблемите на най-древния жив град в Европа. Всички пловдивчани и много българи добре знаят за всичко това, постиженията на ПОтв са безспорни, а авторитетът на самата медия и на нейния ръководител са огромни – и са основание за гордост на жителите на нашия град. Цяло чудо е, че ПЛОВДИВСКАТА ОБЩЕСТВЕНА ТЕЛЕВИЗИЯ оцелява толкова години без каквато и да било подкрепа от страна на държавните и общинските институции в града и страната; от друга страна погледнато– щом медията върши безценна по значението си народополезна работа за доброто на нашата многохилядна общност! – този факт представлява същинско безобразие (продължаващо десетки години!!!), да не говорим за това, че е и крайно несправедливо и безчовечно да се постъпва по такъв грозен начин. В същото време РТЦ-Пловдив е на пълна държавна издръжка, макар едва ли някой пловдивчанин може да си спомни нещо значимо, което работещите в него да са направили за града ни – и за неговата култура (с прискърбие и хиляди извинения пред работещите в него казваме това, но наистина не можем да си спомним някакво тяхно значимо и сериозно постижение, особено през последните години!).

Разбира се, не е справедливо едни хора с идеалистична настройка години наред да работят напълно безвъзмездно за народното благо, да вършат обществено и народополезна работа, а пък в същото време народни пари да се хвърлят нахалост за поддържането на паразитистични и безплодни структури – не сме толкова богата страна че да можем да си позволяваме такъв разкош. Разбира се, медийната сфера у нас не е демократизирана изобщо, не се финансират на конкурсна и конкурентна основа недържавни, граждански медийни трибуни (като ПОтв), което е една от причините България да се свлече на 111-то място по свобода на медиите в света. Проблемът е голям, той може да се реши при истинска промяна в управлението на многострадалното ни, но въпреки това свидно отечество; ние като демократично мислещи граждани си даваме сметка за това, но в сегашния контекст въпреки всичко предлагаме:

 

1.) Щом като ПОтв фактически е единствената наистина ОБЩЕСТВЕНА медия в Пловдив и върши безценна за духовното здраве на града ни работа, то не е ли редно и справедливо, уважаеми г-н Кмете, и уважаеми г-н Председателю на Общинския съвет, общината да възмезди в подходящата законова форма този нелек труд, примерно какво пречи Общинският съвет или да гласува някаква годишна субсидия за ПОтв, или пък да възложи на ПОтв да излъчва, срещу подобаващо заплащане, заседанията на ОС или други важни събития в нашия град, или, накрая, да награди с порядъчна финансова премия ръководството на ПОтв за техния несъмнен многогодишен принос в медийното осветляване на обществения, политически, културен, духовен и прочие живот на нашия град?

 

2.) Щом като не Пловдивският Регионален Център на БНТ, а ПОтв фактически изпълнява функцията на НАИСТИНА ОБЩЕСТВЕНА МЕДИЯ то не е ли редно и справедливо, уважаеми г-н Генерален Директор на БНТ,  делът от държавната субсидия за РТЦ-Пловдив да бъде пренасочен за ПОтв, а РТЦ, като несправящ се с ролята си, просто да бъде закрит? (И предаванията на ПОтв, съобразно това, да започнат да се излъчват и чрез медийната инфраструктура на БНТ!)

 

3.) ПОтв с много от предаванията си изпълнява и чисто образователна роля в сферата на гражданското, културното, духовното образование, възпитание и личностно формиране, включително и на младите хора, не е ли редно и справедливо, уважаема г-жо Началник на РУО-Пловдив, институциите на пловдивското образование (училищата) да се възползват по-пълно от възможностите за разпространение на знания, идеи и ценности (примерно за излъчване на уроци по отделни предмети в условията на корона-вирусната истерия), за което, разбира се, МОН във Ваше лице и по Ваша инициатива следва да намери подходящия законов начин за финансовото възмездяване и обезпечаване на тази толкова значима дейност на ПОтв?

 

Като граждани и данъкоплатци, с чиито пари се издържа и общината, и държавата, и, в частност, БНТ,  се чувстваме в правото си не само да знаем как се изразходват нашите пари, но и да се намесваме когато сме осъзнали, че те се изразходват нерационално, т.е. пропиляват се без смисъл и без полза.

 

Ще се радваме да осмислите основателно поставения от нас проблем и да го решите според нормите на правото, справедливостта, закона и разумността.

 

Очакваме редовно да ни известите за Вашите решения, действия и за резултатите от тях.

 

11 октомври 2020 г.

 

С УВАЖЕНИЕ: (ЛЮБЕН ВОДЕНИЧАРОВ, упълномощен от групата на небезразличните граждани да води кореспонденцията с институциите)

 

4 коментара:

  1. Няма съвсем никакво съмнение, че сега парите ще текнат към вас съвсем поройно.

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте,

    вх. № на писмото Ви до БНТ е 10-01-2147/12.10.2020 г.


    Успешен ден!

    ОтговорИзтриване
  3. УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ВОДЕНИЧАРОВ,

    По повод подадения по електронната поща на Обществения посредник на територията на община Пловдив Ваш сигнал ( Настойчив призив за справедливост от групата на небезразличните граждани) вх. № С1-1721/12.10.2020 г., приложено Ви изпращаме наше писмо изх. № С1-1721-(1)/12.10.2020 г. до г-н Величко Родопски, заместник-кмет на Община Пловдив.
    Приложение: съгласно текста


    С уважение,

    ИНЖ. БОРИСЛАВ СТАМАТОВ
    И.Д. Обществен посредник на територията на община Пловдив

    --
    Обществен посредник на територията на община Пловдив
    тел. 032 600 555; 032 600 554; 032 600 552
    www.ombudsman-plovdiv.com

    ОтговорИзтриване
  4. Вашето писмо е заведено с вх. № 20 II-24/12.10.2020 г. в деловодството на Общински съвет - Пловдив.

    ОтговорИзтриване

Предлагаме името на публичния философ Ангел Грънчаров за влизане в гражданската квота на кандидат-депутатската листа на ПП-ДБ

До г-н Кирил Петков, съпредседател на ПП "Продължаваме промяната" До г-н Атанас Атанасов, председател на ПП "Демократи за сил...