понеделник, 12 септември 2022 г.

Докога ние, небезразличните граждани, ще вършим работата на Министерство на образованието - и за какво получавате своите заплати вие, управляващите?

До г-н Румен Радев, Президент на Република България
До г-н Гълъб Донев, Министър-Председател на Република България
проф. д-р Сашо Пенов, Министър на образованието и науката 
До доц. д-р Ана Джумалиева - председател на КЗД 
До г-жа Антоанета Пакова, Началник на РУО-Пловдив 
До инж. Борислав Стаматов, омбудсман на Пловдив 
ДО МЕДИИТЕ


Докога ние, небезразличните граждани, ще вършим работата на Министерство на образованието - и за какво получавате своите заплати вие, управляващите?

Отворено писмо на групата на небезразличните граждани

Уважаеми г-н Президент на Република България,
Уважаеми г-н Министър-Председателю,
Уважаеми г-н Министър на образованието и науката, 
Уважаема г-жо Председател на КЗД, 
Уважаема г-жо Началник на РУО-Пловдив, 
Уважаеми г-н омбудсман на Пловдив, 

В началото сме длъжни да констатираме, че (както и очаквахме: изненади няма, чудеса в свидното ни отечество не се случват, случват се само невероятни глупости!) НЯМА АБСОЛЮТНО НИКАКВА РЕАКЦИЯ от страна на институциите и височайшите длъжностни лица на ОТГОВОРНА държавна служба, към които адресирахме предишните си отворени писма, жалби, предложения, сиреч от Вас. Питаме се само следното: а давате ли си сметка какво показва такова едно ирационално поведение? 

Ще Ви подпомогнем в отговора: показва ПЪЛНА АРОГАНТНА БЕЗОТГОВОРНОСТ, САМОЗАБРАВЯНЕ, ТОТАЛНО ПОТЪПКВАНЕ И НА НАЙ-ЕЛЕМЕНТАРНИТЕ НОРМИ НА ДЕМОКРАЦИЯТА от същите тези отговорни длъжностни лица, т.е. от Вас, многоуважаеми дами и господа! Възниква логичният въпрос, който отправяме към гражданите, към народа, а той е главният всъщност адресат на нашите отворени писма: народе, а докога ще търпиш тази безцеремонно нагла безотговорност???!!! И тук отговор не чакаме: народът спи, народът се е оставил да го залъгват с какви ли не идиотщини...

Да, началото на това изложение е твърде неприятно, а какъв ли ще е краят? Даже и ний не знаем, щото въпреки опитността си (вече няколко години се опитваме да провокираме някакъв разум и у народа, и у управляващите) сами треперим от кошмарен ужас пред тъй епичната ирационалност на ставащото!!! Какво толкова става ли? Ето какво става:

На едно място (както обикновено става, това е блогът на учителя-еретик и дисидент, философа Ангел Грънчаров) прочетохме публикация, която съдържа тия именно потресаващи факти; ето линк към нея (нека тя да бъде смятана за органична и неделима част от настоящия документ!): Дали някога цирковете и сеирищата в пловдивското образУвание ще намалеят? (Той дава пример с пловдивското образование, но абсолютно същото става и в целокупното българско образование, т.е. безобразията се вършат в цялата образователна система на тъй приказната ни страна, която справедливостта налага да наричаме Мутроландия!). Прочетохме и публикациите, които той цитира, и, признаваме си, сме обзети от неизразим потрес: а дали това изобщо е възможно, а дали не сънуваме, дали нямаме някакви вещаещи разпад на психиката ни кошмарни халюцинации?! Уви, самата реалност е такава; да, реалността, в която живеем, е толкова абсурдистска и сюрреалистична, че за щастието да живеем в нея, както често казва и пише г-н Грънчаров, биха ни завидели не само великите майстори на художествения абсурд Кафка, Бекет и Йонеско, но дори и самият Стивън Кинг, майсторът на ненадминато потресаващите романи на ужаса (това последното добавяме ние!). Какво толкова ни потресе ли? Ето какво (за краткост пак ще номерираме своите констатации, та по-лесно да схванете същината на проблема!):

1.) Акад. Николай Денков започна епопеята със злополучните конкурси за директори, която свърши гротесково: ВАС спря действието на наредбата, по която се отпочнаха тия конкурси, провеждането им беше отменено, но това изобщо не стресна пълновластната, господстващата министерска бюрокрация в лицето на шефовете на РУО-тата, които набързо назначиха за "временно-изпълняващи" директори тъкмо ония, за които всички ние знаехме, че ще "спечелят" и конкурсите, т.е. щяха да бъдат назначени за постоянно, сиреч пожизнено (имаме предвид края на кариерния живот, т.е. до пенсия)! Има ли нещо невъзможно в тъй чудната и приказна страна Мутроландия? Всичко, интересно, винаги става така, както иска същата тази самовластна и всемогъща господстваща бюрокрация, тя е като... Азис, който всичко, което поиска, ме се случва; майната й, прочее, на демокрацията: да живей тоталното господство на авторитарната бюрократична система!

2.) В Пловдив (нека да бъдем пределно конкретни) е станало ето какво, цитираме: "... В Пловдив началникът на РУО Антоанета Пакова е провела прощална среща с излизащите в пенсия директори. Разговаряла е с всекиго от кандидатите за техни приемници, допуснати до конкурсите, които обаче в крайна сметка не се проведоха. С избора й част от желаещите на практика стават директори, макар да не са спечелили конкурса. Има училища, в които за ръководители са определени учители или външни хора..." Тъй де, за какво изобщо ни беше патакламата, имитацията на някакви си там "конкурси", ето че и без конкурси директори станаха пак същите тези, които щяха да станат такива и с "конкурси"?! Конкурсите, както и демокрацията у нас - това е логичният извод от станалото! - са изцяло ненужни и даже напълно вредни, те са съвсем излишен лукс, дами и господа съдебни заседатели и заседателки!

3.) Кое е законно и кое не е ли? Старите, пенсионираните директори възроптаха за "законността" и искат те да си продължат да властват, щото те, видите ли, били "изцяло законни". Е, можем да сключим сделка: за директори ще турим тези, които старите, отишлите в пенсия директори ще предложат, т.е. техните най-верни послушници и подлизурки! Защо не обявим в училищата ни (които и без това са феодални владения на разпищолилата се директорска мафия!) НАСЛЕДСТВЕНА МОНАРХИЯ ОТ ДРЕВНО-РИМСКИ ТИП: досегашният цар-директор осиновява най-приближения, най-обичния, най-хубавия си подлизурко, който при смъртта на царя става император, пардон, цар, пардон, директор на школото?! 

4.) Ето един потресаващ пример: в световно-известната пловдивска ПГЕЕ "ТЕТ Ленин", която при царуването на директорката Стоянка Анастасова потресе света с най-величавите ексцесии на произвола, беззаконието и абсурдите, се е възцарила, както всички ние очаквахме това, нейната дясна ръка и първа помощничка в провеждането на същите тия ексцесии и злоупотреби с власт, за която злите езици твърдят, че е била по времето на нейната тъй славна предходница главен идеолог на всичките тия епични и сюрреалистични беззакония, това е именно инж. Камелия Стоянова, която, да се надяваме, в отпочващата се ера на нейното царуване ще надмине предходницата си все в същата посока, сиреч, отново ще се прочуем и ще сащисаме света! Да живее новата кралица на ПГЕЕ "ТЕТ Ленин", а крал Чарлз Трети ряпа да яде!

5.) Политически назначения "няма", твърди гузната г-жа Пакова; а какви в такъв случай са назначенията? Та нали назначените са все от една и съща "партия", това е партията, която ний определяме като "наште", да, те всичките са все "наши хора", те са "от наште", както справедливо пише г-н Грънчаров, педантичният хроникьор на всичките тия епични и сюрреалистични злоупотреби с власт във феодалните владения на разпищолилата се директорска мафия, в каквито са се превърнали нашите училища. 

6.) За това, че въпросната мафия (излиза, че шефовете на РУО-тата са нещо като биг-босове на самата самовластна министерско-директорска мафия!) се е изцяло разпищолила сведетелства ето този факт: защо, примерно, г-жа Пакова не дръзна да се възползва от толкова чудесно открилия й се шанс да покаже демократичността си, като, примерно, беше назначила (да пофантазираме малко, а?!) своя пръв критик и разобличителя на същата тазия мафия г-н Грънчаров за... директор на пловдивската ПГЕЕ "ТЕТ Ленин"?! Да беше показала поне малко благородство, т.е. някаква загриженост за коренните интереси на институцията?! Не, молим ви се, за какво ни е да се преструваме на демократи (г-н Грънчаров се бореше за непосредствено и практическо РЕАЛНО ДЕМОКРАТИЗИРАНЕ, ДЕКОМУНИЗИРАНЕ И ЛИБЕРАЛИЗИРАНЕ на отношенията в конкретните училищни общности, за което, разбира се, беше опраскан-уволнен и изритан от същото това училище по възможно най-грозния мутренски начин, в който новоназначената "временно изпълняваща длъжността" директорка Камелия Стоянова имаше решаващия - за тази непостижима от човешки ум идиотска ексцесия! - принос; сега, констатираме, за този решаващ принос г-жа Стоянова е възнаградена с тъй самоотвержено и героично завоювания от нея директорски пост!), да, ний сме честни, няма да се преструваме на демократи, ний мразим с цялото си сърце и душа демокрацията; ето, точно това смело го показваме пред целия свят като назначихме за директорка тъй преданата ни Камелия Стоянова, а не тъй ненавистния ни философ-реформатор Ангел Грънчаров! Не, разбира се, "няма никакви политически назначения", тъй ли, многоуважаема госпожо Пакова, а Вие лично, простете, изобщо разбирате ли поне малко смисъла на термина "политика"?

7.) Понеже сме подли, ний-небезразличните граждани ще си позволим да кажем какво следваше да направи в създалата се толкова многозначителна ситуация около "конкерсите" г-н Министърът на образованието и науката ако и той самият имаше поне минимален демократичен рефлекс или пиетет: ами трябваше да обяви, че във всяко училище ще се проведат ИЗБОРИ ЗА ДИРЕКТОР, в които следва да участват, забележете, не учителите (верни слуги-мижитурки на досега царстващите мафиотско-феодални босове на мафията, именно отишлите в заслужена пенсия директори!), а единствено учениците и техните родители! И всеки кандидат за директор следваше да обнародва (в Мрежата това става лесно!) свое възвание-програма, нещо като манифест, в което да изложи своята управленска програма и стратегия; за една седмица можеше да се проведе такава една ускорена предизборна кампания, която, несъмнено, щеше да има огромен оздравителен ефект в потъналите от корупция (латинската дума "корупция" значи "развала"!), сиреч изцяло деморализирани от многогодишното мутренско-волунтаристично управление училищни общности. Можеше да се гласува с бюлетини (изборните комисии можеше да се образуват от средите на небезразличните граждани!) в самите училища и хоп, спечелилият най-много гласове кандидат можеше да стане директор (за кратък едногодишен мандат, в който можеше да се провери доколко на дело той би изпълнявал обещанията си; ако ги изпълнява, остава за още 4 години, ако се е издънил, се прави нов избор!). Разбира се, има и други, също така демократични начини за определяне на директорите на училища, но това кой е най-добрият от тях можеше да се определи на съответните демократични дебати по темата и проблема; но кой да ти се сети, г-н Министре, да обяви такива дебати?! Та нали за МОН демокрацията е нещо тъй лошо и опасно, нали правилно Ви разбираме мисълта и позицията?! Е, от всички възможни варианти за избор на директори в условията на спрените конкурси МОН избра възможно НАЙ-ЛОШИЯТ И НАЙ-АНТИДЕМОКРАТИЧНИЯТ - какво ли ни показва това за ПОЛИТИЧЕСКИТЕ УБЕЖДЕНИЯ не само на уважаемия г-н Министър, но и на цялата самовластна министерска бюрокрация-мафия?!

Уважаеми г-н Министър,

Вие носите ЦЯЛАТА ОТГОВОРНОСТ за ставащите безобразия най-вече по това толкова абсуристко-сюрреалистично-субективистко-волунтаристично и т.н. назначаване на "временни директори" на училищата в цялата страна! Сам, според собствения си морал, преценете каква следва да бъде очакваното от Вас действие, с което поне малко да поемете отговорността за случващите се безобразия - и да си запазите отчасти достойнството!

Уважаеми г-н Президент на Република България,
Уважаеми г-н Министър-Председателю,

Вашата отговорност е не по-малка: защото Министърът на образованието е Ваше назначение. Ние предупреждаваме от години за тежката ситуация в образователната система, която, както виждате, съвсем справедливо може да бъде определена като агония, като катастрофа, като пълен и то изцяло гротесков фалит и провал! А това е най-важната сфера от живота на едно общество, която, както казвахме по време на непрежалимата ера на тъй безславно поминалия се комунизъм, е "КОВАЧНИЦА НА КАДРИ", иначе казано, е мястото, където се подготвя ЧОВЕШКИЯ ПОТЕНЦИАЛ НА НАЦИЯТА, сиреч най-голямото, истинското богатство на народа ни. Давате ли сметка какви страшни поражения върху образованието, обучението, възпитанието и личностното формиране на младите хора оказва тази плачевна ситуация в българското образование? Имате ли поне капка съзнание за дълг пред страната, държавата, народа, бъдещето ни? 

От Вашето поведение, от Вашите десйтвия-бездействия ще съдим за това. Нямаме Бог знае какви очаквания, едва ли с нещо ще ни изненадате. Скръбно е положение с управлението на страната ни. Нима все на нас ще се падат най-лошите, сиреч най-безотговорните и отдадените на глупави мании властници?

Известяваме Ви, че подготвяме МАНИФЕСТ КЪМ ГРАЖДАНИТЕ И ПАРТИИТЕ ЗА КАТАСТРОФАТА В ОБРАЗОВАНИЕТО, който предстои да бъде обнародван съвсем скоро. 

Докога ние, небезразличните граждани, ще изпълняваме ролята и ще вършим работата на Министерство на образованието - и за какво, позволете ни да запитаме, получавате своите заплати вие, управляващите?

13 септември 2022 г.

 



С УВАЖЕНИЕ: Георги Тодоров, упълномощен да води кореспонденцията ни с институциите

2 коментара:


  1. n.yotova@kzd.bg
    дата: 15.09.2022 09:37
    до:
    nebezrazlichnite@abv.bg

    Писмото е заведено с вх. № 44-01-116/15.09.22г.

    ОтговорИзтриване
  2. Добър ден,
    вашия Вх. номер е АД-02-803 / 16.09.2022.

    Таня Попова

    Главен специалист

    РУО-Пловдив

    тел.: 032 62 89 80

    Мобилни: 0889 404 624 / 0896 600 153

    E-mail: t.popova@ruoplovdiv.bg

    ОтговорИзтриване

Предлагаме името на публичния философ Ангел Грънчаров за влизане в гражданската квота на кандидат-депутатската листа на ПП-ДБ

До г-н Кирил Петков, съпредседател на ПП "Продължаваме промяната" До г-н Атанас Атанасов, председател на ПП "Демократи за сил...