вторник, 11 октомври 2022 г.

Господа лидери, ще се възползвате ли от единствената разумна формула за създаване на работещо редовно правителство в новия Парламент?

До гражданите на България, които са избиратели на политическите сили ГЕРБ, ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА и ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ

До г-н Бойко Борисов, Председател на ПП ГЕРБ 

До господата Кирил Петков и Асен Василев, съпредседатели на ПП ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА  

До господата Атанас Атанасов, Христо Иванов, Борислав Сандов, Владислав Панев, съпредседатели на коалиция ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ

ДО МЕДИИТЕ

Господа лидери, ще се възползвате ли от единствената разумна формула за създаване на работещо редовно правителство в новия Парламент?

Отворено писмо от групата на небезразличните граждани


Уважаеми български граждани и избиратели,

Уважаеми господа ръководители на политическите партии и коалиции ГЕРБ, ПП, ДБ,

Тъй като новоизбраното Народно събрание трябва да реши трудния казус около създаването на управляващо мнозинство и на ефективно управление на страната в този тъй важен исторически момент и понеже добре съзнаваме затрудненията Ви по този въпрос, а също така понеже сме силно обезпокоени, че е напълно възможно и този път тази задача да не бъде решена и Парламентът да има съвсем кратък живот, то ние, небезразличните граждани, в качеството си на Ваши избиратели, си позволяваме да Ви дадем идея, която, по нашето убеждение, е изключително плодотворна - и е в състояние да реши тъй трудния за Вас, повтаряме, казус. Ето как ние смятаме, че може да бъде решен тъй важния въпрос по съставяне на парламентарно мнозинство и на ново редовно коалиционно управление. Дължим да Ви уведомим, че тази идея ни беше съобщена в блога на нашия активист, философа Ангел Грънчаров, в публикация със следното тъй многозначително заглавие:

Каква велика формула за създаване на здраво правителство, работещо за доброто на България, изнамери българският интернетен гений?

Авторът на тази идея е г-н Милен Велков, той я е изразил чудесно, ето как (цитираме публикацията или коментара му във фейсбук:

Да отворим за миг съзнанията си: 

След като ПП и ДБ поотделно отказаха на ГЕРБ(правилно!), сега идва моментът за истинската сделка. ГЕРБ + ПП + ДБ имат общо 52.97% от гласовете и могат да формират стабилно правителство. Сега трябва да бъде направена контра-офертата, като ПП и ДБ поставят писмени условия за: 

1. Смяна на Гешев и съдебна реформа 

2. Импийчмънт на Радев 

3. Пълно и независимо разследване на Борисов, Пеевски, Доган и свързаните с тях лица и фирми с наблюдение от Европрокуратурата! 

4. Разследване и ревизия на всички знакови сделки и скандали, свързани с горните герои. БТК, Булгартабак, КТБ и т.н. 

А ето и перфектната аргументация на г-н Велков:

Борисов не би трябвало да има проблем, ако е чист, да се отдръпне за малко - до “изчистване” на името си. 

Така електоратът на ГЕРБ (25,33%) ще е зачетен и ще бъде представен във властта. 

Борисов е този, който трябва да е готов да се жертва за тях! Ако е чист - чест и слава! Ако загуби, ще загуби само себе си. България ще спечели и в двата случая! 

При отказ от страна на ГЕРБ ще означава, че те не вярват в невинността му - и тогава нито ПП, нито ДБ могат да бъдат държани отговорни. 

В тази управляваща конструкция ДБ и ПП биха имали решаващ глас - защото общо имат повече от ГЕРБ (27,64%). Могат да изчакат и мандата да дойде до ПП и тогава да поискат всичко това защото ще са водещи. 

Това е истинският евроатлантически шанс за България - без да има нужда от следващи избори!

Позволяваме си да цитираме и коментара на г-н Грънчаров, който допълва горната аргументация ето как:

Гениален е тоз план, нали така? Какво ще кажете вий по тоз въпрос? Аз просто немам думи; не мога да кажа нещо друго освен да се провикна гръмогласно: 

Ашколсун, велики неръкотворни ми български гений!!! Поклон пред теб и наздраве, жив и здрав да си ни да раждаш още такива плодоносни и добри идеи! Да живей България! Да процъфти оттук-нататък тъй младата, но така многострадална българска демокрация! Така ще бъде! Урррааааааа!!!!!!!!!!

Да добавя още нищечко от себе си в тоз наистина превъзходен план за истинското възраждане на свидното ни отечество; предлагам ето тази нова точка, 5-та поред, за която, убеден съм, и бъдещите ни партньори от ГЕРБ нема да имат нищо против:

5. Решителна, коренна, същностна реформа в българското образование чрез непосредствена и практическа РЕАЛНА ДЕМОКРАТИЗАЦИЯ, ДЕКОМУНИЗАЦИЯ И ЛИБЕРАЛИЗИРАНЕ на отношенията в общностите, занимаващи се с образование, университетски и училищни!

Това е. Пак повтарям: 

Евалла и ашколсун, велики български и роден наш гений, сътворил таз толкова проста, но ефективна програма за възраждане на свидното ни отечество!!! Да живей България! Боже, помогни ни тоз гениален план да се осъществи най-накрая!!!

Дотук свършват цитатите. Що се отнася до нашата, на небезразличните граждани, позиция тук можем да кажем, че изцяло споделяме възторга на г-н Грънчаров и оптимизма на г-н Велков; убедени сме, че Вие също ще оцените мъдростта, разумността на предложението, което решихме да отправим вече от името на нашата общност; вярваме, че повече аргументи и увещаване не са нужни, убедени сме, че Вие сте в състояние да оцените позитивно факта, че това комай е единствената работеща формула за създаване на правителство в този парламент, които при това може да бъде силно и работещо. Да, работещо, и то за доброто на народа и страната, на свидното ни отечество! 

Същевременно няма да скрием обстоятелството, че отправяйки Ви нашето предложение, ние по оригинален начин Ви тестваме, проверяваме Ви по ред показатели, които тук няма да изброяваме. Няма да скрием и това, че ни е много интересна Вашата реакция - както и реакцията на медиите, на които също ще изпратим своето отворено писмо. А най-вече ни интересува реакцията на вас, избирателите на тези политически сили, афиширащи се като демократични, проевропейски и проевроатлантически. Много неща ще научим от този тъй евристичен наш тест и експеримент.

Многоуважаеми съграждани, избиратели на изброените по-горе политически сили и господари, работодатели на техните лидери и на всички народни представители, избрани с вашите гласове,

Даваме ви прекрасен шанс да разберете с точност дали и доколко избраните от вас политици наистина мислят за нашите интереси, за интересите на народа, държавата и страната! Внимавайте много как те ще реагират на нашето предложение и си правете подобаващите изводи! 

И на вас, и на тях ние в случая изнасяме един много хубав урок по демокрация. Нашата, на гражданите, роля е да държим политиците си под непрекъснат и то най-бдителен и строг контрол. В противен случай те, както е известно, мигновено се разпищолват и самозабравят. 

Това искахме да ви кажем. Не си ли изпълняваме ний, гражданите, ролята, незаменима при това, тогава всичко отива по дяволите. Май дотам я доведохме досега, а? А дали ще успеем нещо да променим поне занапред?! 

Многоуважаеми лидери,

Благодарим Ви за вниманието и за реакцията! Надяваме се сами разбирате, че липсата на реакция също е реакция, при това къде-къде по-значима и интересна. Иначе казано, няма как да се опазите от реакция, просто е крайно глупаво да си мислите, че това е изобщо е възможно.

11 октомври 2022 г. 

С УВАЖЕНИЕ: Георги Тодоров, упълномощен да води кореспонденцията ни с институциите

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Предлагаме името на публичния философ Ангел Грънчаров за влизане в гражданската квота на кандидат-депутатската листа на ПП-ДБ

До г-н Кирил Петков, съпредседател на ПП "Продължаваме промяната" До г-н Атанас Атанасов, председател на ПП "Демократи за сил...