вторник, 11 януари 2022 г.

КАКВО ПОКАЗВА ФАКТЪТ, ЧЕ ВИСОКОПОСТАВЕНИ РЪКОВОДИТЕЛИ НА ОБРАЗОВАТЕЛНАТА ИНСТИТУЦИЯ У НАС СА ДРЪЗНАЛИ ДА ОБЯВЯТ ЗА "АБСОЛЮТНО НЕКАДЪРЕН" И ДА ИЗГОНЯТ ОТ ОБРАЗОВАНИЕТО ФИЛОСОФА, ЧИЙТО ОБУЧИТЕЛЕН ПОДХОД НАПЪЛНО СЪВПАДА С ПОДХОДА НА СВЕТОВНОИЗВЕСТЕН ХАРВАРДСКИ ПРОФЕСОР?

До г-жа Ирена Анастасова, Председател на Комисията по образованието и науката към Народното събрание

До г-н Красимир Вълчев, Зам-Председател на Комисията по образованието и науката към Народното събрание

До г-н Петър Чобанов, Зам-Председател на Комисията по образованието и науката към Народното събрание

До г-н Пламен Николов, Зам-Председател на Комисията по образованието и науката към Народното събрание

До г-н Христо Петров, Зам-Председател на Комисията по образованието и науката към Народното събрание

До г-н Костадин Костадинов, член на Комисията по образованието и науката към Народното събрание

До г-н Христо Симеонов, член на Комисията по образованието и науката към Народното събрание

До г-н Петър Николов, член на Комисията по образованието и науката към Народното събрание

до г-н Йордан Иванов, областен управител на Пловдив

До акад. Николай Денков, Министър на образованието и науката

До г-жа Антоанета Пакова, Началник на РУО-Пловдив

До инж. Борислав Стаматов, омбудсман на Пловдив

ДО МЕДИИТЕ

 

КАКВО ПОКАЗВА ФАКТА, ЧЕ ВИСОКОПОСТАВЕНИ РЪКОВОДИТЕЛИ НА ОБРАЗОВАТЕЛНАТА ИНСТИТУЦИЯ У НАС СА ДРЪЗНАЛИ ДА ОБЯВЯТ ЗА "АБСОЛЮТНО НЕКАДЪРЕН" И ДА ИЗГОНЯТ ОТ ОБРАЗОВАНИЕТО ФИЛОСОФА, ЧИИТО ОБУЧИТЕЛЕН ПОДХОД НАПЪЛНО СЪВПАДА С ПОДХОДА НА СВЕТОВНО-ИЗВЕСТЕН ХАРВАРДСКИ ПРОФЕСОР?

Отворено писмо от групата на небезразличните граждани

 

Уважаема госпожо Председател на Комисията по образованието и науката,

Уважаеми господа зам.-председатели и членове на Комисията по образованието и науката,

Уважаеми господин Областен управител на Пловдив,

Уважаеми господин Министър на образованието и науката,

Уважаема госпожо Началник на РУО-Пловдив,

Уважаеми господин омбудсман на Пловдив,


Най-напред държим да Ви уведомим, че на 26 ноември 2021 г. се обърнахме с отворено писмо към училищната общност на ПГЕЕ (то е адресирано до Председателката на Обществения съвет и директорката на училището!), известна в града ни като "ТЕТ ЛЕНИН" и към Вас, госпожо Началник на РУО-Пловдив, за сведение го изпратихме и на г-н Министъра на образованието и науката (то е публикувано в блога ни под заглавието КОЯ Е ИСКРАТА, ОТ КОЯТО ЩЕ СЕ РАЗГОРИ ПЛАМЪКА НА ПРОМЯНАТА В ОБРАЗОВАНИЕТО - И ЩЕ ПОДТИКНЕ ПРОМЯНАТА И В ЖИВОТА НИ?). След като изминаха вече почти 2 месеца държим да Ви уведомим, че до момента нямаме абсолютно никакъв отклик, отзив или отговор на своето писмо (пренебрежението и високомерието от страна на администрацията на ПГЕЕ "ТЕТ ЛЕНИН" е така голямо, че те даже не благоволиха да разпоредят да ни бъде изпратен дори и входящия номер на документа!). Ваш проблем е как да квалифицирате такова едно отношение към жалбите, сигналите, предложенията, апелите и отворените писма на гражданите, но ще се радваме непременно да ни уведомите за Вашата преценка; за нас обаче това е несъмнено доказателство за крещящата недемократичност (и дори антидемократичност!) и за абсолютно недопустимото самозабравяне на ръководството на това държавно учебно-възпитателно и личностно-формиращо заведение или учреждение. Ще се радваме също така да имате добрината да ни уведомите за Ваша реакция по повод на едно такова пределно екстравагантно нарушаване на всички правила и норми за отношение към жалбите, предложенията и сигналите на гражданите от страна на въпросното явно не знаещо на кой свят изобщо живее административно ръководство на това, пак повтаряме, държавно учебно-възпитателно и личностно-формиращо заведение или учреждение. Правете си извода по ето това неизбежно пораждащо се питане: щом това същото държавно учебно-възпитателно и личностно-формиращо заведение или учреждение по този начин си позволява да се отнася към гражданите, т.е. към данъкоплатците и следователно към своите работодатели, то как ли тогава то пък се отнася към учениците, към младите хора, които имат късмета да учат в учреждение, ръководено от такива администратори, от администратори с такива ценности, убеждения и поведение, с извинение?!

На второ място държим да Ви уведомим, че ние, небезразличните граждани, сме наистина потресени от това, за което ни информираха или ни уведомиха две публикации, обнародвани тия дни в блога на нашия активист, именно философа г-н Ангел Грънчаров; това, което имахме възможността да прочетем и също така да чуем (едната е видеозапис на беседа!) в тях, наистина ни потресе дотам, че се чувстваме длъжни да уведомим за тях и Вас; ето заглавията към тези две публикации:



Изпращайки Ви тези две публикации, ние се надяваме, че ще се запознаете най-внимателно с тях, с тяхното съдържание, със смисъла, който неизбежно се поражда в душите благодарение на прочетеното и на чутото, а пък след това ще се радваме, ако споделите с нас тъй естествено породилата се Ваша реакция по повод на чутото и прочетеното (в текстови вид предпочитаме да ни споделите, но защо пък не да споделите реакциите си и във вербален вид, т.е. да ни го съобщите непосредствено, стига, разбира се, най-сетне да благоволите да ни приемете на аудиенция, за която от толкова много време настояваме така често!). И тогава, разбира се, ще се породят твърде много, даже цели поредици от въпроси, на които ще се наложи не само да давате отговор на нас, но и да влезете в открит диалог както с нас, с наши представители, така и с обществеността на град Пловдив, пък и на цялата страна. Тук бихме желали да Ви зададем (като импулс за едно добро начало на предстоящите тъй целебни за душите ни дискусии!) поне ето този въпрос:

КАКВО ПОКАЗВА ФАКТА, ЧЕ ВИСОКОПОСТАВЕНИ РЪКОВОДИТЕЛИ НА ОБРАЗОВАТЕЛНАТА ИНСТИТУЦИЯ У НАС СА ДРЪЗНАЛИ ДА ОБЯВЯТ ЗА "АБСОЛЮТНО НЕКАДЪРЕН" И ДА ИЗГОНЯТ ОТ ОБРАЗОВАНИЕТО ФИЛОСОФА, ЧИИТО ОБУЧИТЕЛЕН ПОДХОД НАПЪЛНО СЪВПАДА С ПОДХОДА НА СВЕТОВНО-ИЗВЕСТЕН ХАРВАРДСКИ ПРОФЕСОР?

Ще се радваме този път Вие сами да инициирате и да ни съобщите деня, мястото, часа на предложената от Вас среща, знаете добре, че от години предлагаме така успешно бойкотирания от предишните ръководства на РУО-Пловдив и на самото МОН демократичен дебат по истински важните въпроси както на образованието в гр. Пловдив, така и в страната ни като цяло. Ние схващаме инициативата на г-н Грънчаров като покана за разговор и за дискусия, ето, с настоящето отворено писмо заставаме зад нея, подкрепяме я безрезервно, ще се радваме и Вие да сторите същото - понеже тази идея наистина е великолепна!

Толкова засега. Останалото, ще ни се да вярваме в това, ще ни се наложи да го кажем пределно откровено в дебатите, които предстоят; и които, убедени сме, въпреки всичко един ден ще станат, ще се осъществят, ще бъдат проведени - въпреки тъй неразумното поведение на някои длъжностни лица, чиито представи за образование, както виждаме, нямат нищо общо със съвременните нужди, подходи, начини за обучение и пр.

12 януари 2022 г.


С УВАЖЕНИЕ:
 Любен Воденичаров, упълномощен да води кореспонденцията ни с институциите

ПРИЛОЖЕНИЯ: Цялото съдържание на цитираните в текста публикации следва да бъде смятано за органична и неделима част от настоящия документ.

3 коментара:

  1. Регистрирано в МОН с вх. № 94-64/12.01.2022 г.







    Приемна МОН

    ОтговорИзтриване
  2. Писмото Ви е регистрирано с вх.№АСД-03-2#/12.01.2022 г.





    С уважение,



    Областен упрaвител на област Пловдив



    гр. Пловдив 4002, пл. Никола Мушаноив 1

    тел. +359 32 605511

    факс: +359 32 625719

    web: pd.government.bg



    From: Областен управител на област Пловдив
    Sent: Wednesday, January 12, 2022 10:41 AM
    To: delo@pd.government.bg
    Subject: FW: КАКВО ПОКАЗВА ФАКТА, ЧЕ ВИСОКОПОСТАВЕНИ РЪКОВОДИТЕЛИ НА ОБРАЗОВАТЕЛНАТА ИНСТИТУЦИЯ У НАС СА ДРЪЗНАЛИ ДА ОБЯВЯТ ...

    ОтговорИзтриване
  3. Жалбата Ви е регистрирана с вх. номер 63/12.01.2022 г.


    --
    Благодарим Ви за изпратеното електронно писмо!
    Консултации, информация и справки за вече подадени жалби и други въпроси се предоставя всеки работен ден в интервала от 9:00 – 17:00 ч. на телефон:
    + 359 2 8106955.
    С уважение,
    Приемна на
    Омбудсман на Република България



    Thank you for your message!
    Information and consultation on complaints is available all working days between 9.00 a.m. and 5 p.m. on the following number: + 359 2 8106955.
    Sincerely,
    Reception Office
    Ombudsman of the Republic of Bulgaria

    ОтговорИзтриване

Предлагаме името на публичния философ Ангел Грънчаров за влизане в гражданската квота на кандидат-депутатската листа на ПП-ДБ

До г-н Кирил Петков, съпредседател на ПП "Продължаваме промяната" До г-н Атанас Атанасов, председател на ПП "Демократи за сил...