сряда, 5 януари 2022 г.

КОГА РАБОТИТЕ В УПРАВЛЕНСКАТА СФЕРА ЩЕ ПОМРЪДНАТ ОТ МЪРТВАТА ТОЧКА?

До г-н Йордан Иванов,

Областен управител,

Пловдив

ЗА СВЕДЕНИЕ: До г-н Кирил Петков, 

Министър-Председател на Република България

ДО МЕДИИТЕ


КОГА РАБОТИТЕ В УПРАВЛЕНСКАТА СФЕРА ЩЕ ПОМРЪДНАТ ОТ МЪРТВАТА ТОЧКА?

Отворено писмо от групата на небезразличните граждани


Уважаеми г-н Иванов,

Позволяваме си да Ви поздравим за назначението на тъй отговорния държавен пост - и да Ви пожелаем успешна, плодотворна, творческа, активна и най-вече народополезна дейност във времето, в което ще заемате тази длъжност! Същевременно изразяваме съчувствието си - защото добре съзнаваме, че Ви чака нелека работа, нещо повече, чака Ви борба, за която се иска смелост, иска се мъжество! Иска се също така и безукорен морал най-вече, не просто знания и воля, а и достойно поведение се иска най-вече. Ще се радваме да имате духовната сила да устоите на съблазните на властта, които обикновено водят до тоталната деградация и до неминуемия провал на слабите в личностно и нравствено отношение личности. Ще се радваме да издържите достойно тази тъй сериозна проверка, на която правителството и в крайна сметка народът Ви подлага! Не забравяйте, че властта е коварен наркотик, да, властта е опиум, който затъмнява разума - и е способен да поквари душите, които са податливи на най-вече на външните съблазни на властта.

Господин Иванов,

По създалата се вече традиция искаме да Ви уведомим, че нашата група или общност на небезразличните граждани желае да проведе среща с Вас, на която да разкажем за някои от най-важните казуси, по които ние работим от години - и спрямо които Вашите предшественици на поста не благоволиха да направят абсолютно нищо. Ще се радваме администрацията на Областна администрация в най-скоро време да ни съобщи удобен и за нас час и ден, в който да се срещнем и да разговаряме с Вас. Това, прочее, е нашият своебразен тест, на който по традиция подлагаме управниците - включително и министрите. 

Примерно интересно е да се отбележи, че г-н Министърът на образованието и науката акад. Николай Денков и неговата заместничка от Пловдив, имаме предвид г-жа Мария Гайдарова, са на път да отбележат рекорд по продължителност на инатенето си да не ни отговарят на нашето многократно искане за прием, за среща, за аудиенция: доста месеци минаха, а те красноречиво мълчат, явно за тях демокрацията е нещо твърде неприятно - ние така тълкуваме това толкова обидно пренебрежително отношение към нас, представителите на народа. (Между другото, всеки гражданин именно в качеството си на гражданин, е тъкмо "представител на народа", е "народен представител", голяма грешка е да си мислим, че единствено и само депутатите са такива народни представители; друг е въпросът, че огромната част и от гражданите съвсем не съзнават това свое неотнимаемо качество и право да са представители на народа, но ето че ние се ползваме от него, давайки им пример - и изнасяйки им подобаващия урок!)

Между другото нашата група се занимава най-вече именно с такава просветителска, възпитателна, обучителна, ако щете дори учителска дейност: изнасяме на самозабравили се властващи персони някои уроци - и имаме добрината да им казваме някои доста неприятни за тях истини. Ето затова искаме и незабавна среща с Вас - в момента, в който ще започнете тия свои задължения да се срещате и да разговаряте с граждани, предполагаме, това започва още от първия Ви работен ден. Ще се радваме да съзнавате, че като областен управител е крайно несправедливо да не желаете да се срещате с граждани, които не са "от наште", както обикновено правят управниците в нашето тъй свидно, но точно затова съвсем непрокопсало отечество - непрокопсало, щото много често има за управници крайно неразбиращи що е това власт и за какво тя служи!

Ние ще Ви кажем доста неща по време на нашате среща, но още тук искаме да подхвърлим, примерно, нещичко за един феноменален по нашето възприятие случай, той е свързан с поведението на директорката на едно държавно (не общинско!) училище, имаме предвид пловдивската ПГЕЕ (известна в града ни все още като "ТЕТ Ленин" именно заради нежеланието на директорката учебното заведение да бъде определен нов, подходящ и вдъхновяващ младите патрон!), тази директорка властва в това училище от 2010 г., тя се казва Стоянка Анастасова и е прочута с поведението си на непристъпно величава феодална владетелка. Даваме този толкова красноречив пример, щото той съдържа направо потресаващи и анекдотични дори измерения: преди няколко години наша делегация я посети, разбира се, за да благоволи да ни приеме, директорката с феодално-царствено-аристократично поведение ни връщаше няколко пъти, включително имайки претенции за начина, по който някои от нашите делегати се бяха облекли в този ден; както и да е, наложи се да ни приеме, въпреки видимото й неудоволствие; влязохме в кабинета й, тя беше седнала в креслото си подобно на трон, а около нея седеше свитата й от заместник-директорки; без да ни покани да седнем, сякаш сме провинили се ученици, тя ни каза: "Какво искате?"; наложи се да поспорим около това има ли право нас, гостите, да ни държи прави в средата на стаята, а пък домакините на срещата дали е възпитано да седят в същото време без да се притесняват, че някои от гостите са по-възрастни от тях; е, извоювахме доста трудно правото си да седнем, след като ни се наложи да й изнесем подобаващите за това възпитателно-морализиращи лекции; след като бяхме удостоени с честта да седнем, извоювана така трудно, директорката пак се обърна студено с въпроса: "Казвайте какво искате, щото ние за разлика от вас работим?" (забележете, в делегацията ни имаше и човек, който е безработен в работоспособна възраст именно заради заслугите на директорката по многократното му опраскване!); е, зададохме първия си въпрос, тя като го чу, изобрази на лицето си гримаса сякаш е усетила, че е лапнала... жаба, с уплашен поглед можа само да промърмори: "Следващият въпрос!"; ние зачетохме "правото" й да бяга по този начин от въпроса, който се оказа толкова неприятен за нея; зададохме й следващият въпрос, тя пак изобрази на лицето си крайно кисела физиономия и пак простена: "Следващият въпрос!"; и така протече нашият "диалог" до кроя на срещата, да, не се шегуваме, тя на всички наши въпроси отговори по все същия оригинален начин! 

Примерно дръзнахме да я попитаме: "Кога ще бъде завършен тъй епичният ремонт на физкултурния салон на училището?", тя наистина се прочу с този "ремонт", той тече през всичките години на властването й и все още не е завършен, 12 години учениците нямат физкултурен салон и по тази причина зимно време учат физкултура като играят... шах в класните си стаи; та и на този въпрос тя ни отвърна "Следващият въпрос!"; феноменално е това, нали така? 

Е, на нас, уважаеми г-н областен управител, в този момент ни хрумва идеята наша делегация, съпровождана от Ваша милост, да посетим световно-известната директорка (тя стана известна в целия свят и на цялото прогресивно човечество когато титанично воюва против идеята на тогавашния учител по философия в училището г-н Ангел Грънчаров - опраскан-уволнен от нея скоро след това! - патрон на училището да стане починалия наскоро, в онази далечна 2011 г., Стив Джобс!) и да й зададем пак същият въпрос за края на тъй епичния ремонт, и то само с оглед да установим дали тя пак ще ни отговори със своето сюблимно-остроумно изречение (тя е филоложка с административно-лирични поетични наклонности!), имаме предвид ето това: "Следващият въпрос!". 

Не по-малко впечатляващо текат и нашите опити за диалог и дебат с експертки и с началнички на РУО-Пловдив, които ние водим също така от години; по тази причина ни се ще да предложим още сега да се организира нещо като практически семинар с властващи (особено в образованието, в образователно-възпитателно-личностно-формиращата и духовната сфера!) ръководителки, на който да бъдат разнищвани елементарните основи на СМИСЛЕНИЯ ДИАЛОГ, по наше убеждение тук е разковничето работите в управленската сфера да помръднат някога от МЪРТВАТА ТОЧКА, в която се оказаха след епичното господство на мутро-комунисто-гербовашките управленския кадри (нека все пак да не ги наричаме с придобилия гражданственост термин "калинки"!). 

Но да спрем дотук. Сам ще се убедите, че разговорите с небезразлични граждани като нас ще бъдат твърде плодотворни, интригуващи, богати на смисъл и дори на мъдрост, да, смятаме, че без разумност и мъдрост добро управление няма как да има, ние тук следваме заветите на великия Платон!

И тъй, простете за примерите, знаем, че сте впечатлен от тяхната наистина потресаваща екстравагантност, но Ви уверяваме, че нищичко не сме си измислили - щото реалността в свидното ни отечество е тъй богата на абсурди, че никакво човешко въображение не може да я надмине! 

Що се отнася до нас, ние с нетърпение и желание ще очакваме разговора ни с Вас, господин Областен управителю!

6 януари 2022 г.

С УВАЖЕНИЕ: Любен Воденичаров, упълномощен да води кореспонденцията ни с институциите

4 коментара:

  1. Вх. №94-30/ 05.01.2022 г.



    Приемна МОН

    ОтговорИзтриване
  2. Жалбата Ви е регистрирана с вх. номер 13602/05.01.2022 г.


    --
    Благодарим Ви за изпратеното електронно писмо!
    Консултации, информация и справки за вече подадени жалби и други въпроси се предоставя всеки работен ден в интервала от 9:00 – 17:00 ч. на телефон:
    + 359 2 8106955.
    С уважение,
    Приемна на
    Омбудсман на Република България



    Thank you for your message!
    Information and consultation on complaints is available all working days between 9.00 a.m. and 5 p.m. on the following number: + 359 2 8106955.
    Sincerely,
    Reception Office
    Ombudsman of the Republic of Bulgaria

    ОтговорИзтриване
  3. Регистрирано в МОН с вх. № 94-64/ 06.01.2022 г.









    Приемна МОН

    ОтговорИзтриване
  4. Здравейте!

    Писмото Ви е регистрирано с вх.№АСД-03-2/06.01.2022 г.





    С уважение,



    Областен упрaвител на област Пловдив



    гр. Пловдив 4002, пл. Никола Мушаноив 1

    тел. +359 32 605511

    факс: +359 32 625719

    web: pd.government.bg

    ОтговорИзтриване

Предлагаме името на публичния философ Ангел Грънчаров за влизане в гражданската квота на кандидат-депутатската листа на ПП-ДБ

До г-н Кирил Петков, съпредседател на ПП "Продължаваме промяната" До г-н Атанас Атанасов, председател на ПП "Демократи за сил...