вторник, 25 януари 2022 г.

НИМА СТИГНАХМЕ ДОТАМ, ЧЕ В БЪЛГАРСКИТЕ НАУЧНИ ОБЩНОСТИ АКАДЕМИЧНИЯТ ДУХ ОТДАВНА Е ПОРУГАН, ИЗПЪДЕН И ОТЛЕТЯЛ?

 До проф. д-р Румен Младенов, Ректор на ПУ "П.Хилендарски" - Пловдив

До акад. Николай Денков, Министър на образованието и науката

До г-н Атанас Атанасов, Министър на културата

ДО МЕДИИТЕ


НИМА СТИГНАХМЕ ДОТАМ, ЧЕ В БЪЛГАРСКИТЕ НАУЧНИ ОБЩНОСТИ АКАДЕМИЧНИЯТ ДУХ ОТДАВНА Е ПОТЪПКАН, ПОРУГАН, ИЗПЪДЕН И ОТЛЕТЯЛ?

Отворено писмо от групата на небезразличните граждани


Уважаеми г-н Ректор,

Уважаеми г-н Министър на образованието и науката,

Уважаеми г-н Министър на културата,

Пишем Ви това писмо, защото сме силно обезпокоени от някои очебийни симптоми, показващи тежкото културно, образователно и най-вече нравствено състояние в т.н. академични (университетски) среди, в цялата страна, но в частност и в ПУ "Паисий Хилендарски". Искаме да Ви дадем един от най-изразителните, многозначителните и дори потресаващите примери в това отношение.

В ПУ работи медийната "звезда" проф. Иво Христов, която е цяла загадка как изобщо успява да преподава след като всекиденевно циркулира от медия в медия, изявявайки се като един от най-активните участници в хибридно-пропагандната война, която кагебистко-путинска Русия води срещу България, Европа, Америка и целия цивилизован свят - наред с някои други човешки и нАучни, с извинение, недоразумения (като "журналистът" Петър Волгин, като доцентът Вацев и други подобни проруски активисти на "петата колона" на Русия у нас); въпросният професор дори е станал лице на тази безогледна, арогантна и жестока хибридно-пропагандна война на путинска Русия срещу България и нейния европейски избор на развитие. 

Ние няма да изброяваме тук най-грозните и най-пошлите изяви на таваришч професора Христов, но не можем да не отбележим видното му участие в най-мръсното дело на путинисто-комунистическо-кагебистката пропаганда срещу България, а именно участието му във филма "Болгария тихо умирает", надяваме се имате представа що за гнусотия е този "филм". Също така няма как да се възпрем да не упоменем тъй показателния факт, че г-н професорът се изяви и като най-неуморният пропагандист на "великите постижения" на престъпния комунистически режим в свидното ни отечество, той, сякаш живее на някаква друга планета, обитавана от изродени комунистическо-комуноидни насталгици: той продължава да плещи врели-некипели за "неописуемото щастие", в което били живели жертвите на най-човеконенавистническия режим в световната история, обявен, прочее, съвсем справедливо за престъпен (със закон!) не само от Народното Събрание на България, но и от Европейския Парламент. И прочее, и прочее, и так далее, и тому подобное. 

Ето сега господин - пардон, хиляди извинения! - другарят таваришч професор Христов ден и нощ циркулира по медиите за да обяснява на смаяните зрители, че, видите ли, "лошият Запад" и най-вече "проклетата Америка" искат да нападат "миролюбивия жандарм на прогреса", именно путинска Русия, която, видите ли, нямала друг изход освен да започне "велика битка" за поредното "освобождаване" на Украйна, България и цяла Източна Европа (а в перспектива и целия свят!) от "тиранията на свободата и на демокрацията"; явно за този пропагандист на прословутия "руски", всъщност кагебисто-путинския свят и на "руската правда" (съвпадаща тъкмо с кривдата!) няма никакви спирачки, той не само развратничи със свободата на словото и на изразяването, но е стигнал и до падението, както виждаме и се убеждаваме, да проституира със своята, молим Ви се, "нАучна експертиза", от която, естествено, няма и следа в неговите тъй величави имперско-комунистически гнусотии и простотии. Защо Ви съобщаваме тия неща ли, за които Вие, разбира се, няма как да не сте информирани не по-зле от нас?

Първо, ние, небезразличните граждани, сме потресени не толкова от медийните изяви на "тъй учения професор" (нали си спомняте, че именно той обяви 82% от българите за... дебили, за "тъпанари", и тази дума му е от любимите; да, ние, българите, сме такива явно щото не споделяме неговите "нАучно"-идеологическо-пропагандно-параноично-психопатологични фантасмагории!); та значи нас не ни смущава толкова тази арогантна комунистическо-комуноидна бесовщина, която тресе въпросното емпирическо лице (той ни е съвсем ясен, смятаме, че ако господин, пардон, другарят-таваришч професор наистина вярва в глупостите, които неуморно дърдори пред целокупния ни народ, той тогава явно се нуждае от спешна и квалифицирана психологическа и терапевтична помощ; предполагаме, нощем въпросното лице не може да спи от страх от демокрацията, свободата и цевилизоваността!), да, по този пункт нещата са пределно ясни, но ние сме потресени най-вече от факта, че в т.н. научни, университетски и академични среди НЯМА АБСОЛЮТНО НИКАКВА РЕАКЦИЯ спрямо тъй буйните изяви на побеснелия апологет на путинщината и комунизма!!! Да, ето това е направо потресаващо и то ни говори за страшната човешка и особено идейно-нравствена деградация, която е обхванала тези среди; по нашите представи такова ПОКЪРТИТЕЛНО БЕЗРАЗЛИЧИЕ е недопустимо за социална прослойка, която по дефиниция следва да е блюстителка на истината, на духовността, на цивилизоваността, на справедливостта, на доброто и пр. 

За какво говори, какво показва това СТРАШНО МЪЛЧАНИЕ, с което академично-университетските и научните среди у нас понасят този НРАВСТВЕН РАЗГУЛ на лица, които по дефиниция следва да са срам и позор за такава една възвишена и дори величава по духовните си качества КУЛТУРНА ПРОСЛОЙКА, занимаваща се с най-важното, а именно с образованието, с духовното просветляване и с личностното израстване на младите, на българската младеж?! Предлагаме Ви не просто да помислите над описвания културно-психологически феномен, свидетелстващ именно за НЕТЪРПИМА НРАВСТВЕНА РАЗВАЛА, но и да предизвикате плодотворни дискусии в ръководените от Вас научни, академични и културни общности, които именно могат да изиграят ролята на душевен катарзис, на нравствено очистване и на освобождаване на съзнанията от догмите и табутата, които, по нашето убеждение, са парализирали и блокирали тъй естествената човешка способност за реакция, за несъгласие, за бунт срещу такова нетърпимо проституиране с научността, с академизма, с експертността и пр. Сега разбирате ли на какво се дължи това, че голямата част от българския народ вече не вярва дори и на "експертизите" на такава авторитетна навремето научна общност - каквато беше медицинската общност, каквато бяха навремето лекарите (защото по времето на т.н. "пандемия" мнозина медийни избраници от тази иначе научна общност се държаха по досущ същия начин, по който се държат такива като проф. Христов в областта на "политологията", а именно злоупотребиха с научния си престиж - и го загубиха съвсем справедливо в очите на нас, хората, на нас, гражданите!)?! (Подетата тема е огромна и безкрайно значима, но понеже държим това наше изложение да бъде все пак по-кратко, се въздържаме от по-пълно изложение на позицията си!)

Г-н, пардон, таваришчът професор Иво Христов се изявява всъщност като рудимент на позабравената (все пак сега живеем в третото десетилетие на XXI-я век, а не в 30-те или 50-те години на ХХ-ия век!) комунистическа идеологическа диктатура, да, той точно възпроизвежда в пълния й обем нейните догми, мании и лъжи, т.е. явно съзнанието му се е вкаменило или замръзнало на нивото на онази извратена и пошла пропаганда, от която народът ни страда толкова много десетилетия. На младите това, което дърдори путинско-комунистическо-кагебисткият пропагандист и агитатор таваришч професорът Христов може да изглежда "ново", "супермодерно", "екстравагантно", да, неговите носталгични идеологично-пропагандно-патологични глупости може и да впечатляват и фрапират младите, но сред нас има и по-зрели хора, които добре помним онази нетърпима комунистическо-идеологическа свинщина, на онова грозно блудство със словото и с душите, на което бяхме подложени и на което бяхме жертва толкова години. Всъщност сами разбирате, че "новаторството" ("научното", молим ви се, "новаторство" и дори "авангардността" на таваришч професорът Христов!) ознава само, че той просто притопля ония отдавна прокиснали и затова миришещи на оцет и на мръсни руски партенки идеологическо-пропагандни чорбалаци, буламачи и каши, чиито гробовен дъх ние все още помним - и по тази причина ни и призлява като го доловим в пространството наоколо. Тази е тайната на тъй "великия" медиен успех на въпросните медийно-"звездни" мерзавци, обслужващи тъй усърдно имперския интерес на една злотворна и в исторически и в съвременен план доказано враждебна и душманска на България чуждоземна сила, а това не може да стане иначе ако не бъде тъпкан и поругаван без капка срам автентичният български, национален и най-вече човешки  интерес.

Какво искаме от Вас ли, уважаеми г-н Ректор - и уважаеми г-да министри на образованието и науката и на културата? Ето какво мислим и искаме ние:

Няма да отречете, че с настоящето писмо Ви поставяме превъзходен, изключително интересен казус, поставяме Ви в ситуация, в която, колкото и да мълчите, в крайна сметка ще Ви се наложи да се произнесете, да кажете какво мислите по повод на тъй грозния човешки и "научно-академичен", с извинение, феномен. С интерес ще очакваме Вашия отговор на писмото ни - вълнува ни, не крием, Вашата позиция по поставения важен и прелюбопитен казус. Сами разбирате, че по този начин Ви тестваме - за какво именно ви тестваме, ще се досетите сами, достатъчно сте образовани и интелигентни за да го сторите.

Няма да скрием, че в средите на нашата общност на небезразличните граждани има личности, които, в израз на възмущението си, предлагат ето какво: г-н Ректор, направете нужното и уволнете путинистко-комунистическия пропагандист и антибългарин таваришч професора Иво Христов! Доста спорихме в нашите среди и стигнахме до следното убеждение: какво ще направите, дали ще имате смелостта и достойнството (и нужното уважение към престижа на науката!) и ще намерите сили да изчистите това мръсно петно, лепнало се върху имиджа на Пловдивския Университет зависи само от Вас, зависи, иначе казано, от цялата научна и академична общност на това авторитетно навремето учебно заведение (ако в ПУ все още има свобода и демокрация де, в което, признаваме, за жалост съвсем не сме сигурни!). Може и нищо да не направите, което обаче мигновено ще Ви изобличи, в смисъл, че за Вас моралният проблем, който Ви поставихме, изобщо не съществува, т.е. че Вашият "академизъм" е така специфично побългарен, че нищо не му пречи да търпи и понася гаврите, на които таваришч професорът всекидневно подлага не друго, а тъкмо престижа на ПУ - и на българската наука и академичност изцяло, да, и това следва да се разбере и признае, уважаеми АКАДЕМИК Денков! Нима се е стигнало вече дотам, че в българските научни и академични общности АКАДЕМИЧНИЯТ ДУХ отдавна е потъпкан безцеремонно, поруган е така грозно, че е прокуден и затова е отлетял, по причина на което те са станали единствено алчни за пари, фалшива слава, за кухи титли и за "академично-казармени" пагони, т.е. безогледно кариеристични котерии, кланове, мафии, разбойнически братства или както искате го наречете, изборът на най-точния термин оставяме Вам.

Разберете ни правилно: ние нямаме нищо против емпирическото лице или гражданина Иво Христов, нека това лице да си обича колкото си иска комунизма, таваришч-императора Путин, руския империализъм, нека да мрази колкото си иска Европа, Америка, европейска, сиреч, исконната и автентична България, западната култура, свободата, демокрацията, човешкото достойнство, истината и т.н. Има свобода и лицето Иво Христов (има още едно такова лице с абсолютно същото име Иво Христов, което пък пропагандира интересите на руския империализъм не другаде, а в Европейския Парламент, то е депутат там!) може да обича и да мрази каквото си иска, може да говори каквото си иска, където и какво си иска, да, това е свободата и ние сме убедени демократи, тъй че няма как да му се месим в работите; подчертаваме, като конкретно и обременено от своите умствени и нравствени дефекти емпирическо лице Иво Христов нека да си бъде какъвто и каквото си иска. Но като учен, като професор, като представител на авторитетна научна и академична общност същото това лице няма право да изявява своите ЧИСТО СУБЕКТИВНИ, ПАРТИЙНИ, ИДЕОЛОГИЧЕСКО-ПРОПАГАНДНИ УМСТВЕНИ И НРАВСТВЕНИ ДЕВИАЦИИ И ОТКЛОНЕНИЯ, а е длъжно да следва и спазва НАУЧНИТЕ И АКАДЕМИЧНИТЕ СТАНДАРТИ ЗА ОБЕКТИВНОСТ, АРГУМЕНТТИРАНОСТ, БЕЗПРИСТРАСТНОСТ и т.н., т.е., иначе казано, като учен проф. Иво Христов е длъжен да говори само истината - и да се отвращава от лъжите, от клеветите, от дезинформациите, от фейковете, от пост-истините на хибридно-пропагандната война за умовете, за душите на хората; в това си качество той няма право да ПРОМИВА МОЗЪЦИ или пък да насажда в съзнанията на младите глупостите, тъпотиите и свинщините на комунистическата и на путинско-кагебистката пропаганда! 

Давате ли се сметка, прочее, какво говори проф. Иво Христов на своите студенти, какви жестоки поражения той нанася на съзнанията им, предполагаме, той там още по-цялостно разкрива жалката си и мизерна душевност, сред която непрекъсващо-струящата любов към комунизма е нещо като модус вивенди, център и средоточие, ядро и пр.?! Ние като небезразлични граждани си позволяваме да призовем студентите на проф. Иво Христов и родителите на тези студенти да поискат от ръководството на ПУ този тъй цялостно опорочен в умствено, нравствено и духовно отношение таваришч професор да бъде лишен от правото да преподава не само на тях, а и на всички студенти в страната изобщо. (Лишено от правото да преподава на държащия на научно-академичния си авторитет ПУ лицето Иво Христов може да иде да води семинари и лекции, да произнася папетични речи в клубовете на партии като АТАКА, БСП, ВОЗРОЖДЕНИЕ, РУСОФИЛИ и пр., там той именно ще си е на точното място, а не сред студентите; апропо, давате ли сметка колко милиарда пъти таваришч прафесар Ива Хрыстав е нарушил закона за ДЕПОЛИТИЗАЦИЯТА на академичната дейност и сфера?!) Нещо не пречи въпросното лице да иде да се подвизава в одиозни ченгесарско-милиционерски "научни" и "академични" учреждения като Библиотекарския институт, разните там "СВОБОДНИ УНИВЕРСИТЕТИ" и останалите ПРОДАВАЧНИЦИ НА ФАЛШИВИ ДИПЛОМИ в свидното ни отечество - драги г-н Министър на образованието и науката, докога ще търпите тия гаври с науката и с академизма у нас?!

Това искахме да Ви кажем. Поставихме Ви великолепен казус и очакваме с нескриван интерес Вашите реакции. Благодарим предварително за което! (Надяваме се досещате, че липсата на реакция, т.е. мълчанието, също е реакция - и то още по-ясна и многозначителна?!)

26 януари 2022 г.

С УВАЖЕНИЕ: ЛЮБЕН ВОДЕНИЧАРОВ, упълномощен да води кореспонденцията ни с институциите


ЗАБЕЛЕЖКА: Който подкрепя това отворено писмо, който иска да се присъедини към неговите предложения или искания, може да го направи - като обяви подкрепата си и напише името си в коментар под публикацията!

2 коментара:

Предлагаме името на публичния философ Ангел Грънчаров за влизане в гражданската квота на кандидат-депутатската листа на ПП-ДБ

До г-н Кирил Петков, съпредседател на ПП "Продължаваме промяната" До г-н Атанас Атанасов, председател на ПП "Демократи за сил...