четвъртък, 4 август 2022 г.

Без коренна промяна, без поврат към духовните, моралните основи на съществуването ни ще продължим да затъваме в тресавището на развалата, бедността и срама!

 До г-н Румен Радев, Президент на Република България

До г-н Гълъб Донев, Министър-Председател на Република България

До проф. д-р Сашо Пенов, Министър на образованието и науката

ДО МЕДИИТЕ


Без коренна промяна, без поврат към духовните, моралните основи на съществуването ни ще продължим да затъваме в тресавището на развалата, бедността и срама!

Предложение от групата на небезразличните граждани


Уважаеми господин Президент,

Уважаеми господин Министър-Председател,

Уважаеми господин Министър на образованието и науката,

Изхождайки от убеждението си, че образованието е съдбовно важна сфера на живота в една страна, а също така и от разбирането си, че промяната в толкова анахроничната бюрократично-командна система, установила се в българското образование, е належаща жизнена потребност, ние си позволяваме да Ви предложим философа и учителя г-н Ангел Грънчаров за заместник на министъра на образованието и науката, който да отговаря именно за реформирането на скандално изостаналата от потребностите на съвременността фундаментална сфера. Кой е г-н публичният философ Ангел Грънчаров, защо именно него предлагаме, какви са неговите възгледи за промяна в образователната сфера можете да се запознаете от неговите книги, от издаваните от него списания, от всекидневните му анализи за образованието (и не само!), които той публикува в блога си. Най-важното е обаче това, че г-н Грънчаров на дело е показал привързаността си към идеите за непосредствено и практическо РЕАЛНО ДЕМОКРАТИЗИРАНЕ (т.е. ДЕКОМУНИЗИРАНЕ, ЛИБЕРАЛИЗИРАНЕ) на отношенията в конкретните общности, занимаващи се с образование, с възпитание, с личностното формиране на младите хора. 

По тази именно причина той именно с пълно право беше официално обявен от господстващата в образованието бюрократична мафия за "народен враг", за дисидент, за еретик, беше репресиран и опраскан-уволнен от системата по възможно най-грозния мутренски начин, беше накрая официално остракиран от тъй "бляскавото" ни образование - което именно ние оценяваме като най-добрия възможен атестат и признание за основателността на идеите му, за правилността на подхода му не само в учителстването, но и по отношение на начина, по който тази деликатна сфера следва да бъде управлявана. 

Убедени сме, че известният философ и учител Грънчаров в позицията на заместник-министър, отговарящ за реформата, ще бъде, така да се каже, двигателят на промяната към добро в българското образование. Тъкмо доказано духовни личности от ранга на философа Грънчаров са потребни на многострадалното ни образование в този преломен исторически момент, който страната и народът ни изживяват сега. 

Разбира се, не е нужно повече да Ви убеждаваме в разумността и справедливостта на такава една стъпка, а именно да обогатите екипа на МОН с личност като г-н Грънчаров. Ще се радваме да се вслушате в нашия глас и да сторите онова, което отдавна трябваше да бъде сторено. Прочее, при съставянето на редовното правителство на г-н Кирил Петков група депутати от "Продължаваме промяната" предложи г-н Грънчаров за министър на образованието и науката, но тогава, за жалост, надделя решението на премиера да сложи за министър своя приятел и бизнес-съратник акад. Денков, който, естествено, нямаше смелостта да се захване за тъй потребната за страната ни, но за сметка на това толкова съдбовно важна, ала и тъй трудна за провеждане, за осъществяване реформа в образованието! Надяваме се, че Вие, уважаеми господа, няма да допуснете абсолютно същата печална грешка. (Разбира се, г-н Грънчаров може да го вземете и като съветник на г-н Министъра на образованието и науката, изборът е изцяло Ваш - но и отговорността е пак Ваша!)

Позволяваме си да Ви отправим такова едно необичайно предложение понеже също така сме убедени, че българското образование, както, прочее, и цялата ни държава не е и не може да бъде нечия бащиния или пък частна собственост било на този или онзи, било на целокупната ни и тъй арогантна бюрократична и не само бюрократична, но за сметка на това тотално самозабравила се, разпищолила се мафия. Смятаме, че разбирате, че както държавата, така и страната ни принадлежи не на някой друг, а безусловно принадлежат именно на нас, гражданите, на нас, хората, на нас, народът.

Излишно е да Ви казваме, но за всеки случай ще го кажем, дано не възприемете това като оскърбление на Вашата несъмнена интелигентност и за тъй изтънченото Ви, да се надяваме, понятие да дълг: с нашето предложение ние, уважаеми господа, Ви тестваме - защото желаем да разберем Вие лично дали сте проникнати от подобаващото съзнание за отговорност и мисия, т.е. дали за Вас човешкият, държавният, народният интерес е водещ и определящ, или за Вас също така, както обикновено става, единствено важен е личният, кариеристичен, егоистичен, капризно-суетен и чисто меркантилен, търговско-паричен интерес. Сиреч искаме да разберем, по-простичко казано, Вие за България ли имате намерение да работите, на България ли възнамерявате да служите, или сте вдъхновени само от някакво измамно увлечение по тъй преходната омая на властта и славата. И още по-простичко казано: искаме да проверим има ли нещо субстанциално, духовно и държавническо у Вашите души или сте чисто и просто жалки мижитурки, които тотално са се объркали по отношение на представите си за живота и неговия смисъл - и робувате на съвсем неверни представи и за живота, и за управлението, и за бъдещето изобщо.

България добро няма да види, сиреч просперитет, достоен живот в свободна и горда страна няма да дочакаме докато и народът ни, и управниците не разберат, че без коренна промяна, без поврат към духовните (и чисто моралните!) основи на съществуването ни ще продължим да затъваме в тресавището на развалата, на бедността и срама, на резила. Т.е. докато се водим не от истината, а от разни измамни горделивости, глупости и суетности, добро няма да дочакаме - и съвсем заслужено ще си останем най-бедни и унизени. Тези тъй значими постановки ги почерпихме от книгите на г-н Грънчаров, които, да се надяваме, ще станат вдъхновяващо четиво и за Вас самите. 

Да, крайно време е да разберем, че без здрава, без разумна философия, без автентичен, отговарящ на съвременността мироглед животът както на индивидите, така и на цели народи става или трагедия, или глупав фарс. Затуй е крайно време да се вслушаме най-после в гласа на философите, драги господа управляващи! Да Ви припомняме ли що е казал по този повод великият Платон? За всеки случай ще Ви го напомним: "Докато сегашните царе не се научат задоволително да философстват или докато философи не се възцарят, народите няма да дочакат края на злото.". По тази именно и причина в нашия тъй прагматичен и несмислен (спрямо дълбинните основи на съществуването!) 21-ви век ние Ви предлагаме нещо простичко: да сложите в екипа на образователното министерство един доказан, един истински философ; това е нещо, от което невероятно много ще спечелите, а и като личности ще се обогатите невероятно, и то със съвсем истински богатства: богатствата на духа. Стига, разбира се, наркотикът на властта вече да не Ви е омаял прекалено...

Дай Боже, дано, ама надали разумността ще надделее; в нашият български живот, уви, чудеса не стават, но пък за сметка на това стават само  и предимно какви ли не глупости и идиотщини, коя от коя по-пищни и сочни...

5 август 2022 г.

С УВАЖЕНИЕ: Георги Тодоров, упълномощен да води кореспонденцията ни с институциите

3 коментара:

  1. Регистрирано в МОН с вх. № 94-4606/05.08.2022 г.







    Приемна МОН

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте!

    Документът Ви е входиран с номер: АД-02 -671/ 05.08.2022.

    РУО-Пловдив

    ОтговорИзтриване
  3. УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ТОДОРОВ,

    Уведомяваме Ви, че в Министерския съвет на Република България по електронната поща постъпи Вашият сигнал, съдържащ предложение.
    Благодарим Ви, че се обърнахте към г-н Гълъб Донев, министър-председател на Република България.
    Информираме Ви, че Вашият сигнал е заведен в деловодната система на отдел „Приемна“ на Министерския съвет с вх. № 1181/20 на 05.08.2022 г.

    Соня Божикова, Началник отдел Приемна на МС

    ОтговорИзтриване

Предлагаме името на публичния философ Ангел Грънчаров за влизане в гражданската квота на кандидат-депутатската листа на ПП-ДБ

До г-н Кирил Петков, съпредседател на ПП "Продължаваме промяната" До г-н Атанас Атанасов, председател на ПП "Демократи за сил...