петък, 4 ноември 2022 г.

Изискваме приоритетно разглеждане на законодателството в медийната област, имаща фатално важно значение за реанимацията на демокрацията ни!


До ръководителите на всички парламентарно представени партии 
До председателите на всички парламентарни групи в Народното събрание 
До г-жа Соня Момчилова - Председател на СЕМ 
До проф. Диана Ковачева, омбудсман на Република България 
До инж. Борислав Стаматов, омбудсман на Пловдив 
ДО МЕДИИТЕ 

Изискваме приоритетно разглеждане на законодателството в медийната област, имаща фатално важно значение за реанимацията на демокрацията ни! 

Отворено писмо от групата на небезразличните граждани 

Уважаеми партийни лидери, 
Уважаеми дами и господа председатели на парламентарните групи, 
Уважаема госпожо Председател на СЕМ, 
Уважаема госпожо омбудсман на Република България, 
Уважаеми господин омбудсман на Пловдив, 
Уважаеми дами и господа ръководители на медиите, на които изпращаме този документ, 

В годишната класация на "Репортери без граници" по медийна свобода България заема 91 позиция от общо 180 места. Индексът се основава на оценка от 0 до 100 точки, като 100 е най-добрият резултат. Норвегия, която за поредна година е първенец в класацията, има 92.65 точки. С най-лошия резултат е Северна Корея - 0 точки. България получава 59.12 точки. А оценката гласи: ситуацията в страната е "проблематична". През 2021 година медийната ситуация бе оценена като "много тревожна". Северна Македония, Сърбия и Румъния застават преди България - съответно на 57, 79 и 56 позиция. И Унгария изпреварва България, заемайки 85 място. Ние пък, в качеството си на български граждани, които не сме безразлични, оценяваме ситуацията с медийната "свобода" в свидното ни отечество като нетърпима

Според нас агонията на българската демокрация (изпъкнала релефно в последните две години!) се дължи най-вече на този факт: в България медиите са под тоталния контрол на една зловредна, обслужваща чужда, враждебна на българския интерес имперска сила - руско-българската кагебистко-ченгесаро-комунисто-мутро-милиционерска мафия и олигархия. Благодарение на този решаващ за една демокрация фактор младата, но непрокопсала българска демокрация беше доведена до състояние на агония. Като идеята или целта на всичкото това е пределно ясна: българският народ да възненавиди демокрацията, да се отврати от нея, да я прокълне, ведно с нея да прокълне всичко западно, всичко нормално, всичко цевилизовано, всичко съвременно, всичко европейско и американско - с оглед да бъде душевно подготвен и "подкован" да приеме "прелестите" на един авторитарен, пропутински мафиотско-олигархичен режим, а именно режим на тоталното беззаконие, при който "правата на човека" са само на хартия, режим на страшна корупция, на липса на каквото и да било правосъдие и справедливост, режим на безогледен грабеж на народа, при който върховенството на закона е фикция и непостижима химера и пр.; за жалост тия "прелести" ние вече ги виждаме не само в Русия, но ги усещаме и на своя гръб, те са налице и у нас, и то не от вчера, а от доста години! Поради което страната ни заслужи прозвището МУТРОЛАНДИЯ, малката, но кръвно и тъй душевно близка на ПУТИНЛАНДИЯ приказна страна! 

Ограничаваме се с горното, понеже тук не ни е задача да описваме цялостно авторитарния мутро-мафиотски режим, господстващ в страната ни в последните години, който си стои непомръднат - и понеже се чувства толкова мощен, подигравателно ни се хили насреща. Пишем това свое отворено писмо за да поставим проблема за свободата медиите на вашето внимание - и то в цялата му острота. 

Повод за нашето обръщение е публикация в блога на философа, учителя, образователния дисидент и наш активист г-н Ангел Грънчаров, която носи заглавието Граждани, докога ще търпим тъй наглата цензура и дискриминацията на Пловдивската обществена телевизия? С оглед въвеждането в проблема ни се налага да представим тук неговия текст, който, за щастие, е твърде лаконичен - и е пределно ясен: 

ПЛОВДИВСКАТА ОБЩЕСТВЕНА ТЕЛЕВИЗИЯ, една изцяло гражданска, демократична, правдолюбива, свободолюбива, истински народна телевизия (и напълно ИНТЕРАКТИВНА, сиреч ИНОВАТИВНА МЕДИЯ!), не е включена в списъците на операторите за национално разпространение на телевизиите!!! Остракирана е, дискриминирана е, репресирана е по най-грозен начин! 

Това, разбира се, е крайно несправедливо: много руски и рубладжийски телевизии, пълнещи главите на българите с пропагандна отрова, биват разпространявани, а пловдивската обществена телевизия обаче, тъкмо защото е така свободолюбива, правдолюбива, народна, гражданска и демократична - не се разпространява, т.е. фактически е забранена, е цензурирана! 

Но народът ни, за жалост, мълчи, търпи и понася и тази несправедливост, както и много други... 

Имате ли мнения, драги български демократи и правдолюбци-свободолюбци? Или ще си премълчите благоразумно и в този случай? А може би правдолюбието и свободолюбието ви са само показни - и фалшиви? Питам само, интересна ми е реакцията ви... 

Да, мълчете си и продължавайте да се чудите защо огромни части от народа ни са обхванати от путинската комуноидно-кагебистко-ченгесарска пропагандна бесовщина, проказа, параноя - и са жертва на потресаваща, на най-уродлива масова психопатология! 

Толкова от мен! Хубав ден ви желая! И приятни размисли ви желая също така! 

Е, ние няма да мълчим. Ние регираме с това наше писмо. Позволяваме си да пренасочим въпросите, зададени от г-н Грънчаров и към вас, уважаеми ръководители на парламентарно представени партии и парламентарни групи - а чрез вас и към всички народни представители. Изискваме от вас  проблемът да бъде решен незабавно, като приоритет в законодателната ви дейност. Налага се, разбира се, цялостна реформа, нов подход в управлението на медиите, преди всичко на обществените (държавните) такива. 

Прочее, оказва се, че ролята на обществена медия, какъвто е случая с ПОтв, изпълнява една частна медия, а филиалът на държавната телевизия, т.н. Регионален телевизионен (и радио) център, съвсем не изпълнява своето предназначение! И като капак на всичко ПОтв, за благодарност за това, което прави, е дискриминирана и цензурирана!!! Което е връх на пълното безочие! Ето какво предлагаме ние. 

За да се стимулира демократичността, обществения, гражданския характер и роля на медиите се налага да се направи дълбока промяна на Закона за радиото и телевизията. Крайно време е в тази област да се проведе конституционния принцип за равнопоставеност на различните форми на собственост, т.е. на конкурсна основа държавните и частни медии да се съревновават в обслужването на обществените интереси в медийната област. А не да се търпи сега съществуващото положение: частна медия като ПОтв да обслужва потребностите на общността, на населението на втория по големина град в България (пък и на страната!), а в същото време държавният телевизионен център да бъде субсидиран нахалост, без да прави каквото и да било съществено - за да играе тази своя обществена роля! Ние като данъкоплатци не желаем да бъде продължавана тази крещяща аномалия: искаме нашите пари да отиват при тези, които наистина работят за нашия интерес, които защищават нашите интереси - и изпълняват на дело тъй важната обществена (и образователна, и възпитателна, просветителска, и духовно-културна, идейна, ценностна!) роля или функция

На това основание следва да се преосмисли начина, по който да се правят тези конкурси за програми, обслужващи действителния обществен интерес - тук гражданите трябва да играят главната роля (за да не бъдат опорочени и конкурсите, и самата идея!). 

На второ място предлагаме в Закона да бъде въведено изискване разпространителите на телевизии задължително да включват в своите списъци за регионално и национално разпространение ония регионални телевизии, които именно играят въпросната обществено значима роля, изпълняват тази толкова ценна за обществото ни обществена (и образователна, и възпитателна, просветителска, и духовно-културна, идейна, ценностна!) роля или функция. Разбира се, за целта могат да се използват ония технически ресурси, които сега стоят неизползвани - понеже регионалните телевизионни центрове, очевидно, са затънали в бюрократизъм и в сладко нищонеправене! Решително протестираме срещу пропиляването на тъй важния за духовното състояние на страната и на народа ни обществен ресурс, наш ресурс, ресурс на нас, данъкоплатците! 

Очевидно СЕМ не се справя с ролята си и в новия закон трябва да се въведат нови принципи и нов подход в регулирането на тъй важната за обществото и за демокрацията ни медийна област. Как точно ще стане това нека да решат законодателите - ползвайки опита на напредналите страни. 

Срамота е, че БНТ все още се оглавява от толкова компрометирана във всяко едно отношение персона като Емил Кошлуков! Интересно ни е да разберем: докога вие, уважаеми дами и господа народни предствители, сте способни да търпите тази нетърпима аномалия?! 

Толкова от нас. Надяваме се, че нашето отворено писмо ще ви подтикне да се замислите и да осъзнаете нуждата от приоритетно разглеждане на законодателството в медийната област, областта, която има фатално важно значение за излизането от агонията на демокрацията ни, т.е. за нейната спешна, решителна и ефективна реанимация

Изискваме от вас действия, породени от ясно съзнание за това, което сте длъжни да направите. И което е разумно да бъде направено колкото се може по-скоро! 

Ако нищо не направите, предупреждаваме ви: вие ще бъдете първата жертва на собствената си неразумност и безхаберие. Понеже катастрофата на демокрацията ни ще се стовари най-напред върху вашите глави!

5 ноември 2022 г.

С УВАЖЕНИЕ: Георги Тодоров, упълномощен да води кореспонденцията ни с институциите

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Предлагаме името на публичния философ Ангел Грънчаров за влизане в гражданската квота на кандидат-депутатската листа на ПП-ДБ

До г-н Кирил Петков, съпредседател на ПП "Продължаваме промяната" До г-н Атанас Атанасов, председател на ПП "Демократи за сил...