сряда, 23 ноември 2022 г.

Изпълнете предсмъртното желание на Цар Фердинанд да бъде погребан в Пловдив, до гроба на своята съпруга Княгиня Мария Луиза - и му направете достойно държавно погребение!

До г-н Румен Радев, Президент на Република България

До г-н Вежди Рашидов, Председател на Народното събрание на Република България,

До Негово светейшество Неофит, Патриарх Български

До лидерите на парламентарно представените партии: Бойко Борисов, Кирил Петков, Корнелия Нинова, Мустафа Карадайъ, Христо Иванов, Костадин Костадинов, Стефан Янев

До г-н Здравко Димитров, Кмет на Пловдив

Де Негово Високопреосвещенство Николай, митрополит на Пловдив,

до инж. Борислав Стаматов, омбудсман на Пловдив

ДО МЕДИИТЕ

Изпълнете предсмъртното желание на Цар Фердинанд да бъде погребан в Пловдив, до гроба на своята съпруга Княгиня Мария Луиза - и му направете достойно държавно погребение!

Отворено писмо на групата на небезразличните граждани

Уважаеми г-н Президент,

Уважаеми г-н Председател на Народното събрание,

Ваше Светейшество,

Уважаеми дами и господа лидери на парламентарно представените партии,

Уважаеми г-н Кмет,

Ваше Високопреосвещенство,

Уважаеми г-н омбудсман,

Прочетохме публикация в блога на г-н Ангел Грънчаров, известен публичен философ, учител по философия и гражданско образование (за жалост, остракиран по най-грозен начин от образователната ни система!), добър гражданин и активен блогър, ютюбър, която носи едно нелицеприятно заглавие:

Знаете ли, че някога България е била царство и е имала за водачи истински аристократи, а не смешни и жалки парвенюта като Румен Радев и Боко Борисов?

Съжаляваме, но авторът е преценил да сложи такова заглавие, което, прочее, е в голяма степен и дори съвсем справедливо. В края на публикацията научихме потресаващия факт, че най-дълго управлявалия монарх в Третото Българско Царство цар Фердинанд стои непогребан в ковчега си в църквата в Кобург вече 74 години!!! Понеже неговото предсмъртно желание да бъде погребан в Пловдив, до гроба на първата си съпруга Княгиня Мария Луиза не е било изпълнено (по съвсем понятни причини!) от тогавашните комунистически управници на България (той умира в 1948 г., на 10 септември!), след това, след края на комунистическата тирания, в годините на тъй мъчителния преход на страната ни от комунизъм към демокрация (който още не е завършил!) никой от управляващите или не се е сетил, или не е имал смелостта и достойнството да изпълни неговото предсмъртно желание - та до ден днешен! Нямаме думи за да изразим възмущението си и от факта, че внукът на Цар Фердинанд, именно г-н Симеон Сакскобурготски (по понятни причини смятаме, че нямаме право да упоменаваме царската му титла!), който за доста години беше и премиер на Републиката (!!!), и водач на управляваща партия (имаме предвид периода на управление на т.н. тристранна коалиция!), не сметна за нужно да си мръдне и малкия пръст, с оглед да изпълни пресмъртното желание на собствения си дядо!!! Да не говорим за това, че 10 години президент на България беше един историк, имаме предвид г-н Георги (Гоце) Първанов, един философ (Желю Желев), един юрист (Петър Стоянов), нито един от тях не сметна за нужно да направи нещо, та костите на този български владетел да намерят най-сетне нужната почит и умиротворение, да, по чисто политически причини (политиците-популисти робуват на глупави представи за Цар Фердинанд и за монархията, а и големи части от народа ни също така са подвластни на съвсем непълноценни представи, поради което биха се възмутили ако някой дръзне да изпълни предсмъртното желание на този заслужил български владетел!) Цар Фердинанд продължава да стои непогребан!!! 

Ние смятаме, че това е грозно, несправедливо и позорно! Така да се държим и то при положение, че в българските земи знаем гроба само на един български владетел, именно Княз Александър Батемберг, чийто мавзолей в центъра на София е построен по личното нареждане на Цар Фердинанд. Ние дори смятаме, че поради този голям грях над България, очевидно, тегне едно проклятие, поради което в страната ни ето вече толкова много години не настъпва тъй желания от народа просперитет; убедени сме, че нашето поведение като власт и народ възмущава тъй справедливия Бог, макар е на нас самите, явно, изобщо не ни пука, че сме такива - толкова неблагодарни и толкова затънали в грехове и недъзи, но за сметка на напълно безсрамни, не знаещи какво е това емоцията срам. Ние също, очевидно, и не знаем какво е и това достойнство, понеже, за жалост, народът ни (колкото и да ни е тъжно ще кажем и това!) се състои предимно от хора, не разбиращи що е това свобода, т.е. състои се от роби (роби включително и на тъй жалките си и неверни представи за собствената си история!).

Уважаеми г-н Президент,

Уважаеми г-н Председател на Народното събрание,

Ваше Светейшество,

Уважаеми дами и господа лидери на парламентарно представените партии,

Уважаеми г-н Кмет,

Ваше Високопреосвещенство,

Уважаеми г-н омбудсман,

Имате големия шанс да покажете, че сте донякъде българи и също така сте човеци - като направите нужното най-сетне да бъде изпълнено предсмъртното желание на Цар Фердинанд и ковчегът му да бъде положен на указаното място в Пловдив, до гроба на съпругата му Княгиня Мария Луиза! Очакваме от вас незабавни действия за да изтриете това срамно петно от образа на тъй свидното ни отечество - многострадална България! Никакви оправдания против изпълнението на този дълг, имащ чисто човешка, морална страна не приемаме - и ги определяме предварително като израз на абсолютно непристойна (за държавници и духовни водачи) низост и дори мерзост!

24 ноември 2022 г.

С УВАЖЕНИЕ: Георги Тодоров, упълномощен да води кореспонденцията ни с институциите

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Предлагаме името на публичния философ Ангел Грънчаров за влизане в гражданската квота на кандидат-депутатската листа на ПП-ДБ

До г-н Кирил Петков, съпредседател на ПП "Продължаваме промяната" До г-н Атанас Атанасов, председател на ПП "Демократи за сил...