вторник, 29 ноември 2022 г.

Спрете незабавно престъплението, нанасящо страшни вреди на личностното и духовното развитие на младите хора, на учениците!

(На снимката: Коста Костов, национален експерт по философия, религия и гражданско образование в тъй приказната страна Мутроландия)

До г-н Коста Костов, национален експерт по философия в МОН - София
До г-жа Антоанета Пакова, Началник на РУО - Пловдив
До инж. Камелия Стоянова, вр.-изп.дл. Директор на ПГЕЕ "ТЕТ Ленин" - Пловдив
До инж. Борислав Стаматов, омбудсман на Пловдив

ДО МЕДИИТЕ


Спрете незабавно престъплението, нанасящо страшни вреди на личностното и духовното развитие на младите хора, на учениците!

Отворено писмо на групата на небезразличните граждани

Уважаеми г-н национален експерт по философия,

Уважаема г-жо Началник на РУО-Пловдив,

Уважаема г-жо вр.-изп.дл. Директор на ПГЕЕ "ТЕТ Ленин" - Пловдив,

Уважаеми г-н омбудсман,

С интерес следим очертаващата се да бъде безкрайна сага или, иначе казано, епопея около  тъй несправедливото и жестоко остракиране от образователната система на учителя по философия и гражданско образование от Пловдив г-н Ангел Грънчаров. Не само ние имаме поредица от предложения за решаването на този наистина грандиозен казус, конфликт, скандал, но и самият г-н Грънчаров многократно е излизал с какви ли не предложения, ала, за жалост, властващите на различни позиции длъжностни лица в системата на МОН, било на провинциално или местно пловдивско равнище, така и на национално такова, продължават да мълчат най-стоически или, тъй да се рече, ако ни позволите да използваме друга метафора, мълчат като дали обет за мълчание будистски или пък дори православни атонски монаси! (Дали не се налага г-н Министърът на образованието и науката или самият г-н Президент на Республиката ни да ги награди с най-престижен някакъв орден, медал или поне грамота за особени заслуги за този тъй велик героизъм на тяхното непресекващо многогодишно мълчание, а, какво ще кажете за нашето тъй основателно и уместно предложение?!) Но не за това сега ви пишем своето поредно писмо, а за нещо различно, но не по-малко основателно и тревожно при това, гарантираме за тази своя констатация.

Многоуважаемият г-н Ангел Грънчаров всеки Божий ден в блога си и в ютюб канала си проявява забележителна, дори бихме си позволили да кажем поразителна активност, изнася какви ли не беседи и уроци, прави коментари, поставя най-разнообразни казуси, имащи предимно възпитателно и духовно естество или характер, прави онлайн-дискусии с различни хора в създадения от него Философски дискусионен клуб, провежда интервюта с различни интересни личности. Обаче цялото това богатство си стои някак встрани и направо извън остракиралата го тотално образователна институция, чиито тъй смехотворен аргумент за изритването, за опраскването му, а именно, че, видите ли, г-н Грънчаров бил "напълно некадърен, изцяло лишен от качествна да бъде учител", отдавна е отишъл, тъй да се рече, по дяволите, нали поне това не е време най-накрая да признаете? 

А дали не трябва, с оглед на това признание, да направите все пак нещичко щото на младите хора, на учениците от пловдивските училища по някакъв начин да им се даде възможност все пак да черпят от цялото това, повтаряме, духовно богатство, какво ще ни кажете по този пукт? (В същото време г-н Кметът на Пловдив обяви за "велик просветител" и "посланик на доброто в сферата на образованието"... Слави Клашъра, давате ли си пък сметка за какво падение даже на самата представа за образование говори този потресаващо скандален факт?! Изобщо не станаха ли прекалено много скандалите от този род в Пловдив, уважаеми г-н омбудсман на Пловдив?!) Не е ли непростимо системата да игнорира постиженията на този забележителен учител и да ощетява по тази начин и учениците, и обществото, и нашия тъй напреднал иначе в културно отношение град?! Под какво форма може да се направи нещо та учениците да черпят от това богатство нека решите вие, експертите, от вас зависи решаването на този тъй интересен казус, още повече, че имате нужната власт още утре да го решите по подобаващия начин, ала ето вече 9 години (!!!) не го решавате, което и показва, че причината за всичко явно е, че не желаете да го решите, което пък означава, че следва да поемете цялата отговорност за нерешаването му, за задълбочаването на проблема!!! 

Какво пречи г-н Грънчаров, да бъде, примерно, поканен като гост-лектор не само в ПГЕЕ "ТЕТ Ленин" (а и в други пловдивски училища!) за да проведе поредица от семинари, обучения, интересни уроци, беседи, курсове лекции не само с учениците, но и дори с учителите? Той, разбира се, има нужния потенциал за това, нещо повече, убедени сме, че има какво да им каже на всичките тях, и при това ще им каже неща, които някой друг няма как да им ги каже, това поне той го е доказал с дела, и то от толкова много години! 

Знайте от нас: престъпление е да се постъпва така не само с този заслужил учител, но и младите хора, учениците да бъдат лишавани по толкова грозен начин от възможността да общуват непосредствено с него и да се обогатяват от несъмнените богатства на душата му, ето това поне малко съзнавате ли го? А какво пречи дори и училища в столицата, в София, да го поканят за подобни прояви, нима на никого в МОН и в Софийското РУО не му хрумна за такава една възможност и инициатива?! И какво ли показва това, че на никого това не хрумва, а, г-н Костов, Вие поне, като несъмнено интелигентен човек, бихте ли могли да отговорите поне на ето този тъй близък до ума въпрос?

Ние не сме толкова експертни като Вас, г-н Костов и г-жо Пакова (г-жо Кръстанова!), но бихме могли още сега да ви предложим примерно ето какво:

1.) Г-н Грънчаров има безчет прекрасни теми за беседи и дискусии, ето, примерно, някои от тях, даваме ви малък пример, за които той може да бъде поканен да разговаря с учениците, да проведе беседи с дискусии с тях (вземаме напълно произволно някои теми, с оглед да ви демонстрираме какви интересни теми поставя той в блога си и в ютюб канала си!):

До какво води безбожието, т.е. абсурдната "вяра в човека", вярата в НИЩОТО, нихилизмът: "Няма Бог, ерго, аз самият съм бог!"??

Кои са истините в Учението на нашия Спасител Христос, благодарение на които ще спечелим вечен живот?
















(ЗАБЕЛЕЖКА: Изреждаме тук само темите и въпросите, предлагани и обсъждани от г-н Грънчаров в последните няколко дни (!!!), предвид Рождественските пости има и религиозни такива, но къде е доказано, че училището ни трябва да е извън религията и политиката? А давате ли си сметка какво богатство се крие в блога му предвид това, че всеки ден толкова много години той поставя нови и нови, коя от коя по-интересни и важни теми? Нали изгонихте г-н Грънчаров за това, че уж бил нарушавал програмата по философия и стандартите, но сега забелязвате ли, че тези негови теми така чудесно пасват и на едното, и на другото - или ще продължите да отричате този така очевиден факт? А г-жа Кръстанова пък има наглостта да заяви тези дни, че г-н Грънчаров си бил знаел една-единствена тема, а именно темата "Кой съм аз?", той само нея бил поставял на учениците си и затова бил "правилно изгонен", представяте ли си това пък колко е грозно и несправедливо твърдение?! Нима мразещата го г-жа Кръстанова заслужава да заема този отговорен пост след като без капка неудобство демонстрира тъй сляпата си пристрастност, дължаща се на недопустима субективна и личностно мотивирана злоба и завист, жертва на която стана тъй талантливият учител философа Ангел Грънчаров?!)

2.) Нима не може да се предложи на класните ръководители да поканят г-н Грънчаров в своите часове за да изнесе на учениците някаква въздействаща нравоучителна беседа, нима това не е нужно предвид тежкото положение, в което се намира нашата младеж? Нима не е престъпление да не се използват очебийните способности на този забележителен учител, след като наистина е рядкост да имаме учител с тези необичайно силни способности да въздейства върху душите на нас, човеците - само дето не може да въздейства единствено на бетонираните от прекалено много злоба и завист души на съответните подложили го на недопустими гаври, терор, репресии, унижения и невиждан тормоз самозабравили се властващи в пловдивското образУвание мутро-гербовашки калинки?

3.) Нима като извънкласна форма в някои иновативни училища с по-творчески и нестандартно мислещи директори не може да се предложи на г-н Грънчаров да учреди и да ръководи, примерно, Философски дискусионен клуб, в който ония ученици от всички класове, имащи по-развити духовни потребности, да могат да участват и да изявяват своя творчески потенциал? Г-жо Камелия Стоянова, като изгонихте г-н Грънчаров, като допринесохте за неговото опраскване-уволнение (включително и като лидерка на учителския синдикат към "Подкрепа"!) и така ликвидирахте създадения от г-н Грънчаров ФИЛОСОФСКИ ДИСКУСИОНЕН КЛУБ (просъществувал повече от 10 години по времето не само на предишния директор г-н Паунов, Бог да го прости, но дори и по времето на тъй безславно провалилата се и толкова много навредилата на училището Ваша предшественица на поста!), нима след толкова години все още не сте осъзнала някаква вина за това, че лишихте младите хора от това училище от възможността да се развиват като пълноценни личности включително и благодарение на участието си и в този тъй активно работещ навремето клуб?

4.) Докога ще пречите на законното право на философа Ангел Грънчаров да учителства, нещо, което той прави по толкова убедителен начин, че всички на този свят разбраха, че това е негово призвание, това е негов безценен талант, даден му тъкмо от Бога - единствено и само това не разбраха и не щат да признаят неговите овладени от недопустима злоба и завист гонители от ПГЕЕ "ТЕТ Ленин" и от РУО-Пловдив?

Има още много въпроси, които искаме да ви зададем, също така има и много други възможности, които могат да се използват, ала ето че ръководствата на пловдивските образователни институции нищичко не правят, с което единствено демонстрират тъй недопустимата си ЛИЧНОСТНА и ЧИСТО СУБЕКТИВНА ОМРАЗА към един творчески и духовно надарен учител, с което продължават да ощетяват и да нанасят недопустими вреди на младите хора, на учениците! Това ли е всъщност истинската ви цел, многоуважаеми дами и господа ръководни длъжностни лица в РУО-Пловдив и МОН - София?!

Питаме и отговор не чакаме. Вашето мълчание обаче е фактическо признание за вина: нима не съзнавате че вашето мълчание ви изобличава тъкмо по този начин и при това така убедително, да не кажем красноречиво?

Г-н омбудсман, продължавайте нищичко да не правите - с оглед да не развалите душевния комфорт и спокойствието на тези, които не само извършиха тия всичките страшни безобразия, но продължават, без да им трепне окото, още да консумират, така да се каже, престъплението, свеждащо се до нанасянето на такива вреди на личностното и духовното развитие на младите хора, на учениците - най-големите жертви на техния произвол! Нещо, което обаче ние, небезразличните граждани, вярваме се убедихте поне в това, няма да ви позволим да продължава вечно; да, дори и това нима не сте разбрали все още?! 

Спрете незабавно престъплението, нанасящо толкова вреди на личностното и духовното развитие на младите хора, на учениците!- към това ви призоваваме накрая!!!

29 ноември 2022 г.

С УВАЖЕНИЕ: Георги Тодоров, упълномощен да води кореспонденцията ни с институциите

2 коментара:


  1. ПГЕЕ Пловдив (pgee.plovdiv@gmail.com)
    дата: 29.11.2022 12:57
    до:
    NEBEZRAZLICHNITE grajdani (nebezrazlichnite@abv.bg)

    Вх.№ 371/ 29.11.2022 г.

    ОтговорИзтриване
  2. Добър ден,
    Писмото Ви е с в. номер: АД-02-1003 / 29.11.2022.

    РУО-Пловдив

    ОтговорИзтриване

Предлагаме името на публичния философ Ангел Грънчаров за влизане в гражданската квота на кандидат-депутатската листа на ПП-ДБ

До г-н Кирил Петков, съпредседател на ПП "Продължаваме промяната" До г-н Атанас Атанасов, председател на ПП "Демократи за сил...