понеделник, 14 ноември 2022 г.

Спрете обезчовечаването и тъй нетърпимата деморализация и развала в сферата на управлението на българското образование!!!

До проф. Сашо Пенов, Министър на образованието и науката
До г-жа Антоанета Пакова, Началник на РУО - Пловдив
До инж. Камелия Стоянова, вр.изп.дл. директор на ПГЕЕ "ТЕТ Ленин" - Пловдив
До инж. Борислав Стаматов, омбудсман на Пловдив

ДО МЕДИИТЕ


Спрете обезчовечаването и тъй нетърпимата деморализация и развала в сферата на управлението на българското образование!!!

Отворено писмо на групата на небезразличните граждани

Уважаеми г-н Министър на образованието и науката,
Уважаема г-жо Началник на РУО-Пловдив,

На 10 ноември 2022 г. (една многозначителна историческа дата!) делегация на нашата общност посети пловдивската ПГЕЕ "ТЕТ Ленин" - за да се срещне и да разговаря с новата директорка. Какво стана на тази среща можете да се запознаете с обстойния репортаж на нашия активист г-н Ангел Грънчаров, който в блога си описа станалото на този знаменателен разговор (виж: Защо ли в пловдивската ПГЕЕ "ТЕТ Ленин" тъй вдъхновено пеят песента "Промяна при нас няма - и няма да има!"?) По тази причина настояваме този текст да бъде смятан за органична и неделима част от настоящия документ. Излишно е да казваме, че изцяло споделяме оценките на г-н Грънчаров и заставаме зад неговата позиция, която става по този начин наша позиция. В тази връзка искаме обаче да добавим - във връзка с така очертаната цялостта картина! - следните наши необходими констатации и пораждащите се съобразно тях предложения:

1.) Очевидно е, че съзнанието на новата директорка на това печално известно училище живее във фантастичен бюрократичен свят, имащ само най-бегло подобие с реалния. Дългото й пребиваване във властта е довело дотам, че тя е изцяло зомбирана от тъй жестоко силния наркотик на властта, от което нормално мислещият човек трябва да си направи извода, че по-нататъшното й пребиваване във властта е изцяло вредно не само за нея самата, но и за учреждението, което толкова години беше тиранизирано от една друга лакомничка за властване. Имаме предвид именно нейно величество бившата директорка, сега царствено почиваща от епичните си подвизи в наистина заслужен отдих, в пенсионерско умилителна носталгия към славното мутренско време, в което тя самовластваше в ПГЕЕ "ТЕТ Ленин", пък и още властва, предвид това, че новата директорка, така да се каже, е продължение на собственото й тяло. Вам оставяме да неправите съответните правно-административни и разпоредителни изводи от горната толкова ясна и очевидна даже констатация;

2.) Екипът на г-жа Камелия Стоянова също се нуждае от заслужен отдих след тъй дългото властване, имаме предвид заместничките й, всичките до една заместнички и на предишната блажено царстваща особа, която превърна училището в свое феодално имение. Очевидно е, че безмандатното властване на директорите в сферата на образованието е, така да се каже, чумата за намиращото се в катастрофално състояние българско образование, за което пловдивската ПГЕЕ "ТЕТ Ленин" е явно най-фрапантния, дори потресаващо тежък, направо катастрофално трагичен пример. Ще се радваме да инициирате в тази връзка законодателни промени - така ще имате шанса да направите нещо добро за образованието на нашите деца и внуци (независимо че сте министър в служебно правителство);

3.) Поискахме г-жа Камелия Стоянова да ни запознае със ситуацията в областта на обучението по философия и гражданско образование, което беше несъмнен приоритет на предишната директорка - водила дългогодишни пунически войни за да ликвидира всички постижения в тази област (като се почне от съсипването на кабинета по философия, та се стигне до двукратното опраскване-уволнение, извършено по пределно грозен мутренски начин, на титуляра по тези философски предмети, именно г-н Ангел Грънчаров!). Ние искахме да разберем дали има промяна към добро в тази сфера или и тук провалът е неописуемо страшен. Отговорът, който ни даде г-жа Стоянова чрез устата на заместничката си г-жа Корнелия Василева (погледнете съответния пасаж в прикрепения към този документ текст на г-н Грънчаров) затвърди убеждението ни, че в тази област положението в пловдивската ПГЕЕ "ТЕТ Ленин" е направо трагично (т.е. се преподава по стария, отречен от живота бюрократичен, догматичен, стереотипен, отблъскващ и формален начин, което нанася непоправими поражения на съзнанията на учениците!). Не можаха да ни заблудят, че всичко в тази област е "нормално", макар в нашето възприятие "нормалното" от гледната точка на бюрократите е свръхненормално и абсолютно недопустимо от нашата гледна точка, от гледната точка на съвременните разбирания и изисквания. По тази причина имаме следното предложение:

4.) Настояваме да се проведе незабавна среща на наши представители с преподавателките по философия и гражданско образование в пловдивската ПГЕЕ "ТЕТ Ленин", на която да се дебатира върху реалното състояние и проблемите, пред които те са изправени. Дискусията следва да се проведе под патронажа на г-жа Антоянета Кръстанова, експертката по философия, но предвид нейната доказана пристрастност и необективност на дебата следва да присъства и националният експерт по философия г-н Коста Костов. Изводите от тази дискусия ще помогнат да се предприемат реални стъпки за излизане от тежкото състояние.

5.) За нас е потресаващ фактът, че нито г-жа Кръстанова, нито пък, да не говорим за това, ръководството на пловдивската ПГЕЕ "ТЕТ Ленин", но най-вече г-н Коста Костов не си дават сметка колко ценен за българското образование е г-н Ангел Грънчаров, доказан специалист, човек, който има цялостна концепция не само за преподаването на хуманитарните предмети и философията, но и за цялостна промяна към добро в българското образование, автор е също така на новаторски учебни помагала, много богати на идеи книги за реформата в образованието и пр. Скандално е, че един от най-добрите философи у нас беше изваден от системата на образованието по брутално грозен начин и то в най-плодотворния творчески период от неговото развитие, съсипано беше всичко онова, което той можеше да даде на учениците през "есента на живота си", т.е. когато духът на философа е най-плодоносен. Не по-малко стандално е, че това остракиране на г-н Грънчаров от системата на образованието се провежда с нетърпима ненавист вече цели 9 години от мутро-гербовашките властващи в образованието калинки, под ободряващия ги, под насърчаващия ги поглед на висшестоящите длъжностни лица, на които явно не им пука както за този произвол, така и за качеството на образованието изобщо. Отдавна, ако поне малко им пукаше, г-н Грънчаров трябваше да бъде върнат на своето място в училищната система. (Самият факт, че нито един директор на училище - а г-н Грънчаров е кандидатствал за тия 9 години в не по-малко от 50 училища не само в Пловдивска област! - не посмя да назначи на работа г-н Грънчаров, е потресаващо доказателство за това в какво катастрофално положение, в каква ценностна безпътица се намира управлението на образУвателната система на тъй приказната страна МУТРОЛАНДИЯ!) В тази връзка си позволяваме да предложим нещо, което е така близко до ума, но което явно господстващата в образованието ни властваща посредственост не смее даже и да си помисли, а именно:

6.) Г-н Ангел Грънчаров следва незабавно да бъде възстановен на работата си като титулярен преподавател по философия и гражданско образование в пловдивската ПГЕЕ "ТЕТ Ленин", като предвид това, че му остава 1 година до навършването на пенсионна възраст следва да се приеме, че той, в порядък на изключение, следва да продължи да учителства и след това предвид особените му качества и постижения на истински философ и учител (доколкото ни е известно, учителят Теодосий Теодосиев от Казанлък още учителства на редовно място въпреки че е на 75 години вече!). Разбира се, да се надяваме, че Бог ще даде на г-н Грънчаров здраве и сили да поработи повече години след навършване на пенсионна възраст, ние сме убедени, че от това обучението на учениците само ще спечели. (Философите винаги ги асоциираме с личности, доживели до преклонна възраст, е, ясно е, че властващата бюрокрация направи нужното за да убие г-н Грънчаров в разцвета на неговите творчески сили, но надеждата ни е, че понеже Бог все пак го запази въпреки преживените тъй тежки изпитания и унижения, нищо чудно е и да му даде някоя и друга година да поработи на попрището, за което всички знаем, че е роден: това именно е неговото призвание!)

Уважаеми г-н Министър,
Уважаема г-жо Началник на РУО-Пловдив,
Уважаема г-жо вр.изп.дл-директор на ПГЕЕ "ТЕТ Ленин",
Уважаеми г-н омбудсман,

Призоваваме Ви да направите спешно нужното с оглед да изтриете срама и петното от лицето на българското образование, каквото беше нанесено с той грозното и мутренско по същината си опраскване-уволнение и остракиране от системата на философа, учителя, образователния новатор и дисидент г-н Ангел Грънчаров! В противен случай рискувате да се прославите и да влезете в аналите на историята на българското образование като ония, които са спомогнали за убиването - чрез унижения! - на една личност, безкрайно ценна не само за образованието, но и за духовния живот в страната ни!

Разговорът ни с властващите в пловдивската ПГЕЕ "ТЕТ Ленин" ни показа, че ОБЕЗЧОВЕЧАВАНЕТО и тъй нетърпимата ДЕМОРАЛИЗАЦИЯ и РАЗВАЛА в сферата на управлението на българското образование е достигнала до епични и трагични мащаби. Тази пагубна тенденция трябва да бъде спряна и пресечена до корен! Направете го! Имате този шанс, към който ви призовававаме не ние, а самия живот.

15 ноември 2022 г.

С УВАЖЕНИЕ: Георги Тодоров, упълномощен да води кореспонденцията ни с институциите

2 коментара:

  1. Добър ден,
    изпращам Ви вх. номер АД-02-970 / 15.11.2022


    РУО-Пловдив

    ОтговорИзтриване

  2. ПГЕЕ Пловдив (pgee.plovdiv@gmail.com)
    дата: 15.11.2022 16:13
    до:
    NEBEZRAZLICHNITE grajdani (nebezrazlichnite@abv.bg)

    Вашият Вх. № 297/ 15.11.2022 година

    ОтговорИзтриване

Предлагаме името на публичния философ Ангел Грънчаров за влизане в гражданската квота на кандидат-депутатската листа на ПП-ДБ

До г-н Кирил Петков, съпредседател на ПП "Продължаваме промяната" До г-н Атанас Атанасов, председател на ПП "Демократи за сил...