неделя, 20 ноември 2022 г.

Милеете ли за духовното просветляване на младежта на България - или поддържате пагубната стратегия по нейното затъпяване, обезличностяване, опростачване?


До г-н Красимир Вълчев, Председател на Комисията на образованието и науката на Народното събрание,
До г-н Йордан Иванов, Народен представител от Пловдив
До проф. Сашо Пенов, Министър на образованието и науката
До г-жа Антоанета Пакова, Началник на РУО - Пловдив
До инж. Борислав Стаматов, омбудсман на Пловдив

ДО МЕДИИТЕ


Милеете ли за духовното просветление на младежта на България - или поддържате пагубната стратегия по нейното затъпяване, обезличностяване, опростачване?

Отворено писмо на групата на небезразличните граждани

Уважаеми г-н Председател на Комисията на образованието и науката на Народното събрание,

Уважаеми г-н народен представител,

Уважаеми г-н Министър на образованието и науката,

Уважаема г-жо Началник на РУО-Пловдив,


С потрес следим тъй сюрреалистичното, направо немислимо от човешки ум развитие на направо епичната история около казуса с остракирането на учителя по философия от Пловдив г-н Ангел Грънчаров (и на неговата съпруга, също учителка, също изгонена и държана принудително извън образователната система!). Този безпрецедентен случай на най-грозни репресии над едно българско учителско семейство нарушава всички до една норми на правото, законността и морала - независимо от това, че в крайна сметка българското правосъдие се издъни и по този случай (но въпреки това по абсолютно един и същ казус ние все пак имаме две напълно противоположни, взаимно отричащи се решения на Върховния Касационен съд, едното отмени заповедта за неговото тъй мутренско опраскване от властващите в пловдивското образование самозабравили се администраторки, а другото я потвърди, обяви я за "законна", което само по себе си демонстрира катастрофалното състояние на това, което наричаме "правосъдие" у нас!). И ето, в резултат на това се стигна дотам, че г-н Грънчаров вече 9-та година (!!!) е извън системата на тъй бляскавото ни образование, а образователните властващи бюрократи правят всичко за да го държат принудително в това толкова унизително положение - остракизмът му се потвърди безчет пъти от страхуващите се да го вземат на работа директори на училища, те наистина се чувстват длъжни да спазват наложената му от властващите бюрократи омерта. В тази връзка ние се смятаме за длъжни да Ви запознаем с неговото, на самия г-н Грънчаров, възприятие на толкова унизителната ситуация, в която бюрократите го поставиха - и от която той се опитва да излезе, предприемайки съвсем отчаяни действия (факт е обаче, че най-добрите, най-плодотворните години от неговото творческо развитие като учител и като философ, така или иначе бяха опропастени заради тия толкова жестоки репресии!). Ето двете публикации в неговия блог, в които е описано това негово толкова тъжно, по нашето възприятие, описание, на този негов тъй печален анализ на последните събития, бележещи развитието на неговия казус:

Какво един репресиран учител, имащ честта да е награден от тъй мъдрите ни бюрократи с титлата "пълен негодник", написа тази заран в своя дневник?



В тези описания, в тези есета (пълни с тъй умиротворяваща мъдра ирония!) тай разказва за срещата и дискусията си с инспекторката-експертката по философия (и религия, и гражданско образование) в РУО-Пловдив г-жа Антоанета Кръстанова - и по превъзходен начин обяснява защо бюрократите живеят в един въображаем свят, нямащ нищо общо с реалния, с толкова тъжната наша действителност. И най-вече показва наистина потресаващата деморализация, обезчовечаването, бездуховността, в която пребивават стожерите на по начало безчовечната, дори противочовечна "образователна" система. Много се вълнуваме от това дали ставащото ще предизвика у Вашите души подобаващия отклик, да, за нас реакцията Ви е равностойна на присъда - и ще ни покаже на кой от тези два свята Вие специално служите, т.е. подкрепяте ли битката за човечност (и реално демократизиране, а това значи очовечаване, а също така и облагородяване, одухотворяване!) на българското образование - или пък сте на страната на силите, които отчаяно, в името на запазването на своето всевластие, се мъчат да поддържат агонията, трагичното, катастрофалното статукво. Излишно е да казваме, че като небезразлични български граждани (и данъкоплатци!) ние изцяло споделяме и поддържаме оценките на г-н Грънчаров, за което тук изрично свидетелстваме, да, неговите оценки са и наши оценки. 


В тази връзка държим непременно да отбележим, че ставащото вече толкова години в нашето възприятие бележи най-големия позор на тъй нехуманната система, това именно е апогеят, кулминацията на нейния тотален провал - и на тъй агресивната й, враждебна на всеки повей на човечност, злотворност! Не си представяме как тия, които причиниха толкова унижения и страдания на този забележително всеотдаен учител (и на неговата многострадална съпруга, пострадала също тъкмо заради неговата толкова епична борба за човечност!), ще изкупят вината си, а също така и ще се реваншират поне отчасти, въпреки че пораженията, които нанесоха на евентуалните несъстояли се ученици на г-н Грънчаров, са направо неизчислими - понеже имат чисто духовно естество! Рядък шанс обаче е това, че г-н Грънчаров въпреки всичко е на своя пост, продължава да учителства, всеки ден поставя какви ли не, кой от кой по-съдбовно важни и превъзходно мъдри казуси, неотклонно изпълнява своята тъй величава духовна мисия; да, благодарим на Бога, че още го пази и му дава сили да продължава своята наистина неравна и самотна, но за сметка на това толкова вдъхновяваща всички нас борба!

Държим да смятате текста на тези две неговите есета за неделима и органична част от този наш документ. Също така искаме да Ви известим, че в средите на нашата Общност на небезразличните граждани тези дни текат най-разгорещени дискусии около това как да продължим борбата, какви акции да предприемем за това щото справедливостта най-сетне да възтържествува и г-н Грънчаров да бъде върнат на своето заслужено място като учител по философия и гражданско образование в пловдивската ПГЕЕ "ТЕТ Ленин". Разбира се, във Ваша власт е да направите това мигновено, но явно Ви липсва подобаващото съзнание, след като толкова години администрацията на МОН наблюдава ексцесиите, но не само че не подкрепи г-н Грънчаров, но и, за жалост, подкрепи неговите самозабравили се тотално гонители и екзекутори; това ако не е доказателство за безчовечността за системата, сполай му кажете! 

Та в съвсем скоро време, когато успеем да стигнем до решения в нашите дискусии, ние ще Ви известим отворено писмо, съдържащо това какви мерки и акции сме преценили, че сме длъжни да осъществим, да предприемем. А сега много ни вълнува, не крием това, Вашата реакция. Та ще ни покаже доколко Вие милеете за българското образование и за възпитанието на младежта на България - или, противно на това, продължавате да подкрепяте пагубната стратегия по нейното затъпяване, обезличностяване, опростачване и пр., т.е ще покаже, че за бъдещето на България изобщо не Ви пука!

21 ноември 2022 г.




С УВАЖЕНИЕ: Георги Тодоров, упълномощен да води кореспонденцията ни с институциите

1 коментар:

  1. Здравейте,

    Писмото Ви е регистрирано с вх.номер: АД-02-984 / 21.11.2022.

    Поздрави
    РУО-Пловдив

    ОтговорИзтриване

Предлагаме името на публичния философ Ангел Грънчаров за влизане в гражданската квота на кандидат-депутатската листа на ПП-ДБ

До г-н Кирил Петков, съпредседател на ПП "Продължаваме промяната" До г-н Атанас Атанасов, председател на ПП "Демократи за сил...