четвъртък, 15 юли 2021 г.

ЩЕ СЕ РАДВАМЕ ДА СЕ ОТКАЖЕТЕ ОТ СТАРИТЕ, НАПЪЛНО ДИСКРЕДИТИРАНИ И ПРОВАЛЕНИ ИЗЦЯЛО НЕДЕМОКРАТИЧНИ УПРАВЛЕНСКИ ПРАКТИКИ!

До г-жа Антоанета Пакова, Вр.изп.дл. Началник на РУО-Пловдив

ЗА СВЕДЕНИЕ:

До проф. Н.Денков, Министър на образованието и науката 

До г-жа Елена Кисьова, Директор на СУ "Черноризец Храбър" - Пловдив

До г-жа Стоянка Анастасова, Директор на пловдивската ПГЕЕ "ТЕТ Ленин"

До г-н Пламен Стоилов, Директор на СЕ "П.Яворов" - Пловдив

До г-н Здравко Димитров, Директор на СУ "Св.Кл.Охридски", Пловдив

До инж. Борислав Стаматов, омбудсман на Пловдив,

ДО МЕДИИТЕ


ЩЕ СЕ РАДВАМЕ ДА СЕ ОТКАЖЕТЕ ОТ СТАРИТЕ, НАПЪЛНО ДИСКРЕДИТИРАНИ И ПРОВАЛЕНИ ИЗЦЯЛО НЕДЕМОКРАТИЧНИ УПРАВЛЕНСКИ ПРАКТИКИ!

от групата на небезразличните граждани


Уважаема госпожо Пакова,

Получихме Ваш твърде спешно написан отговор, който публикувахме в нашия блог под заглавие:

Кога диалогът ни с длъжностните лица в образованието ще започне да става смислен?

Държим да Ви уведомим в тази връзка, че съвсем неправилно сте разбрала израза "да поставите под въпрос" (директорските конкурси, проведени миналата година от уволнената началничка на РУО-Пловдив г-жа Киркова, за която обществеността в града изглежда не без основание смята, че в периода на своето управление беше превърнала РУО-Пловдив в нещо като "Бюро по труда" на управляващата партия ГЕРБ и присъдружните й в ползването от облагите на властта партии!). Да, Вие сте схванала този израз "да поставите под въпрос" като "преразглеждане на конкурсите", което, разбира се, е невъзможно, ние изобщо не сме имали предвид подобни глупави и невъзможни неща; а какво сме имали предвид сме го изразили напълно ясно в писмото си, поради което сега не е нужно да се повтаряме. 

Молим по-внимателно да прочетете нашето писмо, да вникнете в неговия верен смисъл, да постигнете т.н. общ контекст на документа и на тази база да се опитате, респективно, да предприемете съответните действия, които се изискват от Вашия статут на ръководител на това регионално управление на МОН. 

За една година, предполагаме, въпросните директори вероятно вече са се проявили по един или друг начин, показали са своя характер, своя управленски подход и ония специфични, строго характерни начини на общуване с персонала, които ние оценяваме като порочни. Ние се страхуваме, че поради начина на провеждане на въпросните конкурси (несъмнено е, че всички назначения са преди всичко чисто политически мотивирани, т.е. злоупотребено е със закона, поруган е законът!) на тия постове са сложени съвсем неподходящи лица, които, по тази причина, няма как да не се изявят крайно неподобаващо, да се изразим така. (Давате ли си сметка как по този начин назначени лица подбират учителите в съответното училище - и дали те изобщо са способни справедливо да оценят кои учители наистина имат длъжните и подобаващите качества?! Ами ако и те в съответствие с утвърдената практика, благодарение на която и те самите са назначени, назначават учители и останалия персонал в училището, движени само от чисто политическия принцип да са "от наште", т.е. да са от партия ГЕРБ и от присъдружните й в дележа на облагите от властта партии?)

Нас също така горещо ни вълнува въпроса като са "спечелили" тия "конкурси" (знаете прекрасно как се "печелят" по нашенски провежданите "конкурси"!), има ли все пак за тия директори някакъв изпитателен срок - или те са назначени един вид "допенсионно"? И на какво основание, евентуално, им е гласувано такова урбулешко доверие (или доверие урбулешката, тази дума, както ни съобщава речника, означава: грубо, стремглаво, набързо. необмислено). 

Примерно сама прекрасно знаете какви поразии извърши знаменитата директорка на пловдивската ПГЕЕ "ТЕТ Ленин", назначена преди 11 години, тя влезе вече във фолклора на града ни, за нейните епични недовършени ремонти на физкултурния салон и на новия корпус на училището отдавна вече песни се пеят; вярваме знаете, че за нейни чутовни подвизи по опраскването-уволнението на всички неугодни й учители се написаха цели книги и романи! 

И ето, като знаете всичко това, не се ли притеснявате поне малко, след като сте назначили в тия години и особено в предпоследната толкова много директори, за подвизите на много от които, вероятно, тепърва ще се запеят нови и нови песни - и ще се напишат нови книги и романи? 

За тия неща Ви предлагаме не само да помислите, но и да предприемете ония неща, които правото, законът и здравият разум изискват от Вас като длъжностно лице, заело този отговорен пост; щото пораженията върху училищните общности от страна на неподходящи за тази толкова прецизна мениджърска роля директори са неизчислими, са направо катастрофални. (Всяко родно училище се е превърнало в нещо като малка мафия, в която директорът играе ролята на кръстник-благодетел по разпределянето на порциите от благинките; това пак го знае целият наш все пак не толкова тъп, колкото си мислят управниците ни, многострадален народец!) 

Толкова. Смятаме, че не се налага да правим цялостно тълкуване на собственото ни писмо, което, както сама сте забелязала, е пределно откровено, честно, прямо, ние не шикалкавим, не усукваме, не се правим на изоглавени, нищо не крием, а говорим само и единствено истината. Което предлагаме да започнете да правите и Вие като ръководен представител на намиращата се в катастрофално състояние образователна институция. 

На основание на казаното явно още повече се налага отпочването на оня пределно честен и оздравителен демократичен дебат, който ние години наред предлагаме, ала който беше блокиран от бившата началничка на РУО-Пловдив г-жа Иванка Киркова. Ще се радваме изключително много ако Вие, в духа на идващото ново време, не продължите да следвате стриктно нейното тъй обструкционистично и антидемократично поведение, напротив, ако ни изненадате с коренна смяна на подхода. 

Видяхте сама, че епистоларната (писмената, под формата на писма, жалби, доклади, апели и пр.) форма на водене на предлагания дебат е съвсем бавна, трудоемка, туткава, тромава и пр., все пак живеем в тъй напредналия и демократичен 21-ви век. 

Тъй че се надяваме съвсем скоро да ни поканите в сградата на РУО-Пловдив, с което ще демонстрирате, че сте готова да се откажете от старите, напълно дискредитирани и провалени изцяло управленски практики, които следваше Вашата предшественичка, уволнена между другото и за това, че се провали напълно в тази толкова важна сфера каквато е работата с жалбите и предложенията на нас, гражданите - и най-вече заради крещящото й неумение да общува с нас, небезразличните граждани

Между другото и да не ни поканите, ние сами съвсем скоро ще Ви посетим - и на място ще настояваме всички ония въпроси, които сме поставили досега, да станат предмет на тъй потребните за системата, пределно честни, откровени и по тази причина оздравителни демократични дебати, които, подчертаваме това, предлагаме от години. 

Ще се радваме като начало на тази наша първа среща да поканите и директорите на трите училища, упоменати в тия последни наши доклади, именно директорката на пловдивското ПГЕЕ "ТЕТ Ленин", директорката на СУ "Черноризец Храбър", директора на СУ "Пейо Яворов", както и директора-ветеран, директора на СУ "СВ.Кл.Охридски", към когото също имаме доста претенции.

До скоро виждане!

16 юли 2021 г.

С УВАЖЕНИЕ: ЛЮБЕН ВОДЕНИЧАРОВ, упълномощен от групата на небезразличните граждани да води кореспонденцията с институциите по този въпрос



3 коментара:

  1. Здравейте, г-н Воденичаров, Вашият вх.№ е УР-21-3650/ 16.07.2021 г.
    СУ "Черноризец Храбър" Пловдив, Тракия

    Лек и успешен ден от нас!

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте!



    Кореспонденцията е регистрирана с № 94-3531/ 16.07.2021.



    Приемна на МОН



    Тел.: 02 92 17 760

    ОтговорИзтриване
  3. СУ "Св. Климент Охридски" - град Пловдив
    бул. Васил Априлов № 5, тел. 032643975; 032644042; 032643067
    https://souklimentohridski.alle.bg/контакти/
    Здравете,
    Входящият номер е РД-25-2163 / 16.072021г. за писмото изпратено от Вас.

    Лек ден!

    ОтговорИзтриване

Предлагаме името на публичния философ Ангел Грънчаров за влизане в гражданската квота на кандидат-депутатската листа на ПП-ДБ

До г-н Кирил Петков, съпредседател на ПП "Продължаваме промяната" До г-н Атанас Атанасов, председател на ПП "Демократи за сил...