петък, 30 юли 2021 г.

НЕВОЛНА ГРЕШКА, АМОРАЛНА ПРОВОКАЦИЯ ИЛИ НЕСКОПОСАН ОПИТ ЗА ЗАБЛУДА?

 До г-жа Ива Митева Йорданова-Рупчева, 

Председател на Народното събрание на Република България

До проф. Николай Денков, Министър на образованието и науката 

До г-жа Антоанета Пакова, Вр.изп.длъжността Началник на РУО-Пловдив

До доц. д-р Ана Джумалиева - председател на КЗД

До доц. д-р Диана Ковачева, омбудсман на България 

До инж. Борислав Стаматов, омбудсман на Пловдив 

ДО МЕДИИТЕ 

 

НЕВОЛНА ГРЕШКА, АМОРАЛНА ПРОВОКАЦИЯ ИЛИ НЕСКОПОСАН ОПИТ ЗА ЗАБЛУДА?

 

Опровержение под формата на отворено писмо от групата на небезразличните граждани


Уважаема госпожо Председател на Народното Събрание,

Уважаеми господин Министър на образованието и науката, 

Благодарим за отговора, който получихме и внимателно прочетохме! 

Държим обаче да Ви уведомим веднага, че този отговор съвсем не ни задоволява - понеже е крещящо формалистичен, а същината на проблема е неглижирана, напълно пренебрегната, незачетена. 

Продължаваме да стоим на позицията си: това, че за да се участва в конкурса за началник на РУО се изискват някакви глупави чиновнически рангове, придобити с многогодишно безропотно служене на министерската образователна бюрокрация, това, че за този пост не могат да участват външни на бюрократичната система личности с нови идеи, е крещящо по наглостта си дискриминационно изискване

Държим да уведомим тези, които са написали писмото, че твърде много са се заблудили относно своите представи: началниците на РУО следва да служат не на министерската образователна бюрокрация и на нейната толкова арогантна властова хегемония-тирания, а трябва да служат единствено на коренните и дълготрайни интереси на народа, на страната, на младите хора! Да подчертаем: българското образование не е бащиния, нито пък е частна собственост на опитващата се да се възпроизвежда паразитираща министерска образователна бюрокрация, а то е наше, на гражданите, притежание, ние го издържаме с данъците си, то трябва да служи не на техните, а на нашите интереси, т.е. следва да служи на коренните интереси на страната и на народа! 

Тъй че тези правила, създадени да утвърждават властовата хегемония, безразделното господство на министерската образователна бюрокрация, разбира се, че трябва да бъдат незабавно променени - с оглед по някакъв начин в тъй прогнилите и задушни коридори на българското образование все пак някак и някога да може да лъхне, да нахлуе свежият вятър на промяната

По тази причина смятаме, че това свое писмо следва да го изпратим и на Председателя на Народното събрание (предвид че все още не е формирана парламентарна комисия по образованието!) с предложение комисията да изиска всички наши от толкова години пращани до МОН и други (контролиращи) институции отворени писма, сигнали, жалби и предложения - и да направи нужното на тях да бъде обърнато подобаващото внимание (защото те бяха изцяло пренебрегнати от досегашните министри и от досегашните състави на комисията по образование и наука на Народното събрание!). 

Ние смятаме, че изобщо ако трябва да бъде направена истинска, дълбока, коренна, т.е. смислена промяна в българското образование, то тя трябва да започне с разрушаването на властовия монопол на толкова арогантната и пазещата своето пълновластие и господство министерска образователна бюрокрация, която е главната виновница за катастрофата в българското образование (да й напомним: пълновластието означава пълна отговорност за това, което сте правили, ето, налага се сега, след провала и катастрофата на ръководеното от десетилетия именно от вас образование, да изпиете до дъно тази толкова горчива чаша!).

На второ място, по отношение на нашето искане да бъде уволнена световно-историческата и затъналата в груб административен произвол директорка на пловдивската ПГЕЕ "ТЕТ Ленин" г-жа Стоянка Анастасова, ние имаме усещането, че или написалите писмото са некомпетентни и по тази причина са изпаднали в непростима грешка, но ако това все пак не е така, сиреч, е невъзможно, то означава, че се опитват да ни баламосват, да ни заблуждават: досега многократно сме поставяли въпроса за уволнението на въпросната самовластваща и изпаднала в недопустим произвол директорска особа, а доскорошната Началничка на РУО-Пловдив, наскоро дисциплинарно уволнена от Вас, уважаеми г-н Министър, ни уверяваше, че ПГЕЕ "ТЕТ Ленин" е училище, което е директно подчинено на Министъра, т.е. само той може да я уволни - понеже той и я е назначил; сега в разглежданото писмо се твърди точно обратното: добре де, коя е истината? И докога може да продължи това "прехвърляне на топката", т.е. ще има ли някога край този безобразно грозен бюрократичен "волейбол"?!

Ползваме се от случая да предложим на МОН и на РУО-Пловдив с авторитета и властта си да повлияят на самоуправната директорка на ПГЕЕ "ТЕТ Ленин" в училището мигновено да бъде отпочната процедура по смяна на патрона на училището, щото е срамота в наше време това училище де факто благодарение на нея още да носи името "Ленин", да, точно така наричат всички в града ни това училище, нищо че вече сме 21 век, нищо че уж сме в Европа, нищо че уж минаваме за "демокрация"! 

Да напомним знаменателния и многозначителен факт: преди 10 години дългогодишният учител по философия и гражданско образование в това училище г-н Ангел Грънчаров по надлежния ред предложи за нов патрон на училището да бъде определен наскоро починалия тогава Стив Джобс, но назначената току-що тогава директорка Стоянка Анастасова категорично възрази, блокира неговата инициатива и вдъхновена от нескривано и демонстративно страстен комунистически плам започна люта битка с "предателя Грънчаров", в резултат на която тя двукратно го опраска или уволни по безобразно грозен мутренски начин; съдът го връщаше на работа, тя пак го уволняваше и опраскваше, ето, в крайна сметка беззаконието на самозабравилата се властница възтържествува, но, дето се казва, винаги идва "Видовден" - истината, доброто, правото, законът и справедливостта едва ли могат вечно да бъдат тъпкани и унижавани! - да се надяваме, че денят, в който ще бъде сложен край на нейните безобразия, вече е наближил!

Ето Ви сега, уважаеми господин Министър, още един чудесен аргумент (нескривана ретроградна политическа пристрастност на въпросното директорско недоразумение!) за незабавното й уволнение-опраскване, зер, напоследък предприехте някои инициативи за пълна забрана на политическата ангажираност в системата на образованието, което ние смятаме за напълно правилно, ще се радваме тази Ваша решимост да се изрази и в дела, ето, първото, което можете да направите, е незабавно да уволните директорката на славната пловдивска ПГЕЕ "ТЕТ Ленин"!

Спираме дотук. Ще се радваме да предприемете нужното, а именно спешно да инициирате преразглеждане на правилата, по които се правят конкурсите за началници на РУО (и да отмените започналия по толкова неправилни правила конкурс за началник на РУО-Пловдив!) и също така незабавно да уволните директорката на пловдивската ПГЕЕ "ТЕТ Ленин"!

31 юли 2021 г.

С УВАЖЕНИЕ: ЛЮБЕН ВОДЕНИЧАРОВ,  упълномощен от групата на небезразличните граждани да води кореспонденцията с институциите)

4 коментара:

  1. Регистрирано в МОН с вх. № 94-3531/02.08.2021 г.







    Приемна МОН

    ОтговорИзтриване
  2. РУО1 - 25398 / 02.08.2021 10:14

    РУО - София-град
    София 1303, ул. „Антим I”, № 17,
    тел.:9356050, факс:9883937,
    www.ruo-sofia-grad.com

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте!

    Писмото ви е регистрирано с вх.номер: АД-02-395 / 02.08.2021

    Поздрави

    РУО-Пловдив

    ОтговорИзтриване
  4. Жалбата Ви е регистрирана с вх.№ 7166/02.08.2021 г.


    --
    Благодарим Ви за изпратеното електронно писмо!
    Консултации, информация и справки за вече подадени жалби и други въпроси се предоставя всеки работен ден в интервала от 9:00 – 17:00 ч. на телефон:
    + 359 2 8106955.
    С уважение,
    Приемна на
    Омбудсман на Република България

    ОтговорИзтриване

Предлагаме името на публичния философ Ангел Грънчаров за влизане в гражданската квота на кандидат-депутатската листа на ПП-ДБ

До г-н Кирил Петков, съпредседател на ПП "Продължаваме промяната" До г-н Атанас Атанасов, председател на ПП "Демократи за сил...