сряда, 7 юли 2021 г.

КАТЕГОРИЧНО ПРОТЕСТИРАМЕ СРЕЩУ СВОЕВОЛИЯТА НА САМОЗАБРАВИЛАТА СЕ НОМЕНЛАТУРНО-БЮРОКРАТИЧНА КАСТА, ДОВЕЛА БЪЛГАРСКОТО ОБРАЗОВАНИЕ ДО ТОТАЛНА КАТАСТРОФА!

 

До проф. Николай Денков, Министър на образованието и науката 

До г-жа Антоанета Пакова, Вр.изп.длъжността Началник на РУО-Пловдив

До доц. д-р Ана Джумалиева - председател на КЗД

До доц. д-р Диана Ковачева, омбудсман на България 

До инж. Борислав Стаматов, омбудсман на Пловдив 

ДО МЕДИИТЕ 

 

КАТЕГОРИЧНО ПРОТЕСТИРАМЕ СРЕЩУ СВОЕВОЛИЯТА НА САМОЗАБРАВИЛАТА СЕ НОМЕНЛАТУРНО-БЮРОКРАТИЧНА КАСТА, ДОВЕЛА БЪЛГАРСКОТО ОБРАЗОВАНИЕ ДО ТОТАЛНА КАТАСТРОФА!

 

от групата на небезразличните граждани 

 

Уважаеми господин Министър, 

Най-напред искаме да Ви поздравим за това, че намерихте сили да уволните бившата началничка на РУО-Пловдив, за което уволнение ние настояваме от години! Но, за жалост, веднага след тази достойна постъпка последва акт, който показва, че министерската образователна бюрокрация, която има една-единствена грижа, а именно запазването и увековечаването на собственото си всевластие, Ви е подвела да сгафите по недопустим начин. Ето какво имаме предвид:

Прочетохме обявата за конкурса за нов началник на РУО-Пловдив и с потрес установихме, че сред изискванията към кандидатите фигурират клаузи, чиято единствена цел е на този пост да се настани не някой човек с авангардно, съвременно и демократично мислене, а че това място, оказва се, е оградено и запазено, тъй да се рече, за "изцяло наш", "изпитан кадър", който, естествено, ще мисли само и единствено за прословутото вечно всевластие на бюрократите; ето, съдете сам как звучат тези тъй сюреалистични изисквания, които при това са по арогантен начин нескривано дискриминационни:

длъжностно ниво по Класификатора на длъжностите в администрацията (КДА) – 5

    - наименование на длъжностното ниво по КДА – ръководно ниво 5А

    - минимална образователно-квалификационна степен за длъжността „магистър“

    - минимален професионален опит – 5 години опит на ръководна длъжност в институциите от системата на предучилищното и училищното образование или опит на ръководни или експертна длъжност в администрация, свързани с предучилищното и училищното образование или

   -  минимален ранг – II младши

Даже в този си вид подчертаните от нас изисквания са така заплашителни, че нито един човек, който чете обявата, няма дори да се осмели дори и да си помисли, че обикновен смъртен (неноменклатурчик на светата всевластна бюрократична система в образованието!) някога може да бъде допуснат да кандидатства за този иначе възлов пост! Как е възможно да се подпишете под такава гавра с българските граждани и образователни дейци, чиято единствена цел, както очебийно си личи, е да увековечи господството на самозабравилата се всевластна номенклатурна каста, която пък, от друга страна погледнато, е главна виновница за трагичното, за катастрофалното състояние на българското образование?!

Настояваме спешно да преразгледате тези тъй арогантно дискриминационни изисквания, да ги отмените, да преобявите конкурса – стига, разбира се, да искате нещо в прогнилата бюрократична система изобщо някога да се промени, стига все пак да желаете в нея все някога да се появи и живот, и динамика, и някакво развитие към добро; стига бъдещето на българското образование и на страната ни изобщо да Ви е свидно и да Ви вълнува!

Категорично протестираме срещу толкова безсрамните опити на самозабравилата се образователна номенклатурно-бюрократична каста да продължи по възможност за вечни времена своето пагубно всевластие, довело българското образование до тотална катастрофа!

Господин Министър, категорично настояваме да се определите: Вие за запазване на печалното статукво на командно-административната и по същество социалистическо-волунтаристична система ли сте – или сте неин противник, т.е. сте за реално демократизиране, декомунизиране и либерализиране на отношенията в общностите, занимаващи се с образование и възпитание?

Вие също така желаете ли на възлови места в управлението на българското образование да застанат новаторски, творчески, съвременно и демократично мислещи дейци – или сте готов да робувате на капризите на същата тази самозабравила се всевластна бюрократично-номенклатурна каста, която е главна виновница за катастрофалното състояние на образованието у нас? 

На второ място настояваме веднага да уволните печално известната директорка на пловдивската ПГЕЕ "ТЕТ Ленин" – и да обявите конкурс за длъжността! Мотивите за това наше искане са в огромните папки с документи, на които бившето ръководство на РУО-Пловдив и на апарата на МОН не обърна никакво внимание. Настояваме също така да накажете справедливо всички тия длъжностни лица от централния апарат на МОН и от администрацията на РУО-Пловдив, които години наред с бездействието си насърчаваха своеволията и беззаконията на въпросната самозабравила се административна особа – вместо да ги спрат; с което те фактически поеха отговорността за всички станали безобразия!

Уважаема госпожо Председател на КЗД,

Настояваме по настоящия сигнал да се самосезирате и да заведете преписка срещу МОН за толкова явната и грозна дискриминация!

Уважаема госпожо омбудсман на България, 

Уважаеми господин омбудсман на Пловдив, 

Ще ни се да вярваме, че споделяте нашата загриженост за ситуацията в българското и особено в пловдивското образование, от което следва, че в предела на пълномощията си ще подкрепите нашата борба за законност, за демокрация, против толкова арогантното нарушаване на правата на всички работещи в сферата на българското образование! Според нас ръководните длъжности в сферата на българското образование не може да са запазена територия тъкмо за висшите номенклатурни кадри на отговорната за неговото катастрофално състояние всевластна бюрократична каста. Надяваме ще имате доблестта да припомните на съчинителите на гореприведената дискриминационна обява, че доста са се объркали относно това в което време живеят.

Уважаема госпожо Вр.изп.длъжността Началник на РУО-Пловдив,

Уволнената г-жа Киркова, по всеобщото мнение в нашия град, беше превърнала РУО-Пловдив в "Бюро по труда" към управляващата партия ГЕРБ и присъдружните й в дележа на облагите от властта партии-патерици на нейния произвол, на нейните беззакония. Съобразно това се надяваме да направите нужното да поставите под въпрос всички ония "конкурси" за директори, които г-жа Киркова организира и проведе тъй ентусиазирано, с оглед да тури на ръководни длъжности в образованието все кадри, които са "от наште", т.е. са доверени и протежирани от доскоро управлявалата мутро-гербовашка партия.

ДОБАВКА: Като приложение към настоящия документ, представляващо неделима и органична част от него, прилагаме следните публикации от блога на нашия активист, на остракирания от системата авангардно мислещ учител по философия и гражданско образование г-н Ангел Грънчаров, които показват как през годините неговите предложения са били посрещани от представителите на все тази същата неспособна за никакво развитие властваща бюрократична каста (нека текста в тия публикации също да бъде възприет като наши предложения за дебатиране с оглед намирането на изход от катастрофалната ситуация, в която образованието у нас се намира!):

Каква идея за гражданското образование съм предложил преди повече от 20 години?

 

Каква идея, концепция и платформа за промяна в образованието съм предложил още в 1999-та година?

 

Защо промяна в образованието не може да има?

 

Какво представлява възпитанието, осъществявано през призмата на гражданското образование?

 

Кой е верният смисъл на философстването?

 

8 ЮЛИ 2021 г.

С УВАЖЕНИЕ: ЛЮБЕН ВОДЕНИЧАРОВ,  упълномощен от групата на небезразличните граждани да води кореспонденцията с институциите)


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Предлагаме името на публичния философ Ангел Грънчаров за влизане в гражданската квота на кандидат-депутатската листа на ПП-ДБ

До г-н Кирил Петков, съпредседател на ПП "Продължаваме промяната" До г-н Атанас Атанасов, председател на ПП "Демократи за сил...