вторник, 31 август 2021 г.

ГОСПОДИН ОМБУДСМАН, НАСТОЯВАМЕ: СВЪРШЕТЕ СИ РАБОТАТА, ИЗПЪЛНЕТЕ СИ СЛУЖЕБНОТО ЗАДЪЛЖЕНИЕ!

До инж. Борислав Стаматов, омбудсман на Пловдив

ДО МЕДИИТЕ



ГОСПОДИН ОМБУДСМАН, НАСТОЯВАМЕ: СВЪРШЕТЕ СИ РАБОТАТА, ИЗПЪЛНЕТЕ СИ СЛУЖЕБНОТО ЗАДЪЛЖЕНИЕ!

Обръщение от групата на небезразличните граждани под формата на отворено писмо


Уважаеми господин омбудсман,

Искаме да Ви предложим нещо важно. Като молбата ни е да помогнете за решаването на нелекия, на твърде заплелия се казус около баба Марийка. Ще Ви бъдем благодарни ако ни съдействате за разумното, за хуманното му решаване.

Разбрахме, че нашият активист г-н Ангел Грънчаров е завел баба Марийка при Вас и сте имали възможността непосредствено да се убедите в нейното недобро състояние. Тя наистина не умее да взема смислени решения за живота си - и по този начин е стигнала до състоянието сама да е заплаха за собствения си живот. В същото време от Центъра за психично здраве специалистите-психиатри са й дали диагноза "начална фаза на старческа деменция", което означава, че за възрастта си е напълно нормална; да, обаче тази нейна хипотетично-имагинерна нормалност, както сам сте имал възможността да се убедите, е доста съмнителна - предвид това, че тя не е способна да оцени реалистично положението си и да вземе разумно решение какво да прави, как да живее по-нататък. Противоречието е в това, че тя иска на своите години да живее свободно (което по принцип е похвално!), цялото й същество въстава срещу опасността отново да попадне в старчески дом и да живее в тъй неприятните за нея условия там, но в същото време тя, ако живее самостоятелно, решително не е способна да се грижи за себе си, да, доказано не може да живее сама, дори и да отиде да живее на квартира (както тя най-вече иска!), този вариант не е подходящ за нея - предвид това, че тя отново ще напълни квартирата с боклуци, да не говорим за това, че е свикнала съвсем да не се грижи за хигиената си. (Разбрахме също, че през цялото време след като излезе от психодиспансера с толкова оптимистична диагноза баба Марийка, с извинение, се е разхождала с мокри дрехи, т.е. тя имала обичай да не ходи по малка нужда, а да уринира непосредствено в дрехите си; не знаем дали сте забелязал мокрото петно по стола, на който тя е седяла при срещата с Вас?! Тази е причината за миризмата, която бабата издава в пространството около себе си!) 

И тъй, на основание на казаното, баба Марийка няма как да наеме квартира, тя самата решително не желае да живее в своя толкова опустошен апартамент (в който няма елементарни условия за нормален живот, няма вода, няма ток, няма прозорци!) понеже като капак на всичко я е страх от съседите й (които, както видяхме в репортажите по медиите, се отнасят към нея крайно враждебно, възприемайки немощната болна старица като най-голям и зъл враг на тяхното лично добруване!), да живее повече на хотел е невъзможно по понятни причини (за 4-дневното й пребиваване в хотел "Лайпциг" тя даде от пенсията си 272 лева!), остава пак да започне да спи на улицата, на тротоара (където в момента фактически е!); добре де, при това положение какво да се прави, кой е изходът от толкова тежката ситуация? Трябва ли да чакаме баба Марийка да издъхне някоя нощ на студените плочки на тротоара, та обезчовечилото се общество да си отдъхне най-сетне от нея?!

За състоянието на баба Марийка е най-добре тя да отиде отново в дом за стари хора. Трябваше след като тъй добродетелната директорка на Дома за стари хора на Коматевско шосе е разбрала, че състоянието на бабата се е влошило, да направи нужното тя по етапния ред да бъде пренасочена за друго социално заведение, примерно за възрастни хора с деменция като нея; да, обаче директорката предпочете да я пусне в нейното състояние на улицата (!!!) където тя повече от месец спа на тротоара - преди полицията да я закара в Центъра за психично здраве, който пък оцени състоянието й знаем как - и пак побърза да се отърве от нея като отново я прати... на улицата! Ето сам виждате как оторизираните социално-държавни институции на тъй добродетелната ни социална държава "си вършат работата", оказа се, че заради техните грешки и пропуски, заради тяхната безхаберност и грьонсуратлък баба Марийка трябваше някак да бъде спасявана от един-единствен човек - от "смахнатия" философ, от "лудия" учител Грънчаров. 

Вчера, между другото, г-н Грънчаров и баба Марийка с часове са чакали пред Второ РУ на МВР в Пловдив - за да бъдат разпитани, чакали са, защото полицаят Пламен Димитров е преценил, че първо трябва да бъдат разпитани привилегированите в неговите очи съседи на баба Марийка (ами че те нали са именно "НАРОДЪТ"?!), а пък възрастната жена, естествено, и "лудият" й придружител по тази причина са чакали до късна доба, след което са били разпитани, а пък след това оставени пак на улицата, където г-н Грънчаров се е видял в чудо какво да прави, къде да води баба Марийка: представяте ли си в какво положение се е озовал този човек?! А същият ден този човек, ведно с единственият пловдивчанин, който се е показал ЧОВЕК и е реагирал ЧОВЕШКИ, показал е ЧОВЕЩИНАТА си, именно гражданинът Георги Пашев, са завели 89-годишната старица, по идея на г-н Пашев, до сградата на манастира на ордена на Майка Тереза в Кючук Париж, да, завели са я при сестрите от този орден, наричащи се "мисионерки на ЛЮБОВТА"; да де, ама когато са казали, че тази бабичка се нуждае от помощ, че няма къде да спи и пр., монахините от този орден на любовта са заявили хладнокръвно, че в манастира "няма свободни легла" - и без да им трепне окото са я оставили да спи на улицата! Толкова. След като и тези мисионерки на любовта проявиха такава потресаваща безчовечност, то, уважаеми г-н омбудсман, очевидно трябва да оставим баба Марийка да си умре на улицата, така ли излиза?!

С оглед на казаното по-горе Ви предлагаме: Вие, в качеството си на омбудсман, да проявите инициатива и да информирате по официалния ред изброените по-горе държавни и общински институции, длъжностни лица и органи за създалото се БЛАГОДАРЕНИЕ НА ТЯХНОТО БЕЗХАБЕРИЕ И НА ТЕХНИТЕ ГРЕШКИ твърде тежко положение около баба Марийка, което съвсем скоро може да стане трагично. Предпочитаме не ние, а Вие да свършите тази работа, ето, предлагаме Ви да го сторите, а причината е, че не желаем повече нашите хора да бъдат разкарвани по полицията, където с часове да чакат разпита на значително по-важните и привилегировани "представители на народа", които са по-присърце до нашата "народна полиция", облужваща интересите именно на народа - и на народната власт най-вече, естествено. (Оказа се, че полицаите вчера са искали да разпитват и г-н Любен Воденичаров, който не може да се движи, който стои неподвижен на легло, представяте ли си?!) 

На второ място Ви предлагаме да информирате Окръжна прокуратура за обективното състояние на баба Марийка с оглед тя по каналния ред да бъде поставена под запрещение, с оглед да бъде настанена най-сетне в подходящо за състоянието й социално учреждение - и с оглед да не умре като продължи да спи на плочките на тротоара! Ние недоумяваме защо Вие сам до този момент не инициирахте тази единствено реалистична хуманитарна акция, но ето, понеже досега не сте се досетил, ние Ви предлагаме съвсем официално да си свършите най-сетне работата. Ако законите не Ви задължават да постъпите по този начин, молим, не се оправдавайте с тях, а приемете, за успокоение на своята чиновническа съвест, че сте постъпил според МОРАЛНИЯ ЗАКОН, иначе казано, според БОЖИЯ ЗАКОН - който, за Ваше сведение, стои над всеки друг закон!

Толкова. Ще очакваме с интерес реакцията Ви. Не пишем до други органи и длъжностни лица, щото сме забелязали, че когато адресатите са много, те всичките изпадат в някакъв бюрократичен трупор, застават в изчаквателна позиция, хитро започват да чакат някой друг да се захване нещо да прави, чакат се взаимно дълго време, в резултат в крайна сметка никой нищо не прави - и се налага, примерно, г-н Ангел Грънчаров, понеже именно е "луд", да върши тяхната работа! (Информираме Ви, че за това, което г-н Грънчаров върши около спасяването на живота на баба Марийка, за специфично нашенска "благодарност" той е бил съвсем официално заплашен със съд от беснеещите и тъй добродетелни "представители на възмутения народ" (имаме предвид съседите-самаряни на баба Марийка от блока на ул. Копривщица 15!)

1 септ. 2021 г.


С УВАЖЕНИЕ: Любен Воденичаров, упълномощен от групата на небезразличните граждани да води кореспонденцията с институциите

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Предлагаме името на публичния философ Ангел Грънчаров за влизане в гражданската квота на кандидат-депутатската листа на ПП-ДБ

До г-н Кирил Петков, съпредседател на ПП "Продължаваме промяната" До г-н Атанас Атанасов, председател на ПП "Демократи за сил...