сряда, 4 август 2021 г.

Г-Н ТРИФОНОВ, АКО ВИЕ ЛИЧНО ПОЕМЕТЕ ТОЗИ ХАРЧ И МАСРАФ, ОКЕЙ, ДРЪЖТЕ СЕ ТОГАВА КАКТО ИСКАТЕ: И ПРЕДИЗВИКВАЙТЕ КОЛКОТО СИ ИСКАТЕ ИЗВЪНРЕДНИ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ!

 

До г-н Станислав Трифонов, Председател на ПП Има такъв народ

До г-н Христо Иванов, Съпредседател на коалиция ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ (а чрез него и до останалите лидери на партиите, влизащи в коалицията)

До г-жа Мая Манолова, Съпредседател на коалиция на ИЗПРАВИ СЕ, БГ! Ние идваме! ((а чрез нея и до останалите лидери на партиите, влизащи в коалицията)

До г-жа Корнелия Нинова, Председател на БСП

ЗА СВЕДЕНИЕ: До г-н Румен Радев, Президент на Република България

ДО МЕДИИТЕ

 

Г-Н ТРИФОНОВ, АКО ВИЕ ЛИЧНО ПОЕМЕТЕ ТОЗИ ХАРЧ И МАСРАФ, ОКЕЙ, ДРЪЖТЕ СЕ ТОГАВА КАКТО ИСКАТЕ: И ПРЕДИЗВИКВАЙТЕ КОЛКОТО СИ ИСКАТЕ ИЗВЪНРЕДНИ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ!

Отворено писмо от групата на небезразличните граждани

 

            Уважаеми дами и господа ръководители на партии и коалиции,

На другия ден, веднага след последните парламентарни избори се обърнахме към вас с ПРИЗИВ ЗА ДОСТОЙНО И ОТГОВОРНО ДЕМОКРАТИЧНО ПОВЕДЕНИЕ. За жалост, по-нататъшните действия или изяви особено на г-н С.Трифонов показаха, че той явно е възприел призива ни в смисъл, съвсем обратен, дори направо диаметрално противоположен на вложения от нас. С няколко думи казано, на нас, като български граждани, не ни харесва неговия подход абсолютно сам (Дали? А дали пък някой друг потайно не му диктува кои по-точно да са имената на марионетките в поредния списък с мераклии за министри?) да реди кабинет след кабинет от дивана си (и пременен с най-новия си анцунг), без да преговаря с лидерите на партиите от евентуалното парламентарно мнозинство. Сиреч, иначе казано, като не желае да преговаря с другите партии за състава на кабинета, г-н Слави Трифонов се държи, без извинение, като куче, захапало кокала на властта, което ръмжи и гледа злобно всеки, които го наближи, който мръдне, който поиска нещичко да каже или да предложи.

Г-н Трифонов, толкова ли нема кой да Ви каже, че се излагате здравата? А това, че се държите по този напълно неадекватен начин, ни навежда на мисълта: Вие дали изобщо сте самостоятелен играч или просто изпълнявате нечии потайни нареждания (на евентуалните Ви спонсори!) и то давани Ви от хора, които просто Ви използват – и на които изобщо не им пука, че заради тях така грозно се излагате? Все някой трябваше да Ви зададе този въпрос, ето, ние го сторихме – и го правим за Ваше добро.

Даже един прост поглед върху най-новия проекто-състав на Министерски съвет показва, че Вие, че Вашата партия страда от остър кадрови недоимък. Това, че някой бил имал някакво образование и че Ви е привлякъл вниманието съвсем не е достатъчно основание той да стане министър или премиер, да седне в министерско кресло; тъпа работа е да турите за министри всичките си познати или хора, които са Ви правили някаква услуга; е, само Боко Борисов правеше така, Вие нему ли решихте да подражавате? 

Само по този повод можем да ви кажем, че здравата сте се объркАл, он, Боко де, също се е много объркАл, само дето го разбра едва сега, когато цяла България скочи да протестира, възмутена от толкова арогантното му поведение; Вие обаче нима искате да Ви сполети неговата участ? Само Ви предупреждаваме де, знайте, че това, дето народът позволи на Боко, на никой друг нема да го позволи, даже и на Вас нема да го позволи. 

Имаме чувството, че някой Ви е излъгал, че можете да се държите като ирански аятолах или османски падишах – и българският народ ще Ви гледа изумен и ще Ви търпи; да имате много здраве, но тая наглост няма да я търпим и ден повече!

Иначе казано, или почвайте да се държите нормално и порядъчно, без да нарушавате елементарните принципи на демокрацията, или сам си обирайте крушите, махайте се от политиката – щото страдате явно от доста неверни представи за това що е политика. Апропо, нуждаете се спешно от учител по достойнство, по политика, по право, по морал, по възпитано, по културно поведение – и ние, небезразличните граждани, си позволяваме да Ви предложим за такъв учител един от нашите активисти, това е г-н Ангел Грънчаров, опитен учител по философия и гражданско образование; този човек за няколко дни консултации и обучение ще Ви повлияе, да се надяваме (стига да не се инатите!) така, че след това сам няма да можете да се познаете! Да, съвсем сериозно Ви предлагаме този достоен човек и истински учител (когото мутро-комунисто-гербовашките калинки в образованието опраскаха, уволниха, изритаха от образованието само защото не е типов учител, само защото е учител-личност, само защото е влюбен в истината и в свободата, само защото има ярки демократични убеждения и по тази причина не се вмества в догмите на тъй печално катастрофиралата образователна система в толкова приказната страна Мутроландия – да използваме неговата тъй сполучлива формулировка или дефиниция!) Апропо, г-н Грънчаров най-добре знае какво трябва да се промени в агонизиращата ни образователна система и ако поне малко наистина се вълнувахте от съдбата на образованието и на свидното ни отечество като цяло (образованието е най-важната сфера и то нема да се промени като подарите на учениците по един теблет!), тъкмо него следваше да предложите за министър на образованието – защото този човек с примера си е доказал, че знае и умее да промени образованието според потребностите на съвременността.

Още много неща бихме могли да Ви кажем, но засега спираме дотук. Изпращаме писмото си и до лидерите на останалите политически сили, с оглед да ги информираме за позицията си. Смятаме, че до този момент те се държат напълно разумно и достойно, за което ги поздравяваме. Но в никакъв случай не бива да Ви позволяват, драги г-н Трифонов, да продължите да си играете пошлите игрички, или се осъзнайте и отрезвейте, или знайте, че ще си получите заслуженото; нали парадирате, че уж много уважавате суверена, сиреч, народа, ето, ние сме народа, послушайте ни, иначе ще излезе, че сте чисто и просто един нетърпим демагог (в днешно време по-популярен е терминът популист!), сиреч, сте отвратителен лицемер и лъжец.

Има още малко време да направите едно свястно правителство, но спазвайки непоклатимите принципи на демокрацията и порядъчността; ако това разади Вас не стане с мандата на ИТН, ако заради игричките на г-н Трифонов ИТН пропилее шанса си, нищо не пречи единият от другите два мандата да бъде оползотворен.

Знайте от нас това, то е фундаментално по смисъла си: обстоятелството, че нито една партия няма самостоятелно мнозинство, е прекрасно (нито една партия няма да може да налага волята си, да тиранизира Парламента, да се държи като господар!), то е страхотен шанс българската демокрация да проработи и то най-ефективно! Защото всички решения на парламентарното мнозинство именно в този Парламент трябва да се вземат благодарение на разгорещени и пълноценни демократични дебати с участието на най-различни партии и на лидери с най-различни политически убеждения, ето, това именно е златният шанс българската демокрация най-накрая да бъде оживена, да проработи, да бъде спасена (което обаче Вие, г-н Трифонов, поради съвсем сбърканите си авторитарни представи, съвсем не разбирате – за жалост!).

И тъй, г-н Трифонов, ако заради Вашите капризи и заради неверните Ви представи за политика се наложи страната ни да бъде тласната към трети извънредни парламентарни избори, то ние, в качеството си на избиратели и на данъкоплатци Ви предлагаме следната сделка (Вие сте бизнесмен и ще ни разберете, надяваме се, чудесно!): окей, дръжте са както си искате, правете шоу, предизвиквайте нови и нови резилища и позорища, рипайте колкото си искате по свирката на който там Ви свири туй кръшно лудешко хорце, но имайте добрината сам, от своите банкови сметки, да плащате занапред харча за всички следващи извънредни парламентарни избори, които сте предизвикал!

Тъй съгласен ли сте?! При това положение и ние сме напълно съгласни: който поръчва музиката, той е редно да плаща сметката, да не сме абсолютни тъпанари (не ни подценявайте чак толкова де!) ние да плащаме сметката, а пък Вие да се кълчите и плезите на политическата арена както Ви скимне! Нали уж бяхте скромен и всеки ден се кълнете, че сте щели били да управлявате разумно: добре де, колко пъти трябва заради Вашето късогледство, заради погрешните Ви представи и заради капризите Ви да се държите като уличен хашлак да правим извънредни избори и да плащаме по 80-90 милиона грешни народни пари всеки път?

Но ако Вие поемете този харч от своя джоб, окей, дръжте се тогава както искате и предизвиквайте колкото си искате извънредни парламентарни избори. (Апропо, но тогава и пропуснатите за държавата, страната и народа ползи от безвремието, в което ще я вкарате – Вий вече я вкарахте в това пагубно безвремие! – ще трябва да платите и то пак, повтаряме, с пари от собствения си джоб требва да направите това, ще можете ли да платите чак толкова пари?! (Абе да видим как ще реагират на нашето предложение и Вашите спонсори, дето Ви командват да се държите като глезено дете – щот именно те следва да платят всички разходи за ставащото в последните месеци заради Вас!)

Това искахме да Ви кажем! Казахме каквото трябваше. Ще чакаме с интерес следващите Ви действия. Наблюдаваме Ви зорко, не забравяйте това! И не сме чак толкова малоумни както някой Ви е внушил че сме...

ДОБАВКА: Понеже Ви предложихме за учител по демокрация и морал философа г-н Грънчаров, ние се свързахме с него, казахме му за предложението си и той, разбира се, се съгласи; понеже все още е безработен, тъй да се каже, понеже е извън системата в образованието, понеже е остракиран от нея. Той при това Ви предлага, дори и да не приемете, да изчетете като начало текстове, съдържащи уроците, които г-н Грънчаров се е опитвал да изнесе навремето на бившия Премиер Боко Борисов; да, той се е опитвал през годините на неговото тъй славно царстване да му дава някои разумни съвети и да му изнася някои важни уроци; разбира се, по нищо не личи, че он се е възползвал, но, да се надяваме, Вие, като изчетете тия исторически писма, които са така поучителни в светлината на станалото подире, поне малко ще осъзнаете овреме какво сте си наумил да правите; ето тук се намират тези отворени писма, заради които, прочее, мутро-комунисто-гербовашките калинки в образованието, по нареждане отгоре, го опраскаха този тъй проницателен учител, и то на два пъти, именно през 2014 и 2017 г.: 

Сега разбирате ли защо трябва да се вслушвате в предупрежденията на философите?!

 

5 август 2012 г.

 

С УВАЖЕНИЕ: ЛЮБЕН ВОДЕНИЧАРОВ, упълномощен от групата на небезразличните граждани да води кореспенденцията с институциите

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Предлагаме името на публичния философ Ангел Грънчаров за влизане в гражданската квота на кандидат-депутатската листа на ПП-ДБ

До г-н Кирил Петков, съпредседател на ПП "Продължаваме промяната" До г-н Атанас Атанасов, председател на ПП "Демократи за сил...