сряда, 31 март 2021 г.

Как ли ще реагира доц. И.Старибратов след тъй дългото си мълчание по повод на позицията ни за несъстоятелността на неговата кандидатура за депутат от ДБ?

На имейла на г-н Старибратов днес изпратихме ето това писмо:

Здравейте, уважаеми г-н Старибратов,

Преди време по повод на Вашата кандидатура за депутат отправихме публично питане до ръководствата на партиите от ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ, до този момент нямаме никаква реакция от тяхна страна. Стигнало ли е нашето отворено писмо до Вас лично? Ще Ви бъдем благодарни да разберем Вашата реакция по повод на нашата позиция, изразена ето тук:

ОБРЪЩЕНИЕ ПО ПОВОД АПРИОРИ НЕПРИЕМЛИВАТА ЗА НАС КАНДИДАТУРА НА ДОЦ. ИВАЙЛО СТАРИБРАТОВ ЗА ДЕПУТАТ



До централните ръководства на партиите в коалицията 

ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ

и до техните ръководства в Пловдив

До доц. Ивайло Старибратов

ДО МЕДИИТЕ

 

 

 

ОБРЪЩЕНИЕ ПО ПОВОД АПРИОРИ НЕПРИЕМЛИВАТА ЗА НАС КАНДИДАТУРА НА ДОЦ. ИВАЙЛО СТАРИБРАТОВ ЗА ДЕПУТАТ

 

от Общността на небезразличните граждани

 

Уважаеми господа,

 

С неподправено удивление научихме, че в кандидат-депутатската листа на коалицията ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ за град Пловдив фигурира името на доц. Старибратов, бившия дългогодишен директор на Математическата гимназия в града ни. Смятаме, че това лице до този момент не е показало някаква отдаденост на демократичните ценности, напротив, поради самия факт, че г-н Старибратов беше дълги години тъй добре вграден в авторитарната (антидемократичната) по естеството си "образователна" система ни говори, че той по-скоро е привърженик на коренно различни ценности. Дълбоко сме убедени, че едва ли г-н Старибратов, служейки на въпросната система, е бил, така да се каже, някакъв потаен демократ, чиято демократичност, видите ли, е имала сякаш "шпионско естество" и по тази причина е останала неразкрита, непоказана в поведението, в делата и постъпките му. 

Наопаки, тъкмо делата обаче на г-н Старибратов илюстрират, че тази личност е привърженичка на недемократичните практики; примерно, градът още продължава да се удивлява защо г-н Старибратов преди няколко години, като директор на МГ, назначи за учител по философия и гражданско образование в повереното му училище активист и партиен функционер на национал-комунистическата партия АТАКА г-н (или другарят по-скоро); на какво ли беше израз това назначение, на външен политически натиск от управляващата тогава коалиция (БСП-ДПС) или на лична (приятелска) близост, но едва ли това назначение беше в интерес на качественото и ефективно обучение на младите в ценностите на духовността, човечността, цивилизоваността и демокрацията. Близостта на доц. Старибратов с неговия предшественик на директорския пост, героя на социалистическия труд и всецело отдадения на делото на социализма и комунизма заслужил функционер на БКП-БСП др. Кирчо Атанасов също е добре известна на целия наш град. 

По тази причина преди време ние с огромно удивление забелязахме пак името на тъй внезапно отдадения, така да се рече, на делото на демокрацията, доцент в листите на ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ за общински съветници. Не крием, тогава приехме това като опит за неуместна шега, плод на тъй бликащото остроумие на ръководствата на партиите в ДБ в града ни, но ето, че сега разбираме, че сме се излъгали, г-н Старибратов пак украсява листата на ДБ, този път обаче той кандидатства за депутат в Парламента. 

По тази причина ние, небезразличните граждани, сме поставени в неловката ситуация заради тази кандидатура да преживяваме тежки душевни мъки, щото, да си признаем, гласуването с отвращение за тази иначе привлекателна за нас коалиция, заради въпросната кандидатура, съвсем не ни е приятно. По тази причина настояваме името на доц. Старибратов да отпадне от листата, щото, както виждаме, неговият не толкова личностен, но предимно политически авторитет, тъй да се каже, е не само противоречив, а и отблъскващ, за нас, гражданите, които имаме ценности, родствени на тези, които защищава коалицията ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ.

Многоуважаеми г-н Старибратов, призоваваме Ви, в името на доброто на демократичната кауза в многострадалното ни отечество, оттеглете си сам кандидатурата от депутатската листа на ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ! Молим, не ни причинявайте това разочарование заради Вашата кандидатура – да не можем да подкрепим листата на предпочитаната от нас коалиция, която иначе, по нашето дълбоко убеждение, има нужния потенциал (и без Вашите услуги!) да проведе тъй потребните на страната и народа ни промени или реформи.

 

Уважаеми господа лидери на партиите в ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ,

 

Молим добре да ни разберете, ще се радваме да вникнете в създалата се ситуация и да сторите нужното, онова, което е разумно и добро! Призоваваме Ви, възпрете още в зародиша му този тъй вреден и никому ненужен гаф, който обаче има потенциала да стане великолепен скандал! Надяваме се, няма да доставите тази радост на политическите си опоненти – като внасяте такива жестоки травми в душите на избирателите си и то тъкмо в навечерието на предизборната кампания.

 

 

С УВАЖЕНИЕ: Любен Воденичаров, упълномощен от общността на небезразличните граждани да води кореспонденцията с институциите


ДОБАВКА: 

4 коментара:

  1. Г-н Воденичаров,

    От написаното си личи, че не ме познавате мен и фамилията ми.
    Отворен съм когато желаете да разговаряме.

    Изпратено от моя телефон Huawei

    Ивайло Старибратов (staribratov@uni-plovdiv.bg)

    ОтговорИзтриване
  2. Уважаеми г-н Старибратов,

    Аз лично наистина не Ви познавам, нито лично, нито задочно (видях Ви за първи път в предаването на г-н Тодоров по ПОтв вчера!), макар че живея в жилищен блок, който е на гърба на Математическа гимназия, училището, което Вие управлявахте доста години. Но отвореното писмо, което аз само Ви изпратих (не съм негов автор!), не е писано от мен, то е, така да се каже, "колективно творение" на много хора от нашата Общност на небезразличните граждани, много от които, за разлика от мен, Ви познават доста добре.

    Та ние на базата на техните впечатления и оценки за Вашата личност твърде много се изненадахме, че Вие, имплицитно и потенциално, така да се каже, сте бил толкова изтъкнат демократ, който е успял дори да влезе в листата на ДБ и то на толкова видно място; просто смятаме, че Вашата демократичност до този момент съвсем не е проличала в делата Ви. Дадохме и потресаващ пример от Вашето минало: когато за учител по философия в МГ назначихте виден активист-функционер на политическа партия АТАКА, сестринска партия ан БСП (игнорирайки значително по-добри кандидатури от неговата, смеем да твърдим това!). Тъй че ние пък на основата на такива факти (примерно и близостта Ви с г-н Кирчо Атанасов, бившият, преди Вас, директор на МГ, изтъкнат функционер на БСП и дори герой на социалистическия труд от епохата на непрежалимия Тодор Живков!) си правим извода, че Вие явно не сте прочел нашето отворено писмо, а сте хвърлил поглед само на неговото заглавие.

    Възможно е Вие да имате някакви неясни за нас, скрити досега, демократични наклонности или копнежи, по тази именно причина и реагирахме толкова остро, признаваме си това, когато разбрахме, че сте в листата за депутати на ДБ. Много ще се радваме, ако нашите ппечатления и преценки за Вашата персона се окажат съвсем погрешни и се окаже в крайна сметка, че Вие наистина сте един истински демократ - не само в съзнанието си, но и в поведението си (т.е. не сте само "потенциален демократ", така да се каже, "демократ в проект", а и актуален, истински, действителен!). Много внимателно ще следим бъдещите Ви изяви като политик, бъдете сигурен в това.

    ОтговорИзтриване
  3. А що се отнася до подхвърлянето Ви, че сте готов за разговори с нас, това е чудесно, ние също също много обичаме да разговаряме и дебатираме. Не знаем дали Ви е известно, че един от нашите активисти, именно бившият учител по философия и гражданско образование г-н Ангел Грънчаров, от години предлага дебати по най-важните и "най-горещите", както той ги нарича, проблеми на образованието, на които Вие, за жалост, не обърнахте никакво внимание! Даже когато той Ви призова за дебат в... Комисията за защита от дискриминация, Вие тогава, в качеството си на директор на МГ, изобщо не се явихте на този дебат, а изпратихте там свой опитен адвокат, който, разбира се, успя да спечели делото по Вашето тъй дискриминационно, а значи и недемократично по същество, игнориране на неговата кандидатура за учител по философия в МГ, в резултат на което г-н Грънчаров вече доста години не може да си намери работа в нито едно училище в Пловдив, пък и не само.

    Та ние се питаме в тази връзка: г-н Грънчаров беше по най-грозен начин опраскан, изритан от образователната система, лишен от преподавателски права, остракиран комай завинаги от образователната система, по същия начин, за да отмъсти на него (заради неговите възгледи за РЕАЛНО ДЕМОКРАТИЗИРАНЕ, ЛИБЕРАЛИЗИРАНЕ И ДЕКОМУНИЗИРАНЕ, забележете, на конкретните училищни общности като МГ и да българското образование като цяло!) доказано недемократичният мутро-комунистически режим постъпи по същия начин и с неговата съпруга, също учителка, Вие вероятно знаете за това, щото така или иначе участвахте в тази грозна репресивна кампания срещу тях, та значи (надяваме се още следите мисълта ни!) как може да се обясни всичкото това, как така и защо тъкмо Вие, бидейки изтъкнат, но само "потенциален демократ", подпомогнахте въпросния мутро-комунистически и съвсем недемократичен режим в репресиите срещу иначе изявения в демократичността си и репресиран заради това пловдивски учител Грънчаров?!

    ОтговорИзтриване
  4. Ето Ви още един казус, по който много ще ни е интересно да споделите с нас своите разяснения и обяснения. С удоволствие бихме се включили в дебат с Вас и на живо, но не смятаме, че ако разговаряме по телефона, ще можем да задоволим обществения интерес към Вашата кандидатура за депутат. Ето по тази причина си позволяваме да Ви поканим примерно утре, петък, в последния ден на предизборната кампания, в Дискусионния клуб, който заседава онлайн, за нас е най-удобно нашата с Вас дискусия да бъде примерно в 19.00 часа. (Ето линк за директно влизане в клуба: https://studio.restream.io/guest/RUp2TURhRae2xWETHElLr6McJdZIi_A .) Другият вариант да разговаряте с наши представители е днес, четвъртък, примерно кажете час, в който те да дойдат днес на мястото на ДБ на Главната улица и там ще можете да разговаряте по повдигнатите въпроси (ще можем и да запишем на видео разговора Ви, та да го предоставим на вниманието на избирателите!).

    Молим да ни разберете: ние, небезразличните граждани, в мнозинството си сме симпатизанти на ДБ, ние се самоопределяме като демократично и дясно мислещи граждани, ние не желаем, атакувайки Вашата кандидатура, да навредим на кампанията на ДБ, напротив, смятаме, че повдигайки тия въпроси около Вашата кандидатура, спомагаме за засилване на демократичността вътре в тази коалиция, която за нас е най-солидната и сериозна демократична сила в България. Защото, трябва да признаем това, ние сме разочаровани от недемократичния начин, по който е била съставена листата на ДБ в частност за Пловдив, ето и този въпрос искаме да обсъдим с Вас. Интересно ни е на какво основание в тази листа попаднахте не само Вие, но и г-н Манол Пейков, синът на Божана Апростолова, неговата кандидатура и у нас повдига не по-малко въпроси.

    Та в общи линии това е, ще се радваме днес или утре да осъществим тъй потребния не само за нас, но и за пловдивчани, наистина демократичен дебат по повдигнатите въпроси както около Вашата кандидатура, така и около проблема за демократичността вътре в партиите и в коалицията, която не без основание смятаме за най-демократични.

    Ще чакаме с интерес вашия отговор!

    Всичко добро!

    С уважение: Любен Воденичаров, упълномощен от групата на небезразличните граждани да води кореспонденцията с институциите

    ОтговорИзтриване

Предлагаме името на публичния философ Ангел Грънчаров за влизане в гражданската квота на кандидат-депутатската листа на ПП-ДБ

До г-н Кирил Петков, съпредседател на ПП "Продължаваме промяната" До г-н Атанас Атанасов, председател на ПП "Демократи за сил...