сряда, 31 март 2021 г.

Ще се проведе ли днес или утре тъй потребния - не само за нас, но и за всички пловдивчани! - демократичен дебат с г-н Ивайло Старибратов?

Изпратеното лично на г-н Ивайло Старибратов отворено писмо (виж: Как ли ще реагира доц. И.Старибратов след тъй дългото си мълчание по повод на позицията ни за несъстоятелността на неговата кандидатура за депутат от ДБ? доведе до съвсем неочакван резултат: той ни отговори, пък макар и три думи! Ето неговата реплика, а по-долу можете да прочетете нашето ново писмо до него, което и съдържа предложения за провеждане на дебат на живо с него, в който да влязат наши представители днес или утре, двата последни дни на предизборната кампания; та ето въпросната историческа реплика на кандидата за депутат:

Г-н Воденичаров,

От написаното си личи, че не ме познавате мен и фамилията ми.
Отворен съм когато желаете да разговаряме.

Изпратено от моя телефон Huawei

Ивайло Старибратов (staribratov@uni-plovdiv.bg)

А ето сега и нашият отговор, който написахме до него (след спешни консултации в средите на нашата общност тази нощ!):

Уважаеми г-н Старибратов,

Аз лично наистина не Ви познавам, нито лично, нито задочно (видях Ви за първи път в предаването на г-н Тодоров по ПОтв вчера!), макар че живея в жилищен блок, който е на гърба на Математическа гимназия, училището, което Вие управлявахте доста години. Но отвореното писмо, което аз само Ви изпратих (не съм негов автор!), не е писано от мен, то е, така да се каже, "колективно творение" на много хора от нашата Общност на небезразличните граждани, много от които, за разлика от мен, Ви познават доста добре. 

Та ние на базата на техните впечатления и оценки за Вашата личност твърде много се изненадахме, че Вие, имплицитно и потенциално, така да се каже, сте бил толкова изтъкнат демократ, който е успял дори да влезе в листата на ДБ и то на толкова видно място; просто смятаме, че Вашата демократичност до този момент съвсем не е проличала в делата Ви. Дадохме и потресаващ пример от Вашето минало: когато за учител по философия в МГ назначихте виден активист-функционер на политическа партия АТАКА, сестринска партия ан БСП (игнорирайки значително по-добри кандидатури от неговата, смеем да твърдим това!). Тъй че ние пък на основата на такива факти (примерно и близостта Ви с г-н Кирчо Атанасов, бившият, преди Вас, директор на МГ, изтъкнат функционер на БСП и дори герой на социалистическия труд от епохата на непрежалимия Тодор Живков!) си правим извода, че Вие явно не сте прочел нашето отворено писмо, а сте хвърлил поглед само на неговото заглавие. 

Възможно е Вие да имате някакви неясни за нас, скрити досега, демократични наклонности или копнежи, по тази именно причина и реагирахме толкова остро, признаваме си това, когато разбрахме, че сте в листата за депутати на ДБ. Много ще се радваме, ако нашите ппечатления и преценки за Вашата персона се окажат съвсем погрешни и се окаже в крайна сметка, че Вие наистина сте един истински демократ - не само в съзнанието си, но и в поведението си (т.е. не сте само "потенциален демократ", така да се каже, "демократ в проект", а и актуален, истински, действителен!). Много внимателно ще следим бъдещите Ви изяви като политик, бъдете сигурен в това. 

А що се отнася до подхвърлянето Ви, че сте готов за разговори с нас, това е чудесно, ние също също много обичаме да разговаряме и дебатираме. Не знаем дали Ви е известно, че един от нашите активисти, именно бившият учител по философия и гражданско образование г-н Ангел Грънчаров, от години предлага дебати по най-важните и "най-горещите", както той ги нарича, проблеми на образованието, на които Вие, за жалост, не обърнахте никакво внимание! Даже когато той Ви призова за дебат в... Комисията за защита от дискриминация, Вие тогава, в качеството си на директор на МГ, изобщо не се явихте на този дебат, а изпратихте там свой опитен адвокат, който, разбира се, успя да спечели делото по Вашето тъй дискриминационно, а значи и недемократично по същество, игнориране на неговата кандидатура за учител по философия в МГ, в резултат на което г-н Грънчаров вече доста години не може да си намери работа в нито едно училище в Пловдив, пък и не само. 

Та ние се питаме в тази връзка: г-н Грънчаров беше по най-грозен начин опраскан, изритан от образователната система, лишен от преподавателски права, остракиран комай завинаги от образователната система, по същия начин, за да отмъсти на него (заради неговите възгледи за РЕАЛНО ДЕМОКРАТИЗИРАНЕ, ЛИБЕРАЛИЗИРАНЕ И ДЕКОМУНИЗИРАНЕ, забележете, на конкретните училищни общности като ръководената от Вас МГ и на българското образование като цяло!) доказано недемократичният мутро-комунистически режим постъпи по същия начин и с неговата съпруга, също учителка, Вие вероятно знаете за това, щото така или иначе участвахте в тази грозна репресивна кампания срещу тях, та значи (надяваме се още следите мисълта ни!) как може да се обясни всичкото това, как така и защо тъкмо Вие, бидейки изтъкнат, но само "потенциален демократ", подпомогнахте въпросния мутро-комунистически и съвсем недемократичен режим в репресиите срещу иначе изявения в демократичността си и репресиран заради това пловдивски учител Грънчаров (и съпругата му)?! 

Ето Ви още един казус, по който много ще ни е интересно да споделите с нас своите разяснения и обяснения. С удоволствие бихме се включили в дебат с Вас и на живо, но не смятаме, че ако разговаряме по телефона, ще можем да задоволим обществения интерес към Вашата кандидатура за депутат. Ето по тази причина си позволяваме да Ви поканим примерно утре, петък, в последния ден на предизборната кампания, в Дискусионния клуб, който заседава онлайн, за нас е най-удобно нашата с Вас дискусия да бъде примерно в 19.00 часа. (Ето линк за директно влизане в клуба.) Другият вариант да разговаряте с наши представители е днес, четвъртък, примерно кажете час, в който те да дойдат на мястото на ДБ на Главната улица и там ще можете да разговаряте по повдигнатите въпроси (ще можем и да запишем на видео разговора Ви, та да го предоставим на вниманието на избирателите!). 

Молим да ни разберете: ние, небезразличните граждани, в мнозинството си сме симпатизанти на ДБ, ние се самоопределяме като демократично и дясно мислещи граждани, ние не желаем, атакувайки Вашата кандидатура, да навредим на кампанията на ДБ, напротив, смятаме, че повдигайки тия въпроси около Вашата кандидатура, спомагаме за засилване на демократичността вътре в тази коалиция, която за нас е най-солидната и сериозна демократична сила в България. Защото, трябва да признаем това, ние сме разочаровани от недемократичния начин, по който е била съставена листата на ДБ в частност за Пловдив, ето и този въпрос искаме да обсъдим с Вас. Интересно ни е на какво основание в тази листа попаднахте не само Вие, но и г-н Манол Пейков, синът на Божана Апостолова, неговата кандидатура и у нас повдига не по-малко въпроси. 

Та в общи линии това е, ще се радваме днес или утре да осъществим тъй потребния не само за нас, но и за пловдивчани, наистина демократичен дебат по повдигнатите въпроси както около Вашата кандидатура, така и около проблема за демократичността вътре в партиите и в коалицията, които не без основание смятаме за най-демократични. 

Ще чакаме с интерес Вашия отговор!

Всичко добро! 

С уважение: Любен Воденичаров, упълномощен от групата на небезразличните граждани да води кореспонденцията с институциите

2 коментара:

  1. Г-н Воденичаров,
    В писмото ви има доста неточности.

    В комисията по Дескримениция, както е видно от протоколите съм присъствал винаги. Най-вероятно ме бърка г-б грънчаров с някой друг.
    Колкото до вашия "пример" мога да кажа, че никога не съм бил партиен член и никога при назначение на учители не се ръководя от партийната принадлежност. В гимназията това, кой ще бъде назначен се взема от комисия, а не лично от мен. Даже в 90% от случайте аз не присъствам на събеседванията.
    Кирчо Атанасов ме остави, като насленик за 4 години не по партийна принадлежност, а въпреки и нея. Тогава изискване бе да е професионалист, а нне партиен функционер. И до момента съм в топ 20 на най-добрите математици. Което е видно от това, че съм председател на Националната комисия по провеждане на олимпиади и състезания и председател на Съюза на математиците в Пловдив. С 2018 след като имахме серозни разминавания с министъра напуснах гимназията.

    Демократ не се става за един ден може да се запознаете с моя дядо Запрян Джонгов депутат от VI велико народно събрание, с Моите прадядовци Недко Каблешков и Иван Нейков.
    Колкото до политиката, признавам, че това не ми е фиксидея и да съм се натискал да си зарежа прекрасната професия - учител. Но има изключително много проблеми в системата за които имам идеи как да се преодолеят. Мисля,че имам силите и способността да се реализират..

    Утре петък от 13:00 заповядайте на Главната, ще ви отделя специално време за вас.

    Ивайло Старибратов (staribratov@uni-plovdiv.bg)

    ОтговорИзтриване
  2. Благодарим за отговора! Утре, живот и здраве, ще пратим делегация на небезразличните граждани да поговори с Вас. Нали не възразявате в нея да влезе и г-н Грънчаров - или не желаете да се срещате с него понеже Ви е лично неприятен?

    ОтговорИзтриване

Предлагаме името на публичния философ Ангел Грънчаров за влизане в гражданската квота на кандидат-депутатската листа на ПП-ДБ

До г-н Кирил Петков, съпредседател на ПП "Продължаваме промяната" До г-н Атанас Атанасов, председател на ПП "Демократи за сил...