вторник, 11 май 2021 г.

ДАЛИ НОВАТА ВЛАСТ Е РЕШЕНА ДА ИЗВЪРШИ ДЕЙСТВИТЕЛЕН ПОВРАТ В РАЗВИТИЕТО НА ДЪРЖАВАТА И СТРАНАТА?

До г-н Румен Радев, 

Президент на Република България

До г-н Николай Денков, 

Министър на образованието и науката

ДО МЕДИИТЕ

 

ДАЛИ НОВАТА ВЛАСТ Е РЕШЕНА ДА ИЗВЪРШИ ДЕЙСТВИТЕЛЕН ПОВРАТ В РАЗВИТИЕТО НА ДЪРЖАВАТА И СТРАНАТА?

от групата на небезразличните граждани

 

Уважаеми господин Президент,

Уважаеми господин Министър на образованието и науката,

Най-напред нека да се поздравим с идването на първия ден, в който любителят на златни кюлчета и на пачките, съставени от едри банкноти в еврА, именно бодигардът Боко Банкянский вече не е министър-председател на България; да, днес е този повратен за България ден! Нека да си пожелаем този наистина забележителен поврат да отвори нова страница в историята на многострадалното ни – и точно затова така свидно! – наше отечество, в която тепърва ще трябва да бъдат записани много страници на постижения, подем, дълго чакан, но съвсем заслужен просперитет на гражданите и на народа ни! Напълно сме наясно обаче какви огромни трудности предстои да се надмогват, какви невероятно тежки проблеми предстои да се решават: режимът на автократора Бойко Борисов остави изключително тежко наследство на бъдещите управници, тотална развала на държавността и на порядъчността! Сред най-тежките проблеми в страната е катастрофата на подложеното на пълен застой, на страшен бюрократичен терор и в резултат сполетяно от невиждана морална разруха българско училище и образование.


Нашата група на небезразличните граждани възникна около борбите на образователния дисидент, на новаторски мислещия и активно действащ учител по философия и гражданско образование в пловдивската ПГЕЕ "ТЕТ Ленин" Ангел Грънчаров, който години наред се опитваше да спомогне за непосредственото, практическо и реално демократизиране на отношенията в конкретните училищни общности. И точно по тази причина г-н Грънчаров беше подложен на безпрецедентно грозен и нагъл терор, на безчет репресии от самозабравилите се властници в пловдивското образование: на два пъти той беше уволняван по невъобразимо арогантен начин от една мутро-гербовашка калинка! И то, представете си, по най-обидния и несправедлив мотив, именно "пълна некадърност", "изобщо не става за учител", "абсолютно негоден"; е, мутро-гербоваците го уволниха, но след първото уволнение съдът го възстанови на работа; след нов безогледен административен терор, организиран и насърчаван от директорката на въпросното училище г-жа Стоянка Анастасова, произвеждаща и трупаща безчет смехотворни компромати по чисто сталинския тертип, г-н Грънчаров отново беше уволнен – и то пак по абсолютно същия сюрреалистичен параграф; той пак спечели делото на решаващата втора инстанция; накрая властващите организираха същински "правен" погром на ниво ВКС, съдът беше използван като бухалка (правосъдието в онзи момент вече беше ликвидирано и беше превърнато в "прасовъдие"!), г-н Грънчаров загуби делото, неправдата възтържествува! 

А тази неправда се оказа безкрайно жестока: г-н Грънчаров беше де факто лишен от преподавателски права и остракиран от образователната система няколко години преди да навърши възрастта за пенсиониране, т.е. в най-плодотворните за философа, за твореца от неговия ранг години (тук няма да изброяваме всичко онова, което този забележителен човек, тази личност, този невероятно талантлив учител е направил през годините на своята творческа зрялост, няма да изреждаме заглавията на книгите, които е написал, на списанията, които е издавал и пр., за всичко това Вие сами можете да си направите надлежната справка!). 

Около тези епични борби с отдадените на толкова екстравагантно-грозни беззакония и затова така самодоволни (поради чувството на безнаказаност, на измамното съзнание за абсолютно всевластие!) мутро-гербовашките властници г-н Грънчаров пострада изключително много, не само в здравословно отношение, но той беше подложен на безчет унижения поради нуждата все някак да оцелява физически - след като години наред той вече не може да си намери работа като учител в нито едно училище не само в Пловдив и областта, но и в цялата страна (неговият случай стана национално-известен, въпреки медийното затъмнение, примерно случаят му беше разглеждан в предавания на БНР и в предаването на покойния вече Милен Цветков, Бог да го прости!)! Като капак на всичко властващите подложиха на абсолютно същия терор и неговата съпруга (също учителка, но по начална училищна педагогика и по английски език), и тя беше уволнена от постоянно учителско място месец след второто уволнение на г-н Грънчаров и ето вече три години и тя не може да си намери работа като учителка в нито едно училище на Пловдив, в областта и в цялата страна! Слава Богу, въпреки изпитанията, г-н Грънчаров и съпругата му някак оцеляват, г-н Грънчаров, въпреки че се принуди, за да осигурява минимални средства за съществуване на семейството си, да работи като нощен пазач, независимо от всичко това намери сили да продължи борбата си със самозабравилите се властващи.

Интересното е, че на неговите безчет апели, изложения, предложения и пр., пък и на поредицата отворени писма, които нашата група на небезразличните граждани изпрати до ръководството на МОН, ръководството на МОН и на РУО-Пловдив не обърнаха никакво внимание и не предприеха нищо, за да предотвратят толкова грозните беззакония; напротив, местните екзекутори сякаш бяха вдъхновени от нареждания отгоре, вероятно и от най-високото място: ние иначе не можем да си обясним защо въпросните екзекутори си позволиха да покажат такава безпрецедентна безчовечност в гоненията, в репресиите, в терора! 

Тук по-долу на Вашето внимание изпращаме само малка част от документите, които сме изпратили до МОН и РУО-Пловдив, по които или липсваше каквато и да било реакция, или пък реакцията се състоеше в бездушни и празнословни бюрократични заклинания, че, видите ли, всичко било "направено съобразно и в рамките на закона и на правилата"; като граждани настояваме да изискате всички тия документи и да издирите виновниците за това, че МОН не направи нищо за да прекрати беззаконията (за които г-н Грънчаров съвсем основателно заведе и дело в Европейския съд по правата на човека в Страсбург!):

 

Мое пределно искрено и, надявам се, разтърсващо писмо до г-н Тибор Наврачич, европейски комисар по образованието

 

(В този документ г-н Грънчаров разказва вкратце цялата разтърсваща история, но на един етап, в който тя все още продължаваше.)

Какво е публикувала небезразличната гражданка г-жа Мария Василева на своята страница във фейсбук?

 

ПРИЗИВ ЗА ДИСКУСИЯ, НАСТОЙЧИВО ПОСТАВЯЩ ПРЕДЕЛНО ВАЖНИЯ ВЪПРОС „КОЙ Е ВЕРНИЯТ НАЧИН ЗА ЕФЕКТИВНО ОБУЧЕНИЕ ПО ФИЛОСОФИЯ?”

 

НАШИТЕ ПИТАНИЯ В НАЧАЛОТО НА УЧЕБНАТА ГОДИНА

 

Как се решава загадката около нескончаемия, вече 10-годишен ремонт на физкултурния салон и на производствения корпус на пловдивската ПГЕЕ "ТЕТ Ленин"?

 

ДОКОГА ФИЛОСОФИЯ ЩЕ СЕ "ПРЕПОДАВА" ОТ ХАЛ-ХАБЕР НЯМАЩИ СИ ПРЕДСТАВА ЩО Е ТОВА ФИЛОСОФИЯ НЕСПЕЦИАЛИСТИ?

 

НИМА ДОПУСНАХМЕ ДА СЕ ПРИМИРИМ С БЕЗОБРАЗИЯТА И БЕЗЗАКОНИЯТА, НИМА НАШЕТО БЕЗРАЗЛИЧИЕ НИ ДОВЕДЕ ДО НЕПРЕОДОЛИМА НРАВСТВЕНА РАЗВАЛА?

 

ДАЛИ ИМА НАДЕЖДА УПРАВЛЯВАЩИТЕ ДА ПРЕСТАНАТ ДА СЕ ЗАНИМАВАТ С ГЛУПОСТИ И ЗАПОЧНАТ ДА ОБРЪЩАТ ВНИМАНИЕ НА ИСТИНСКИ ВАЖНИТЕ ВЪПРОСИ?

Докога властващите в образованието ще ни лъжат по най-безсрамен начин, баламосвайки ни с потресаващото си празнословие?

 

ДОКОГА ВИЕ, ВЛАСТВАЩИТЕ, ЩЕ СИ ПОЗВОЛЯВАТЕ ТАКА АРОГАНТНО ДА ПОТЪПКВАТЕ ФУНДАМЕНТАЛНИТЕ ПРИНЦИПИ НА ДЕМОКРАЦИЯТА?

 

КОГА ВИЕ, ВЛАСТВАЩИТЕ, ЩЕ СЕ ТРОГНЕТЕ ОТ УБИЙСТВЕНИТЕ ПОСЛЕДИЦИ НА ВЪРШЕНИТЕ ОТ ВАС САМИТЕ БЕЗЗАКОНИЯ?

 

ПОРЕДНО ОТВОРЕНО ПИСМО, ОПИТВАЩО СЕ ДА ПРОБУДИ У ВЛАСТВАЩИТЕ ЕЛЕМЕНТАРНО ЧУВСТВО И СЪЗНАНИЕ ЗА ДЪЛГ

 

ПРИЗИВ ЗА СПИРАНЕТО НА ТЕРОРА И РЕАБИЛИТИРАНЕТО НА УЧИТЕЛСКОТО СЕМЕЙСТВО ГРЪНЧАРОВИ

 

Пределно искреното и човечно обръщение на гражданина Петков-Трашов до директора на СУ "Св.Кл.Охридски" в Пловдив

 

НАСТОЯВАМЕ ДЛЪЖНОСТНИТЕ ЛИЦА В ПЛОВДИВСКОТО ОБРАЗОВАНИЕ ДА ПРЕСТАНАТ ДА КРИЯТ ПЛАЧЕВНАТА ИСТИНА!!!

 

НОВ ПРИЗИВ ЗА БЛАГОТВОРИТЕЛНОСТ, МИЛОСЪРДИЕ И ЧОВЕЩИНА ПОД ФОРМАТА НА ОТВОРЕНО ПИСМО

 

НЕ ПРОПИЛЯВАЙТЕ БЕЗ ПОЛЗА И СМИСЪЛ БЛАГОДАТНИТЕ ШАНСОВЕ ДА СИ СПАСИТЕ ДУШИТЕ!

 

ПОЖЕЛАНИЕ ЗА ПРЕДЕЛНО ИНТЕНЗИВЕН, ДУХОВНО ПРЕЧИСТВАЩ И ОТРЕЗВИТЕЛНО-СПАСИТЕЛЕН, ОСВОБОЖДАВАЩ ДУШИТЕ ВЕЛИКДЕНСКИ ПОСТ!

 

НАСТОЯВАНЕ ЗА ПРОВЕРКА С ОГЛЕД ВЪЗПИРАНЕ ПОРУГАВАНЕТО НА ЧОВЕЧНОСТТА И ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА СПРАВЕДЛИВОСТТА

 

ДАВАТЕ ЛИ СИ СМЕТКА КОЛКО СТРАШНО Е ТОВА, ЧЕ НЯМА НАДЕЖДА ДА ПОИСКАТЕ ПРОШКА ЗА ЗЛОДЕЯНИЯТА, КОИТО ПРИЧИНИХТЕ?!

 

Уважаеми господин Президент,

Уважаеми господин Министър,

 

Убедени сме, че като привърженици на правото, законността и справедливостта ще използвате властта си за да решите най-сетне толкова ясния за всички, но иначе безпрецедентно скандален по безчовечността си казус; да, според нас справедливостта и законността в свидното ни отечество най-сетне следва да получат своя реванш, а пък ония, които злоупотребиха с властта си и нанесоха толкова тежки душевни рани в душите на всички нас, най-сетне следва да бъдат наказани за злоденията, които си позволиха. 

Смятаме, че след като вникнете в случая ще реабилитирате г-н Грънчаров и съпругата му, ще ги възстановите на предишните им учителски места, ще осигурите нужните условия за разгръщането на техните творчески сили за доброто, качественото, съвременното образование на младите хора. Нещо повече, по нашето дълбоко убеждение г-н Грънчаров заслужава да бъде привлечен в управлението понеже има нужните познания, има дължимия личностен, идеен, духовен ресурс за да бъде назначен на възлово ръководно място в реформиращата се из основи система на тъй изостаналото от нуждите на съвременността българско училище, което в крайна сметка беше съсипано във времето на т.н. корона-вирусна истерия-параноя. 

Ние ще приемем, че новата власт наистина е решена да направи качествен поврат в развитието на държавата и страната само когато доказано стойностни и образцово-порядъчни личности, личности с несъмнен опит и най-вече с безукорен морал като г-н Грънчаров заемат заслужено полагащото им се високо ръководно място в системата на държавното образование (примерно какво пречи г-н Грънчаров да бъде назначен дори и в настоящето служебно правителство за заместник-министър, отговарящ за реформата на средното образование?) Не крием, че с нескриван интерес ще очакваме реакцията Ви по повод на настоящето наше отворено писмо: за нас то е нещо като лакмус за Вашите истински намерения!

Заявяваме твърдо, че ние, небезразличните граждани на България, повече никога няма да допуснем страната ни да затъне в беззакония както във времето на сваления най-сетне от власт толкова арогантен и нагъл автократор Бойко Борисов. 

Знайте, че ще се борим с всички сили за защита на свободата, правата и достойнството на гражданите и за просперитета на родината ни – и срещу попълзновенията на ония, които се опитват да възкресяват отречени практики на тъй злощастното ни минало!

 

12 май 2021 г.

 

С УВАЖЕНИЕ: (ЛЮБЕН ВОДЕНИЧАРОВ, упълномощен от групата на небезразличните граждани да води кореспонденцията с институциите)


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Предлагаме името на публичния философ Ангел Грънчаров за влизане в гражданската квота на кандидат-депутатската листа на ПП-ДБ

До г-н Кирил Петков, съпредседател на ПП "Продължаваме промяната" До г-н Атанас Атанасов, председател на ПП "Демократи за сил...